100 de scrisori pierdute, varianta 2017. Comedia care a urmat dupa ce un cetatean a gasit plicurile pe un camp
De la o scrisoare pierduta ca-n piesa lui Caragiale, am ajuns in zilele noastre la o suta de scrisori.
Vinovati de aceasta data sunt postasii de la doua companii private de curierat, care au vrut scape de munca abandonand plicurile intr-una din zonele in care fac livrari.
Cazul nu a fost trecut cu vederea. Un cetatean a gasit corespondenta aruncata si a depus reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, care a declansat o ancheta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alexandru s-a trezit, fara voia lui, in povestea unor scrisori pierdute. Peste 100, spune el, abandonate in comuna Dobroesti. Pe cateva dintre ele le-a livrat personal, dar pe cele mai multe a incercat sa le inapoieze firmelor private de curierat de care apartineau: Total Post si Post Master.
Alexandru: "Am gasit in jur de 100 de scrisori aruncate pe un camp, ceea ce nu mi se pare normal."
Angajat Total Post: "O sa vorbesc cu colegul meu raspunzator de acea zona."
Alexandru: " Dar dumneavoastra vi se pare normal ce s-a intamplat?"
Angajat: "Cu siguranta nu"
Alexandru: „ Pe mine ma intereseaza ale mele unde erau si cum erau? Erau puse pe un contoar de gaz.
Angajat: "Din decembrie si pana acum au stat la dumneavoastra? Si nu ati anuntat?"
Alexandru: "Am anuntat la dumneavoastra. Asta-i problema le-ati tinut prea mult.
Angajat: "Daca nu ajung eu azi trimit pe cineva sa le ia daca nu ajung pe zona. Pe mine ma intereseaza ce e cu Total Post, restul nu ma intereseaza. Trebuie sa fac o investigatie sa vad care a fost treaba."
O investigatie nu a avut loc, in schimb s-a conturat dorinta reprezentantului Total Post de a ascunde acest incident. Discutia telefonica a fost urmata de o intalnire cu Alexandru, in urma careia angajatul Total Post a ridicat toate plicurile care purtau antetul firmei sale, aproximativ 50 dintre cele 100 aruncate la intamplare.
Contactati de o echipa PRO TV, reprezentantii firmei au negat intamplarea si au sustinut ca NU au ridicat niciun plic. Intalnirea a fost insa inregistrata de Alexandru.
Angajat Total Post: "Unde erau?"
Alexandru: "Pe camp, incolo."
- "Stii care-i treaba? Erau cu astea. Erau aceleasi elastice post master cu Total Post, eu ti le-am separat."
- "Si erau amestecate?"
- Pe crucea mea iti spun.
- Eu raspund de zona. Jumatate de Ilfov.
Nu, nu, nu, nu, de aruncat nu a fost sigur, ca e cel mai vechi postas al meu. Trebuie sa vad ce s-a intamplat.
- Le-o fi uitat.
Scuza este revoltatoare pentru ca e aproape imposibil ca cineva sa uite ca are de impartit 100 de plicuri, mai ales atunci cand asta ii este meseria.
Alexandru Simion: "Perimetru cam de-un km care ar fi trebuit sa fie acoperita de minunatul curier. Cred ca in primul rand e lenea. La fel de greu de crezut este ca cineva sa nu-si aminteasca de o intalnire, in care o persoana straina ii prezinta un incident grav, care vizeaza compania sa."
Desi faptele sunt clare, iar scrisorile pierdute exista, nici firma de PR care comunica in numele Total Post nu a recunoscut incidentul.
Total Post: „Am verificat informatia primita de la voi, iar angajatul Total Post care a vazut scrisorile a spus ca nu erau ale companiei pentru care lucreaza (nr. Total Post), ci ale Post Master."
Reprezentantii Total Post recunosc totusi ca s-au confruntat de-a lungul anilor cu astfel de situatii. Cazuri grave in urma carora cine a gresit a platit, unii dintre fostii angajati avand acum plangeri penale.
