Suport emotional pentru persoanele afectate de tragedia din Colectiv. Numarul de telefon la care primesc consiliere GRATUITA
Cosmarul de vinerea trecuta este fara doar si poate unul colectiv. Ne va urmari multa vreme de acum inainte si nu ne va da voie sa uitam ce s-a intamplat acolo. Insa pentru cei raniti, pentru salvatori si familiile lor este mai mult decat atat.
Toti acesti oameni au nevoie de suport emotional. Au fost formate echipe de specialisti care le stau la dispozitie si s-a infiintat o linie telefonica unde cei in nevoie pot gasi consiliere.
Imaginile de cosmar, mai presus de orice imaginatie vor ramane in mintea celor care au iesit vineri seara din clubul Colectiv. Dar si in mintea celor care au ajuns acolo pentru a-i ajuta. Toti vor fi nevoiti sa invete cum sa traiasca mai departe cu ele. Este avertismentul lui Gabriel Diaconu, seful echipei de interventie din cadrul Colegiului Medicilor Psihologi din Romania.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: “Avem o rata o rata foarte mare de persoane traumatizate pshilogic. In fiecare zi curg cereri. Era de asteptat. Ma doare ca sunt unul dintre cei care am zis de la inceput, in timp ce ceilalti spuneau nu mai spuneti asa ceva. Cum sa nu mai spui cand tu stii ca ai mii de oameni care vor fi impactati de primul val de trauma, cum sa taci de teama ca ai putea sa influentezi."
Unul dintre cei care vor avea nevoie de consiliere este asistenta Violeta Naca, ajunsa printre primii la fata locului.
Violeta Naca, asistenta: "Am vazut imagini de cosmar..."
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: "Primul pas de auto-ajutor este sa tii aproape de familie. Pe cat posibil, chiar daca iti vine, nu te autointoxica, nu bea alcool, nu te tortura suplimentar. Vorbeste cu cineva despre asta. Nu face eforturi sa calaresti o trauma mai mare decat tine... Las-o jos, las-o simplu, da-ti voie sa fii in suferinta. Iar daca lucrurile astea devin grave, daca nu dormi, daca nu mananci, daca ai flash-uri, e bine sa stii ce se intampla cu tine si nu e capatul lumii.”
Diaconu sustine ca in acest moment 180 de psihologi si psihiatri sunt gata sa discute cu victimele si cu rudele acestora. Deja peste 50 de specialisti au iesit pe teren si au incercat sa ofere alinare. Foarte mult de lucru vor avea insa cu cei mutilati de foc pentru care viata nu va mai fi niciodata ca inainte.
Ionita Florentina, comandant Spitalul Militar: “Ma gandesc ca ar trebui sa facem o psihoterapie ca ei sa inteleaga. Ei si-au protejat cu mainile fata, au arsuri pe fata, pe maini, insa lobii urechilor au fost afectati, fiind un tesut cartilaginos nevascularizat arsura e destul de puternica, e posibil sa ramana cu sechele mari, sa nu mai aiba forma corespunzatoare, chiar sa ramana o zona foarte mica.”
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: “Dupa astfel de catastrofe pot sa aiba loc schimbari grave de personalitate daca oamenii nu lucreaza pe asta. Daca oamenii erau intr-un fel, erau plini de viata, erau joviali, aveau simtul umorului, vor avea o schimbare a personalitatii, vor fi mai duri, isi pierd pofta de viata. Nu e o problema a dispozitiei, e o problema a caracterului.”
Toti cei marcati de aceasta drama colectiva trebuie sa stie ca nu sunt singuri . Pot suna la 0219647 iar un medic ii va ajuta.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, colectiv, traume, consiliere gratuita,
Dată publicare:
08-11-2015 20:23