Parintii celor care au murit in Colectiv cer extinderea urmaririi penale: "Trebuia inceputa o ancheta impotriva ISU"
Parintii tinerilor care s-au stins in urma incendiului din Colectiv, retraiesc in acest sfarsit de luna momentele cumplite, care au urmat tragediei din 30 octombrie.
La un an distanta, procesul nu a inceput, iar acesti oameni indoliati spun ca exista vinovatii in lant si totusi nu sunt anchetati toti responsabilii.
La un an de la disparitia celor 64 de tineri in incendiul de la ''Colectiv'' rudele acestora, dar si supravietuitorii, se intreaba de ce nu au fost pusi sub acuzare si cei pe care ei ii considera adevaratii vinovati.
Eugen Iancu: "Trebuia inceputa o ancheta impotriva ISU din acea noapte. Nu s-a inceput, nu intelegem de ce. Si apoi este o larga discutie in media despre bacterii. Ministerul a recunoscut. Din cei 37 de copii morti eu zic ca 30 au murit din cauza bacteriilor. Iata, nici aici nimeni nu ancheteaza."
Laurentiu Istrate: "Nu existau conditii pentru a trata marii arsi. Si ma intreb de ce nu au luat decizia transferului lor in unitati specializate din primul moment? Au trebuit sa moara peste 10 oameni ca sa se sperie si sa ii trimia afara? "
Parintii le-au cerut procurorilor Parchetului General sa extinda urmarirea penala impotriva Ministerului Sanatatii, a celor de la ISU, din primaria sectorului 4, din Inspectoratul de Stat in Constructii, dar si asupra a doua firme care au participat la constructia clubului.
Avocat Antoniu Obancia: "S-a facut o expertiza in constructii din aceasta expertiza, rezultau si alte nereguli in sarcina altor persoane si acte, in lipsa carora clubul nu ar fi avut permisunea sa functioneze."
La un an de la tragedie, ancheta penala a fost rupta in 5 dosare.
Unele sunt inca in faza de urmarire penala, altele au ajuns in instanta. Oamenii sunt nemultumiti de felul in care le au fost derulate cercetarile. De exemplu, primarul Piedone a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, pentru ca a semnat autorizatia de functionare a clubului. El nu a fost insa inculpat pentru ca actul semnat de el a facut posibil incendiul, adica anchetatorii nu au facut legatura intre decesul victimelor si edil.
Fara sa anticipeze criticile venite din partea rudelor victimelor, procurorii Parchetului General au explicat deja ca numarul mare de persoane implicate a tinut pe loc ancheta.
Oficialii din Ministerul Public ii sfatuiesc pe cei care au avut de suferit sa depuna sesizari daca au informatii care ar putea avea legatura cu incendiul din Colectiv.