Apele binefăcătoare din ”Perla Moldovei” au ajuns un pericol. ”Lumea gustă și o scuipă”
Slănic Moldova, o altă atracție a turismului românesc, a ajuns în paragină.
Turiștii aflați la fața locului sunt derutați, pentru că nimeni nu le spune dacă apele minerale, altădată binefăcătoare, mai sunt sau nu bune de ceva.
Primăria este în litigiu cu firma care deține terenul pe care se află izvoarele, iar acest scandal a îngreunat procesul de testare a apelor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Abia anul viitor, pe vremea aceasta, vizitatorii ar putea să primească indicații clare despre efectele terapeutice.
''Inspectorul Pro'' vă arată cum nepăsarea și corupția au pus stăpânire pe tot ce a însemnat cândva Perla Moldovei.
Stațiunea de Interes Național Slănic Moldova se face remarcată doar prin peisajul dezolant și prin ape minerale necertificate. Apreciată cândva pentru aerul curat și izvoarele recomandate în afecțiuni digestive, stațiunea mai trăiește astăzi doar din gloria trecutului. Ar putea să redevină o atracție turistică, dacă autoritățile locale nu și-ar mai bate joc de bogăția din curtea lor.
Edilii și-au propus ca până la anul să verifice apa celor 11 izvoare. Locul ar trebui reamenajat însă mult mai repede, iar turiștii informați că beau apă pe propria răspundere.
Vizitator: „Și bei… și poți să te și îmbolnăveșți că nu știi despre ce este vorba!”
Turist: „Am văzut turișți din Rusia, din Slovenia pe aici, care caută așa ceva: ape tămăduitoare! Nu scrie nicăieri! Izvorul cu apă clorurată, cu nu știu ce… ori te împiedici, ori cazi într-o baltă, ori… urât!”
O echipă de la Inspectorul Pro a mers să vadă de ce sunt nemulțumiți vizitatorii. Echipa a fost însoțită de Ion Munteanu, un întreprinzător care deține în zonă mai multe pensiuni.
Reporter: „Și de cât timp sunt așa, închise?”
Ion Munteanu, întreprinzător: „De vreo câțiva ani!”
Reporter: „Care este cauza pentu care s-au închis izvoarele acestea?”
Ion Munteanu, întreprinzător: „Unde se captează apă de la izvoare, este pe terenul unui cetățean particular.”
Povestea stă în felul următor. De testarea apelor minerale se ocupă Primăria Slănic Moldova. Terenurile pe care se află izvoarele sunt însă ale Societății Flora. Firma a pretins primăriei jumătate din banii încasați ca taxă de stațiune, pentru a permite accesul la izvoare. Primăria a refuzat. Și cum nu s-a ajuns la nicio înțelegere, izvoarele sunt acum oficial închise. Iar disputa s-a mutat în instanță.
Reporter: „Văd că nu funcționează nimic, ia uite ce surpriză!”
Bărbat: „1 bis la fel!”
Reporter: „Aoleu, și aici nici nu mai ai pe ce să apeși!”
Reprezentantul firmei Flora acuză primăria că a deviat ilegal traseul apelor minerale prin subteran, de pe domeniul privat al societății sale, pe domeniul public și a amenajat niște chiuvete de unde turiștii beau apă necertificată.
Gheorghe Dascălu, reprezentantul Flora: „Ei ca să nu aibă nicio problemă au trecut toată șmecheria asta pe domeniul public. Și-au tras chiuvetă!”
Primarul Gheorghe Baciu este mândru de soluția găsită și spune că dacă nu făcea acest lucru, nu ar fi putut nici măcar să testeze apele.
Gheorghe Baciu, primarul din Slănic Moldova: „Nu excludem să facem și la izvorul 1 și 8 pentru explorare, un sistem din acesta până la exploatare, dar nu o să putem să facem exploatare în felul asta. Aia este o jucărică!”
Așa am aflat că verificarea celor 11 izvoare va dura până în aprilie 2020. Și că abia atunci, Agenția Națională pentru Resurse Minerale va da primăriei licența de exploatare. Și tot din 2020, oamenii vor putea să consume apa fără riscuri.
Reporter: „Turistul își asumă, dacă bea de la un izvor?”
Gheoerghe Baciu: „Își asumă! Și scrie peste tot: se consumă doar la indicația medicului. Nu este responsabilitatea noastră ce fel de apă trebuie să bea turistul, câtă apă bea și de unde bea!”
Reporter: „Și atunci medicii își asumă ei dacă oamenii aceia pățesc ceva?”
Primar: „Bineînțeles!”
Reporter: „Sau vă asumați și dumneavoastră?”
Primar: „Dar eu în ce calitate să-mi asum?”
Reporter: „Domnule primar, e sănătatea publică! E foarte periculos! Puneți măcar un afiș!”
Primar: „Sub ce aspect?”
Reporter: „Păi sub aspectul ăsta, că nu sunt certificate!”
Primar: „Eu vă spun. Cel mai rău s-ar putea să-i afecteze pe o perioadă scurtă de timp.”