Plangeri multe au si oamenii, dar fata de serviciile prestate de aceasta firma. Pe pagina de Facebook a Total Post sunt prezentate situatii similare: intarzieri si lipsa a facturilor. Exista si pentru asta o explicatie, tot in raspunsul scris primit de la Total Post.
„Ne-ar ajuta foarte mult, insa daca adresele de pe fiecare imobil ar fi trecute corect si la vedere, daca toare cutiile postale ar fi securizate iar accesul la acestea ar fi mai facil."
Asadar, postasii nu gasesc adresele pentru ca sunt incurcate strazile. Si nu stiu unde sa lase plicurile, asa ca le lasa si ei pe unde pot. Genul acesta de prestare de serviciu intra in totala contradictie cu asteptarile oamenilor, dar mai ales cu reglementarile in vigoare."
In 2014, de exemplu, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii s-a autosesizat dupa ce oamenii din localitatea Zorleni, judetul Vaslui, au fost nevoiti sa-si caute facturile de curent pe la crasmele si magazinele din comuna, pentru ca angajatii firmei de curierat Total Post nu s-au obosit sa le puna in cutiile postale.
Scandalul a mers pana acolo incat cei de la firma de gaz au fost nevoiti sa prelungeasca luni de zile termenul de plata pentru facturile repective.
Neseriozitatea angajatilor si incalcarea obligatiilor de predare a trimiterilor postale au facut ca Total Post sa se aleaga atunci cu 2 avetismente si 4 amenzi contraventionale, in valoare de 35 de mii de lei.
Alexandru „Hai ca noi suntem tineri si mai avem pe mail, dar cei batrani ce fac? Raman neplatiti? Enelul iti taie imediat curentul. Cand e datorie ii taia. Digi si alte banci sunt si scrisori de la banci care nu au ajuns.„
La fel de grava este si situatia celorlalte 50 de plicuri pierdute, care poarta antetul firmei Post Master. Nici aceasta companie nu a dorit initial sa comenteze incidentul. Intr-un final, reprezentantii sai ne-au marturisit ca stiu de caz si au declansat o ancheta.
Post Master: "Imediat ce vom finaliza cercetarile interne vom lua si masurile care se impun si va asigur ca absolut orice sesizare este tratata cu cea mai mare atentie."
O ancheta a inceput si ANCOM, dupa ce Alexandru a depus plangere, de aceasta data, la Autoritatea Nationala care reglementeaza serviciile de posta din Romania.
Potrivit directorului ANCOM, amenzile pot fi foarte mari, in astfel de cazuri, mai ales daca se dovedeste ca a fost rea-vointa. Iar sanctiunile cresc, pe masura ce situatia se repeta.
Cristin Popa, director ANCOM - din campanie scrisori: "Amenda este de 5000 de lei si poate merge pana la 2% din cifra de afaceri. Daca se dovedeste o fapta cu rea vointa si are si un istoric in spate petentul ca a mai savarsit fapta si in alte dati se poate merge pana la decizie cu retragere sau suspendare de a mai furniza servicii postale in Romania. "
Total Post se prezinta ca un serviciu de posta care acopera intreaga tara la nivel de resedinte de judet, cu un volum de 6 milioane de trimiteri pe luna si o cota de piata de aproximativ 12 procente.
Vizavi de reclamatii, reprezentantii companiei sustin ca acestea se incadreaza in limita a 0,02 %, adica 1200 pe luna, din totalul trimiterilor.
Post Master se prezinta si ea drept o companie de posta care acopera 95 % din teritoriul Romaniei. Potrivit informatiilor de pe site-ul lor oficial cei 1700 de postasi, din cele 47 de birouri locale, livreaza anual peste 500 de milioane de materiale.
Semn ca lucrurile nu merg tocmai bine pe aceasta piata, ANCOM a dat, numai in 2016, 20 de sanctiuni pentru incalcarea legislatiei, de catre serviciile postale de la noi din tara.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancom, inspectorul pro, posta, scrisori, postasi,
Dată publicare:
21-03-2017 21:19