Ce se intampla cand primaria face contract cu Dorel. "Mie mi-au pus geamul gata spart, vecinului i-au acoperit hota"
Ne-am obisnuit sa ne luam concediu ca sa ne rezolvam o problema. Nu gasim muncitori seriosi pe care sa-i lasam de pilda singuri sa ne repare casa. Nu ne putem baza nici pe functionarii statului, platiti din banii nostri.
Dar situatia ar trebui sa se schimbe, iar Inspectorul PRO si-a propus acest lucru. Puteti sa-l ajutati si dumneavoastra. Filmati si postati pe site-ul stirilor PRO TV nedreptatile intalnite.
Problema reabilitarilor prost facute este una foarte grava si des intalnita, atat in Bucuresti, cat si in tara. Revenim cu un caz din sectorul 2 al Capitalei, unde locatarii s-au plans acum o luna si jumatate ca le ploua in casa. Si chiar daca a trecut atata, blocul lor nu este gata nici acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ploile din octombrie au demonstrat cat de prost se reabiliteaza termic un bloc din sectorul 2 al Capitalei. Apa s-a infiltrat prin tavan, pereti si faianta si a inundat apartamentele oamenilor.
Locatar: "Mi-a curs apa pe aici prin colturi. Au luat jgheaburile si nu au venit a doua zi sa le puna."
Si nu a fost o scapare. Se lucreaza in bataie de joc peste tot. Un alt locatar se plange de aceleasi probleme.
Locatar: "Mi-a ajuns apa pana pe aici, se vedea cum s-a udat faianta in interior. Aici la fel."
Nu e nevoie sa fii mare mester ca sa-ti dai seama ca lucrarile se fac de mantuiala. Luati la intrebari, meseriasii arunca vina unul pe celalalt.
Reporter: "Li s-au stricat peretii. Curge apa cand ploua."
Muncitor: "Vorbiti cu cei de la izolatii, noi suntem doar zidari cu fatada."
Reporter: "De ce sunt denivelari pe acolo?"
Muncitor: De la vata minerala.
Reporter: Asa trebuia sa arate sau sa fie uniform peretele?
Muncitor: Trebuia sa fie uniform... Ala nu era al nostru.
Reporter: Voi nu raspundeti de nimic aici ?
Muncitor: Noi raspundem doar de fatada.
Locatar: Uite mama fatada. Basicile alea cand dracu' le mai pune inapoi?
Muncitor: Ne cerem scuze pentru asta. Vorbiti cu aia mai mari.
Locatar: Care e explicatia?
Muncitor: De la cutremur."
Asadar, de vina sunt ploile, cutremurul, dar niciodata meseriasul. Totul se face pe principiul "merge si asa".
Locatara: "Asta era pus aici. (placuta cu adresa) A placat peste el si le-am spus. Nu stiu doamna. Si am spart aici si am scos asta. E scrijelita, dar barem e. Ce sa se gandeasca? Nu au niciun fel de pregatire in constructii."
Asa este! Si din pacate lucrarile se fac tot atat de bine pe cat danseaza acest muncitor pe schela. In fond, ce e viata fara muzica si dans...
Imaginea de-a rasul plansul, surprinsa de un locatar din dormitorul sau, arata cat interes isi dau constructorii.
Reporter: "V-au spart geamul de la bucatarie?
Locatara: Asa l-au pus.
Locatar: "Uitati cum au lasat aici.
Reporter: Acolo se presupune ca e finisat?
Locatar: Da. Uitati cum este burlanul pus, stramb si multe altele. La vecinul de la doi i-au acoperit hota. Ca las' ca merge."
Asadar, calitate zero, dar pretentii multe si nemeritate. Oamenii se plang inclusiv de comportamentul muncitorilor, pe care il considera sub orice critica.
Locatara: "Doamna, imi dati si mie niste bani? Daca dadeai mai misca, daca nu, asa lasau."
Locatara: "Au fost cazuri cand au zis "doamna, trebuie sa va taiati teava de la balcon", care e responsabilitatea lor. Si a zis femeia "e datoria mea? Da. Bine, iti dau 10 lei. Nu, imi dai 40.""
Locatara: "Le-am dat sandwichuri, le-am dat cafea. Am dat bani la termopan ca am vrut si plasa, sa se rabateze si ale mele nu au sosit. Am dat aproape 800 de lei.
Reporter: V-au dat factuira?
Locatara: Nu.
Locatara, catre muncitori: Vin geamurile mele, fir-ar al naibii?
Muncitor: Vin doamna, vin!
Locatara: Sunt unele termopane fisurate.
Muncitor: La care?
Locatara: Etajul 3, la 1.
Muncitor: Daca sunt fisurate se schimba.
Locatara: Lui i-am dat ciuguleala si nu a vrut sa discute cu mine acum."
Tragem linie si adunam: nimic nu e bine, spun locatarii acestui bloc. Acolo unde achita statul putem sa ne batem joc de reabilitari. Aroganta muncitorilor arata dispretul fata de banul public. In acest caz pentru banii aruncati raspunde firma SICOR, angajata de primaria sectorului 2.
Adrian Panaitescu, director executiv firma SICOR: "Este si o greseala de executie, in sensul in care noi ar fi trebuit sa corelam mai atent si sa incercam sa le executam mai repede decat le-am executat. Acest lucru este datorat in mare parte din cauza faptului ca nu am reusit sa ne organizam atat de bine pe cat am dorit. Noi ne cerem scuze pt disconfortul creat, nu ni l-am dorit. Reporter: Ati sanctionat vreodata un muncitor?
Adrian Panaitescu: In nenumarate randuri, exista o problema de comportament a muncitorului roman."
Dan Covesanu, seful Serviciului Reabilitare Primaria Sector 2: "Aceste tipuri de probleme vor fi suportate pe cheltuiala constructorului. Sanctiuni pe aceasta tema vis a vis de infiltratiile constatate nu sunt date.
Reporter: Ce e de facut sa nu se mai intample asa ceva?
Dan Covesanu: Suntem la data cand stam de vorba, am hotarat ceea ce trebuie de facut, speram ca in cel mai scurt timp sa se remedieze aceste aspecte."
S-a scurs aproape o luna si jumatate de cand locatarii blocului ne-au povestit prin ce au trecut. Timp suficient pentru ca aceia care au gresit sa si repare. Din pacate, asa cum se poate vedea si cu ochiul liber, exista inca lucruri nefacute. Geamurile termopan sunt inca nemontate, iar usile de la intrarea in bloc neshimbate. Muncitorii au remediat, ce-i drept, terasa si au reparat burlanele, dar par sa nu tina cont ca intreaga lucrare ar fi trebuit sa fie gata inainte ca vremea rea sa bata la usa.
Cazul nu e unul izolat, spune presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Radu Opaina sustine ca se intimpla deseori ca banii statului sa ajunga pe mana unor firme preferate, astfel incat nimeni nu mai sta sa verifice daca lucrarile platite sunt si de calitate.
Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania: "Criteriul de selectie: pe prietenii, cunostinte consilieri."
Peste 25 de milioane de lei au plecat anul acesta de la Ministerul Dezvoltarii catre 33 de localitati din intreaga tara. Banii trebuie sa ajunga pentru reabilitarea termica a 482 de blocuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: inspectorul pro, bloc, lucrari, muncitori, reabilitare, sectorul 2,
Dată publicare:
18-11-2016 20:11