Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.
În spatele lor, există, din păcate, și firme care încasează bani mulți, fără să pregătească documentația necesară. ''Inspectorul Pro'' a descoperit un astfel de caz și a alertat autoritățile. În urma reportajului nostru, o parte dintre cei păgubiți și-au recuperat pierderile.
Firme înșelate cu proiecte europene
Două femei - mamă și fiică - au pus pe picioare o afacere prin care oferă consultanță pentru atragerea fondurilor europene. Au încasat avansuri de mii de euro de la patronii unor firme mici și mijlocii din întreaga țară, promițându-le bani de la Bruxelles. Oamenii cu care am discutat susțin că niciun proiect nu a fost depus. Vorbim despre o benzinărie, ambarcațiuni care transportă cereale pe Dunăre, un atelier textil, cabinete de contabilitate dar și firme de curierat.
Vladimir Dascălescu, client păgubit: „Din ianuarie-februarie am început să ne dăm seama că e țeapă.”
Afacerea ar fi început acum 2 ani când Patricia și Elena Potra, din Cluj-Napoca, ar fi racolat fermieri din zona Clujului. O femeie din comuna Frata povestește cum fiul ei ar fi fost convins de Elena Potra - funcționar public la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură - să plătească un proiect.
Doamna Lacan, soția fermierului păcălit: „Mai băiatule, nu vrei să faci un proiect, mă băiatule, hai să faci un proiect. Mă, băiatule, hai că atâta lume a făcut... ce ziceți că s-a dus de aici de la noi și pe urmă nu a mai răzbit copilul cu telefoanele. Dar de la mama sa, nu de la fată, numai să dea banii... prima dată dai și pe urmă se rezolvă și se face și astea…”
Firma de consultanță este înregistrată cu numele Potra Romconsulting Services SRL - așa cum rezultă din datele de la Registrul Comerțului. Patricia Potra, în vârstă de 24 de ani, apare ca asociat unic și administrator. Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 60.000 de euro.
Clienții spun însă că Elena Potra era garantul afacerii fiicei sale.
Reporter: Firma fiicei dvs a luat avansuri de la mai mulți fermieri, printre care fermieri racolați de dvs. Este adevărat?
Elena Potra, mama administratorei firmei: „Nu este adevărat și discutați cu fiica mea problema!”
I-am cerut explicații administratoarei Patricia Potra.
Reporter: „Este adevărat că mama dvs care lucrează la APIA vă aduce clienți dintre fermieri?”
Patricia Potra, administrator firmă: „Nu, nu!”
Reporter: „Nu sunt cazuri?”
Patricia Potra, administrator firmă: „Nu, nu, nu e adevărat. Mama mea este funcționar public!”
Reporter: „Deci nu a racolat pentru dvs clienți la modul să găsească fermieri pe teren când merge la muncă?!”
Patricia Potra, administrator firmă: „Nu! Să mă recomande, e mama mea, e normal! Dar nu vino că te rezolv eu sau orice altceva!”
Oamenii susțin totuși că Elena Potra, în calitate de referent la APIA Cluj, ar fi încercat să atragă clienți chiar în timpul serviciului. Obligația referentului este aceea de a merge în control la ferme. Agricultorii afirmă că, pe parcursul verificărilor din teren, angajata statului și-ar fi folosit funcția în interes propriu, încercând să convingă mai mulți fermieri să-și facă proiecte prin firma fiicei sale.
Elena Potra, mama administratorei firmei: „Dacă fermierii pretind că eu am fost intermediară, să mă dea în tribunal, în instanță.”
Patricia Potra a fost văzută, de asemenea, deseori la serviciul mamei sale.
Cameră ascunsă - birou APIA Cluj
Funcționar: „Pe cine căutați?”
Patricia Potra: „Eu am venit la mama!”
Funcționar: „Mama dvs lucrează într-o instituție publică unde se lucrează cu fonduri europene! Se lucrează cu buget național.”Patricia Potra: „Știu, doamnă, din 2007 stau la mama cu fonduri europene și în instituție!”
Funcționar: „Dvs aveți acces la aceste documente și nu e normal.”
Patricia Potra: „Eu? Am pus eu mâna pe ceva? Nu sunt de pe stradă și am intrat aici să vă fur dosarele.”
Situația este cunoscută la APIA Cluj. Mihaela Rozor, Șeful Serviciului control din cadrul APIA Cluj, a primit reclamații în scris de peste tot. Și de la fermieri, și de la angajați.
Mihaela Rozor, șef serviciul control APIA Cluj: „Așa cum prevede legislația în vigoare, eu am trimis sesizarea fermierului, împreună cu toate documentele suport, organelor abilitate pentru cercetare, respectiv Direcția Națională Anticorupție.”
Elena Potra, mama administratorei firmei: „Nu vreau să fiu acuzată, nu vreau să se mai insinueze tot felul de minciuni, o să se afle adevărul. Nu am niciun amestec în toată problema asta, mi s-a înscenat tot ce e în spatele meu. O să se facă un proces și o să se afle adevărul în instanță.”
Peste 30 de persoane, care au astfel de situații, s-au constituit într-un grup pe WhatsApp și au început să-și exprime nemulțumirile. Unii ar fi dat ca avans chiar și 25.000 lei. Tensiunea dintre ei și Patricia Potra a crescut în intensitate după ce oamenii au realizat că nu ar exista proiectele promise… Deși Patricia Potra a susținut mereu contrariul…
Discuție audio despre grup cu un alt client păgubit
Patricia Potra: „Voi, ca și client, vreți să aveți asumare zero, noi să răspundem de toate. Noi trebuie să ne vindem chiloții, să nu sufere clientul. Dar noi nu suntem cârpe de pe stradă!”
Patricia Potra: „Noi am făcut toate documentele. Am trimis înainte să se sesizeze ei, să înceapă toate demersurile, documente prin care scrie că noi vrem să le returnăm avansurile, din cauza conflictului, și nu ni s-a răspuns, nu ni s-a dat nimic, doar că ei nu vor, ei vor proiectele și așa mai departe.”
Efectul reportajului nostru a fost acela că o parte dintre cei care s-au considerat păgubiți au primit înapoi sumele date ca avans. Două anchete penale își urmează însă cursul.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda o anchetează pe funcționara APIA Cluj. În paralel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin se ocupă de plângerile oamenilor.