Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului

Ultima actualizare: 30-10-2016 07:04

Absurd. Acest cuvant defineste pe deplin tot ce se intampla in sistemul romanesc de sanatate.

Vestita barocamera de la sectia de arsi a spitalului Floreasca, pe care am cheltuit un milion de euro, nu are utilitate in tratarea marilor arsi, cum s-au laudat autoritatile, ci pentru tratamente antiimbatranire. Dezvaluirea socanta a fost facuta de ministrul Sanatatii, dupa ce a stat de vorba cu mai multi medici, inclusiv de la Floreasca.

Le urez succes managerilor acestui spital in gasirea unei variante pentru folosirea acestei barocamere”, a declarat ministrul la o conferinta organizata de News.ro.

Potrivit lui Voiculescu, aceasta este mai potrivita pentru tonifierea organismului, pentru tratamente "antiageing", cel mult pentru tratarea arsurilor usoare.

"Grija noastra este sa o mutam de acolo, pentru ca avem nevoie de spatiul respectiv. Grija noastra este ca acea sectie sa functioneze in interesul pacientilor. Ce se intampla cu barocamera, ne-ar placea sa fie folosita, intelegem ca poate fi folosita pentru alte scopuri, nu pentru pacientii cu arsuri grave, ne-ar placea ca spitalul sa-i gaseasca o utilizare la un moment dat.

Daca ma intrebati pe mine, va raspund ca sunt usor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper sa o poata folosi cumva. In rest este o chestiune care tine de o investigare a Parchetului", a precizat ministrul.

Intrebat in ce alte scopuri poate fi folosita barocamera de la Floreasca, ministrul Voiculescu a arata ca acesta ar putea fi folosita pentru tonifierea organismului.

La aceeasi conferinta, Vlad Voiculescu a spus ca, in cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai multi raniti ar fi trimisi in strainatate, in tara putand fi ingrijiti 10 - 20.

CITITI SI: Greselile pe care le-a facut Romania in tratarea victimelor Colectiv. Interviu cu medicul belgian care i-a salvat pe romani

Barocamera inutila de la Spitalul de Arsi, in valoare de 3,4 milioane de lei

Barocamera Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei si a fost achitata in 10 zile de livrare, nefiind nici functionala, nici instalata, desi exista un proces verbal de punere in functiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sanatatii.

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat ca este detinuta de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Catalin Galea, acestia avand impreuna Clinica Medicala "Academica".

Barocamera a fost furnizata in 3 decembrie 2013 si a fost achitata in 13 decembrie, raportul Corpului de control mentionand ca aparent sunt respectate prevederile legale conform carora plata trebuie facuta in baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusa in functiune de furnizor" si ca, in consecinta, aceasta nu trebuia achitata.

In 24 mai, Guvernul a anuntat sesizarea Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 pentru intocmirea nereala a procesului-verbal de punere in functiune a barocamerei de la Unitatea de Arsi a Spitalului Floreasca si pentru plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL, precizand ca verificarile Corpului de Control al Ministerului Sanatatii confirma ca Sectia de Arsi de la Floreasca nu este inca pe deplin functionala.

In 27 mai, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 au dispus inceperea urmaririi penale in rem - fata de fapta - in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca.

In urma informatiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca in ultimele sase luni si la solicitarea Corpului de Control al premierului, Corpul de control al ministrului Sanatatii a facut un control in Unitatea de Arsi, in perioada 26-29 aprilie.

”Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale din ultimele luni”, preciza Guvernul.

In urma controlului, au fost descoperite mai multe probleme, intre care:

- personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in unitate, unii dintre acestia fiind angajati in activitatea altor sectii (chirurgie plastica, ATI)

- nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi

- lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav in Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale pacientului in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi

- barocamera nu este montata, nefiind functionala

- instalatia de aer conditionat a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav

- rezervele de un pat, in numar de 6, sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi

- saloanele din afara Unitatii de ingrijire a arsilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de catre managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditii legale si depozitarea lor in magazia unitatii sanitare.

CITITI SI: Parintii celor care au murit in Colectiv cer extinderea urmarii penale: "Trebuia inceputa o ancheta impotriva ISU"

In urma controlului, Guvernul a sesizat si Curtea de Conturi si ANAP pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie aparatura medicala pentru Unitatea de ingrijire a arsilor gravi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO