Piedone a fost retinut de DNA. Fostul primar, pus sub invinuire pentru abuz in serviciu si fals intelectual
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este urmarit penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual, anunta Directia Nationala Anticoruptie.
UPDATE 22:53 Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore in dosarul in care se ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv.
"Am incredere in justitie si atat", a afirmat Piedone la iesirea din sediul DNA.
Comunicatul DNA
"In calitate de functionar public - primar al sectorului 4 Bucuresti, Cristian Popescu Piedone si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prevazute in Legea 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 si Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea ca a emis acordul de functionare nr. 3909/14.01.2015 si autorizatia de functionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, la punctul de lucru din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4 Bucuresti. Prin aceasta, a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei", se arata in comunicatul DNA transmis vineri seara AGERPRES.
Procurorii sustin ca, pentru a autoriza functionarea punctului de lucru SC Colectiv Club, Cristian Popescu Piedone a emis cele doua acte administrative, respectiv acordul de functionare si autorizatia de functionare, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca SC Colectiv Club indeplinea cerintele legale necesare avizarii.
Insotit de politisti, Cristian Popescu Piedone a intrat in sediul DNA vineri, in jurul orei 16:00. Primarul nu a facut insa declaratii.
Timp de 5 zile, Piedone a sustinut ca localul era in legalitate si ca fusese verificat. Si tot la fel de hotarat a explicat ca nu era treaba primariei sa afle numarul real de locuri din club. Gresit. A spus-o Piata Universitatii, gresit spun si cei de la DNA.
In urma primarului, au ajuns la audieri si doua functionare, cel mai probabil cele care inspectau clubul si nu aveau ochi pentru neregulile existente.
Legal, ele ar fi trebuit sa constate problemele si, in functie de gravitatea lor, sa decida inchiderea clubului. La Colectiv nu au facut-o, iar acum zeci de familii isi plang mortii, iar altele se roaga ca cei dragi sa scape cu viata.
Audierile procurorilor vizeaza fapte de coruptie. Investigatia se indreapta si spre pompieri despre care unul dintre cei trei patroni, adus si el la DNA, a afirmat ca au fost in control la Colectiv in mai multe randuri. Gancea a explicat ca doi pompieri au venit le-au cerut sa semneze mai multe acte si a ramas stabilit sa urmeaza alte verifcari.
Anterior, la audieri au fost adusi si cei trei patroni ai clubului Colectiv, dar si contabila firmei.
La Parchetul General a dat explicatii si artificierul de la spectacolul din Colectiv, care a fost deja retinut. De altfel, vineri, firma Golden Ideas Fireworks si punctele sale de lucru din Bucuresti si Giurgiu au fost perchezitionate .
Procurorii DNA au ridicat vineri documente de la Primaria sectorului 4, Administratia financiara, Registrul Comertului si ISU.
DNA anunta ca a inceput in dosarul "Colectiv" urmarirea penala in rem, pentru fapte pe care le-ar fi savarsit persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria sectorului 4, acuzatiile fiind de abuz in serviciu si fals intelectual.
Totodata, Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu de catre cadre militare ale ISU Bucuresti-Ilfov.
"Sunt indicii si date potrivit carora s-a vatamat dreptul la viata si integritatea corporala a peste 180 persoane si s-a realizat un folos necuvenit administratorilor clubului Colectiv, constand in permiterea functionarii acestuia in afara cadrului legal si obtinerea de venituri patrimoniale din activitatile desfasurate in aceste conditii", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.
Pana acum la Parchetul General au ajuns 147 de oamenii care au dat declaratii. Unii sunt martori, altii parte vatamata.