Ce se intampla cand primaria face contract cu Dorel. "Mie mi-au pus geamul gata spart, vecinului i-au acoperit hota"

×
Codul embed a fost copiat

Ne-am obisnuit sa ne luam concediu ca sa ne rezolvam o problema. Nu gasim muncitori seriosi pe care sa-i lasam de pilda singuri sa ne repare casa. Nu ne putem baza nici pe functionarii statului, platiti din banii nostri.

Dar situatia ar trebui sa se schimbe, iar Inspectorul PRO si-a propus acest lucru. Puteti sa-l ajutati si dumneavoastra. Filmati si postati pe site-ul stirilor PRO TV nedreptatile intalnite.

Problema reabilitarilor prost facute este una foarte grava si des intalnita, atat in Bucuresti, cat si in tara. Revenim cu un caz din sectorul 2 al Capitalei, unde locatarii s-au plans acum o luna si jumatate ca le ploua in casa. Si chiar daca a trecut atata, blocul lor nu este gata nici acum.

Ploile din octombrie au demonstrat cat de prost se reabiliteaza termic un bloc din sectorul 2 al Capitalei. Apa s-a infiltrat prin tavan, pereti si faianta si a inundat apartamentele oamenilor.

Locatar: "Mi-a curs apa pe aici prin colturi. Au luat jgheaburile si nu au venit a doua zi sa le puna."

Citește și
Cover CFR Inspectorul PRO
"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Si nu a fost o scapare. Se lucreaza in bataie de joc peste tot. Un alt locatar se plange de aceleasi probleme.

Locatar: "Mi-a ajuns apa pana pe aici, se vedea cum s-a udat faianta in interior. Aici la fel."

Nu e nevoie sa fii mare mester ca sa-ti dai seama ca lucrarile se fac de mantuiala. Luati la intrebari, meseriasii arunca vina unul pe celalalt.

Reporter: "Li s-au stricat peretii. Curge apa cand ploua."
Muncitor: "Vorbiti cu cei de la izolatii, noi suntem doar zidari cu fatada."

Reporter: "De ce sunt denivelari pe acolo?"
Muncitor: De la vata minerala.
Reporter: Asa trebuia sa arate sau sa fie uniform peretele?
Muncitor: Trebuia sa fie uniform... Ala nu era al nostru.
Reporter: Voi nu raspundeti de nimic aici ?
Muncitor: Noi raspundem doar de fatada.
Locatar: Uite mama fatada. Basicile alea cand dracu' le mai pune inapoi?
Muncitor: Ne cerem scuze pentru asta. Vorbiti cu aia mai mari.
Locatar: Care e explicatia?
Muncitor: De la cutremur."

Asadar, de vina sunt ploile, cutremurul, dar niciodata meseriasul. Totul se face pe principiul "merge si asa".

Locatara: "Asta era pus aici. (placuta cu adresa) A placat peste el si le-am spus. Nu stiu doamna. Si am spart aici si am scos asta. E scrijelita, dar barem e. Ce sa se gandeasca? Nu au niciun fel de pregatire in constructii."

Asa este! Si din pacate lucrarile se fac tot atat de bine pe cat danseaza acest muncitor pe schela. In fond, ce e viata fara muzica si dans...

Imaginea de-a rasul plansul, surprinsa de un locatar din dormitorul sau, arata cat interes isi dau constructorii.

Reporter: "V-au spart geamul de la bucatarie?
Locatara: Asa l-au pus.
Locatar: "Uitati cum au lasat aici.
Reporter: Acolo se presupune ca e finisat?
Locatar: Da. Uitati cum este burlanul pus, stramb si multe altele. La vecinul de la doi i-au acoperit hota. Ca las' ca merge."

Asadar, calitate zero, dar pretentii multe si nemeritate. Oamenii se plang inclusiv de comportamentul muncitorilor, pe care il considera sub orice critica.

Locatara: "Doamna, imi dati si mie niste bani? Daca dadeai mai misca, daca nu, asa lasau."

