Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite

×
Codul embed a fost copiat

O tragedie similară cu cea din „Clubul Colectiv” se poate repeta oricând.

Suntem în acest punct critic pentru că România are o mulţime de localuri care funcţionează ilegal ori după paravanul unei legislaţii incomplete, care nu stabileşte clar cine poate fi închis şi cine nu.

Practic, patronii profită de faptul că pot să funcţioneze în baza unor avize temporare, care nu ţin loc de autorizaţie de incendiu. La rândul lor, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă confirmă că nu pot să închidă uşor restaurantele şi cluburile care ne pun vieţile în pericol.

La 3 ani de la tragedia din Colectiv, jumătate din totalul cluburilor care au nevoie de autorizaţie pentru securitate la incendiu funcţionează ilegal. Asta în condiţiile în care, în ultimii 5 ani, au avut loc peste 31.000 de incendii în România, care au afectat aproximativ 350 de persoane. Cele mai multe dintre ele s-au petrecut în București.

Citește și
Cristian Popescu Piedone
Piedone, mesaj la 3 ani de la Colectiv: ”Demisia mea nu a fost un act de normalitate!”
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

O echipă de la Inspectorul PRO a vrut să vadă dacă patronii cluburilor şi autorităţile au învăţat ceva din nenorocirea de la Colectiv. Echipa a mers în Centrul Vechi, pentru că acolo sunt înghesuite, pe o rază foarte mică, multe cluburi şi restaurante.

Zona e plină de probleme. Foarte puţini patroni au luat măsuri pentru ca viaţa să nu ne fie pusă în pericol - fapte confirmate, de altfel, şi de expertul în securitate la incendiu, care a însoțit echipa permanent.

Un local funcţionează într-un subsol. Ieşirea de urgenţă e corect semnalizată, dar numai de ochii lumii. Echipa Inspectorul Pro a urmat indicatoarele pentru evacuare şi s-a trezit în faţa a două uşi metalice. Prima, ferecată, cu zăvoare ruginite, cu greu a putut fi deschisă. A doua, complet încuiată.

Cine ar fi trecut, totuşi, de aceste două uşi ar fi urcat pe o scară îngustă în spirală, iar sus s-ar fi blocat definitiv. Şi uşa podului era închisă. Aşadar, nicio şansă de scăpare în cazul unui incendiu.

Reporter: „Aceasta este uşa care se presupune a fi ieşirea de urgenţă din club, dar şi acum este închisă."

Echipa a intrat apoi într-un alt local cu terasa amenajată, de această dată, la înălţime. Nici proprietarul de aici nu şi-a luat măsuri de siguranţă.

Reporter: „Uite, vezi? Ăsta-i lemn. Este lemn. Lemnul este pe dedesubt şi a fost placată…"

Conform P118/1999, scara ar fi trebuit făcută din materiale ingnifuge, care să reziste chiar şi o oră fără să ia foc, în cazul unui incendiu. Ori aici, nici vorbă de aşa ceva … Lemnul s-ar aprinde imediat din cauza flăcărilor.

Expert: „Trebuie să aibă o rezistenţă la foc de 60 de minute.”
Reporter: „Ce ar trebui să fie?”
Expert: „Beton armat sau scară metalică protejată la foc…"

Echipa Inspectorul PRO a găsit, la fel ca-n celălalt club, calea de evacuare blocată de mese şi scaune. Oricine ar fi încercat să se salveze ar fi nimerit la etaj, într-un spaţiu încuiat.

Expert: „Uşa din faţă de acolo are un lacăt pe ea.”
Reporter: „Aici e o altă clădire? Putem ieşi pe aici?”
Angajat: „Aaa… Nu se poate!”
Expert: „Avem nevoie de minim două uşi de evacuare, care nu sunt asigurate în siuatia actuală. Semnalizarea este asta, care nu se vede din absolut nicio direcţie. Dacă nu cunoşti locul, n-o să ştii să ieşi afară."

Deşi importanța căilor de evacuare este vitală, niciunul dintre patronii cluburilor filmate nu a avut curajul să se justifice în faţa camerei. Mai mult, unul dintre ei şi-a trimis bodyguarzii şi a încercat să echimideze jurnaliștii.

Unul din bodyguarzi: „Eu sunt bodyguard. Puteţi să luaţi legătura cu patronul, dar patronul a murit! S-a prostituat cu nevasta-sa! Adică la rugămintea pe care mi-o adresaţi, nu se poate.”
Reporter: „De ce?”
Bodyguard: „Din dragoste pentru..."

Aşadar, arogantă şi sfidare în loc de măsuri de securitate. Să nu uităm totuşi că, în noaptea nefastă de 30 octombrie 2015, tinerii din Colectiv au avut o singură cale de evacuare: uşa de intrare în club.

Ieşirea secundară era blocată, la fel ca în localurile verificate absolut la întâmplare de Inspectorul PRO. Unul dintre patronii Clubului Colectiv consideră că o tragedie similară s-ar putea repeta oricând.