Dorin Ursărescu, fost consilier al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, s-a arătat îngrozit de modul în care gândește primarul.
Dorin Ursărescu, consilier al președintelui ANRM: „Ne îngrijorează ceea ce ne spuneți, că sunt consumatori care au acces la o apă care încă nu este certificată din punct de vedere microbiologic și balneo. Noi vom trimite compartimentul de inspecție teritorială să facă o verificare pentru că, cel puțin în ceea ce privește avertizarea consumatorilor, era de obligația titularului de licență! Dacă lucurile persistă, atunci se poate merge până la anularea licenței!”
În timp ce autoritățile se ceartă, turiștii din stațiune chiar vor să știe care mai sunt indicațiile terapeutice ale izvoarelor.
Reporter: „Ați băut apă?”
Femeie: „Am băut puțină, dar nu mi place.”
Reporter: „Dar știți pentru ce e apa aia?”
Femeie: „ Da, e din asta medicament.”
Turistă: „Toată lumea gustă puțin și o scuipă pentru că nu știe pentru ce este.”
Înainte de '90, Stațiunea Slănic Moldova era căutată și pentru aerul curat. Zona celor 300 de scări era una dintre cele mai frumoase din județul Bacău. Preferată atunci de toți vizitatorii, astăzi este evitată din cauza degradării traseului.
Bărbat: „Prin toate locurile astea, unde se ridică mai abrupt, erau balustrade! Da, în platou acolo sus și se vede panorama asta!”
Femeie: „În jurul hotelului, toate aleile, toate bordurile, cu gropi… drum de pădure pietruit! Ce fel de primar este ăsta totuși?”
Dacă potecile de munte pot fi evitate, drumurile pline de gropi nu pot fi ocolite. Cu atât mai mult cu cât întreaga stațiune arată de parcă nu a mai fost asfaltată de zeci de ani.
Femeie: „Traseul, când cobori din hotel și să vii la ape, până aici ,oribil!”
Primarul Gheroghe Baciu are și față de această problemă o reacție halucinantă.
Reporter: „Ați zis că vă ocupați de oraș, luați taxe, de ce arată așa? Nu știți?„
Primar: „Primăria de la Slănic Moldova este într-o situație financiară foarte grea și…”
Reporter: „Păi cum e foarte grea, că tocmai ați zis că luați bani! De ce închideți ușa?”
Primar: „Domnișoară…”
Reporter: „ Domnul primar, stați așa că n-am terminat filmarea!”
Primar: „Nu, nu facem… asta e o bășcălie. Dacă vreți să faceți un material din asta așa…”
Reporter: „Nu, domnule primar. Drumurile arată jalnic! Vreți să deschideti ușa? Colegul meu filmează!
Primar: „Și ce dacă filmează? Foarte bine!”
Reporter: „Noi avem un interviu aici! De ce arată drumurile așa, domnule primar?”
Primar: „Vă mulțumesc foarte mult pentru…”
Reporter: „Domnule primar, puteți să-mi explicați? Încă o dată vă întreb! Îmi explicați și mie? Deci răspunsul dumeavoastră este acesta, cu spatele?! Vă întreb încă o dată: drumurile din Slănic Moldova de ce arată în halul ăsta? Zâmbiți?”
Primar: „Am văzut. Sunt și eu mâhnit.”
Reporter: „Și ce faceți, trăiți cu mâhnirea?”
Primar: „Fac maxim, cât pot să fac!”
Iar acolo unde edilul nu își face treaba, încearcă privații să salveze aparențele.
Reporter: „Sunteți de aici de la hotel?”
Bărbat: „Da”
Reporter: „Păi și v-ați apucat dumneavoastră să peticiți drumurile în locul autorităților?”
Bărbat: „Noi facem aici, când venim cu mașinile. Și clienții noștri, facem noi ordine aici! Așa e frumos!”
Frumos ar fi dacă toți proprietarii de pensiuni și hoteluri s-ar implica la fel. Pentru că la numai câteva sute de metri mai încolo, clădirile apar părăginite, uitate printre mormane de gunoaie.
Aici, la intrarea în stațiunea Slănic Moldova, găseșți Complexul Turistic Cerdac, cândva mândria acestei stațiuni. Clădirea stă aproape să se prăbușească. Aici, turiștii veneau și luau masa. Astăzi, cu siguranță, un regizor iscusit poate să toarne un film de groază.
În tot acest peisaj dezolant se înscrie și cazinoul, clădire monument istoric, dar și complexul balnear Racoviță, altădată centru de referință pentru tratamente. Toate sunt acum într-o stare avansată de degradare. Și e păcat. Pentru că datele statistice arată că oamenii își doresc să vină în aceste locuri. Peste 200.000 de turișți au vizitat, anul trecut, Slănic Moldova, într-un număr de trei ori mai mare față de anii trecuți.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, primar, inspectorul pro, statiuni, slanic moldova, paragina, izvoare,
Dată publicare:
20-08-2019 19:12