Locatara: "Au fost cazuri cand au zis "doamna, trebuie sa va taiati teava de la balcon", care e responsabilitatea lor. Si a zis femeia "e datoria mea? Da. Bine, iti dau 10 lei. Nu, imi dai 40.""

Locatara: "Le-am dat sandwichuri, le-am dat cafea. Am dat bani la termopan ca am vrut si plasa, sa se rabateze si ale mele nu au sosit. Am dat aproape 800 de lei.
Reporter: V-au dat factuira?
Locatara: Nu.
Locatara, catre muncitori: Vin geamurile mele, fir-ar al naibii?
Muncitor: Vin doamna, vin!
Locatara: Sunt unele termopane fisurate.
Muncitor: La care?
Locatara: Etajul 3, la 1.
Muncitor: Daca sunt fisurate se schimba.
Locatara: Lui i-am dat ciuguleala si nu a vrut sa discute cu mine acum."

Tragem linie si adunam: nimic nu e bine, spun locatarii acestui bloc. Acolo unde achita statul putem sa ne batem joc de reabilitari. Aroganta muncitorilor arata dispretul fata de banul public. In acest caz pentru banii aruncati raspunde firma SICOR, angajata de primaria sectorului 2.

Adrian Panaitescu, director executiv firma SICOR: "Este si o greseala de executie, in sensul in care noi ar fi trebuit sa corelam mai atent si sa incercam sa le executam mai repede decat le-am executat. Acest lucru este datorat in mare parte din cauza faptului ca nu am reusit sa ne organizam atat de bine pe cat am dorit. Noi ne cerem scuze pt disconfortul creat, nu ni l-am dorit. Reporter: Ati sanctionat vreodata un muncitor?
Adrian Panaitescu: In nenumarate randuri, exista o problema de comportament a muncitorului roman."

Dan Covesanu, seful Serviciului Reabilitare Primaria Sector 2: "Aceste tipuri de probleme vor fi suportate pe cheltuiala constructorului. Sanctiuni pe aceasta tema vis a vis de infiltratiile constatate nu sunt date.
Reporter: Ce e de facut sa nu se mai intample asa ceva?
Dan Covesanu: Suntem la data cand stam de vorba, am hotarat ceea ce trebuie de facut, speram ca in cel mai scurt timp sa se remedieze aceste aspecte."

S-a scurs aproape o luna si jumatate de cand locatarii blocului ne-au povestit prin ce au trecut. Timp suficient pentru ca aceia care au gresit sa si repare. Din pacate, asa cum se poate vedea si cu ochiul liber, exista inca lucruri nefacute. Geamurile termopan sunt inca nemontate, iar usile de la intrarea in bloc neshimbate. Muncitorii au remediat, ce-i drept, terasa si au reparat burlanele, dar par sa nu tina cont ca intreaga lucrare ar fi trebuit sa fie gata inainte ca vremea rea sa bata la usa.

Cazul nu e unul izolat, spune presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Radu Opaina sustine ca se intimpla deseori ca banii statului sa ajunga pe mana unor firme preferate, astfel incat nimeni nu mai sta sa verifice daca lucrarile platite sunt si de calitate.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania: "Criteriul de selectie: pe prietenii, cunostinte consilieri."

Peste 25 de milioane de lei au plecat anul acesta de la Ministerul Dezvoltarii catre 33 de localitati din intreaga tara. Banii trebuie sa ajunga pentru reabilitarea termica a 482 de blocuri.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Romania, tara in care iti iei concediu ca sa iti inmatriculezi masina. Cazul tanarului care a stat la coada de la 2 noaptea
Romania, tara in care iti iei concediu ca sa iti inmatriculezi masina. Cazul tanarului care a stat la coada de la 2 noaptea

Rezolvarea unei probleme in Romania este mereu foarte complicata. Si asta pentru ca ducem lipsa de oameni bine pregatiti si avem parte de nenumarate servicii de proasta calitate.

"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri, meseriasi, transportatori, functionari, bucatari, comercianti, furnizori de utilitati, cu totii ne fac probleme, la tot pasul. Unii, pentru ca asa vor, altii, pentru ca nu pot. Meritam mai mult.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.