Costin Mincu, unul din patronii Clubului Colectiv: „Colectiv 2 se poate întâmpla la fel de uşor cum s-a întâmplat şi prima dată. După Colectiv, toate instituţiile fug de responsabilitate."

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă confirmă cât de rău stăm la capitolul securitate la incendiu. Numai în Centrul Istoric, spre exemplu, sunt autorizate în prezent doar 36 de cluburi din 179. Credeţi, oare, însă, ca localurile aflate în neregulă au fost închise? Nu!

Reporter: „De ce nu-i închideți?”
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov: „Există doar anumite categorii de construcţii care pot fi închise sau cărora activitatea le poate fi suspendată."

Se întâmplă asta, susţin reprezentanţii ISU, pentru că şi astăzi cluburile pot funcţiona în baza unui aviz temporar. Un aviz prin care patronii se obligă să intre în legalitate la un moment dat. Şi cum nimeni nu-I închide, multora le convine să fie sancţionaţi în loc să obţină autorizaţia de securitate la incendiu.

Costin Mincu, unul din patronii clubului Colectiv: „Toată responsabilitatea este lăsată în continuare pe umerii unor oameni care nu au pregătire, pe umerii proprietarilor, pe umerii administratorilor societăţilor comericale.”

Hotărârea de Guvern care prevede desfiinţarea cluburilor neconforme a fost emisă în pripă, la 3 zile după tragedia de la Colectiv. Criteriile de aplicare nu sunt nici astăzi definite, susţine ISU, aşa că foarte puţine localuri au putut fi închise. În Bucureşti, de exemplu, pompierii au pus lacătul pe uşa doar pe 8 cluburi şi restaurante. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că nu are ce să-şi reproşeze. Raed Arafat susţine că tot ce a stat în puterea lui a făcut.

Raed Arafat, secretar de stat: „Am făcut ce trebuia să se facă. Adică, în loc să o amendă de 2000 de lei sau 1000 de lei, să râdă de mine, acum amenda e de 30.000 de mii de lei sau 100.000 de lei. Se ajunge până la 100.000 de lei. Înainte nu puteam să închid şi să spun: te-am închis două luni, până rezolvi problema, acum pot să închid. Deci am luat nişte măsuri noi, ca să putem împiedica cât mai mult posibil apariția unor astfel de situaţii."

Dovada ca instituţiile mai au încă multe de făcut este şi faptul că în unele cluburi încă se fumează. Deşi o altă lege interzice clar fumatul.

Din responsabilitate şi teamă, unii patroni au ţinut totuşi cont de securitatea la incendiu. Andrei Șoșa a învins birocraţia şi a autorizat după Colectiv un spaţiu care să respecte toate normele: căi de evacuare, stingătoare, hidranţi, sisteme de ventilaţie şi detectoare de fum.

Andrei Șoșa, patronul unui club din București: „E o piramidă de acte, avize, hartii, ștampile… Cam aproape 2 ani de zile a durat tot procesul birocratic. Dacă s-ar simplifica asta, s-ar rezolva multe probleme."

Altfel, Colectiv va rămâne drept tragedia care a trezit România, dar care, din păcate, nu a schimbat legi şi mentalităţi. Şi e nedrept faţă de cei 65 de tineri care şi-au pierdut viaţa din cauza nesăbuinţei instituţiilor statului român, dar şi faţă de generaţiile de tineri care vin din urmă și care au tot dreptul să se distreze în locuri sigure, unde să nu se teamă pentru viaţa lor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Colectiv, 3 ani. Cristian Matei, supraviețuitor: Am fost o legumă umană. Cei care mi-au salvat viața sunt medicii din Israel
Colectiv, 3 ani. Cristian Matei, supraviețuitor: Am fost o legumă umană. Cei care mi-au salvat viața sunt medicii din Israel

Este 30 octombrie și sunt din nou în spital, așa cum sunt de trei ani incoace. Nu mă plâng. Se putea și mai rău. Aș fi putut fi în mormânt.

Piedone, mesaj la 3 ani de la Colectiv: ”Demisia mea nu a fost un act de normalitate!”
Piedone, mesaj la 3 ani de la Colectiv: ”Demisia mea nu a fost un act de normalitate!”

”Colectiv nu a fost și nu trebuie să rămână doar un incendiu într-un club”, susține Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, într-o postare pe Facebook.

La 3 ani de la Colectiv, România e plină de baruri și mall-uri fără autorizație ISU
La 3 ani de la Colectiv, România e plină de baruri și mall-uri fără autorizație ISU

Curând se împlinesc 3 ani, de la tragedia petrecută în ''Clubul Colectiv'', iar România este încă plină de cluburi, baruri, pensiuni, sau mall-uri, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Imaginile dureroase postate pe Facebook de o victimă a incendiului de la Colectiv. ”Poate fi destul de dur”
Imaginile dureroase postate pe Facebook de o victimă a incendiului de la Colectiv. ”Poate fi destul de dur”

Bogdan Moleşag, una dintre victimele incendiului din cotombrie 2015 de la clubul Colectiv și toboșarul trupei Up To Eleven a postat pe pagina personală de Facebook chinul prin care a trecut în urma tragicului eveniment.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.