S-a prelungit decontarea tratamentelor din strainatate pentru ranitii din Colectiv. Iohannis s-ar putea duce la Colectiv

Dată publicare: 26-10-2016 15:31
Dată actualizare: 29-10-2016 06:58


Klaus Iohannis la Colectiv

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care se prelungeste cu doi ani posibilitatea decontarii tratamentelor pentru victimele tragediei din clubul Colectiv care se trateaza in strainatate.

Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

"Guvernul a adoptat astazi o ordonanta de urgenta care modifica OUG adoptata la inceputul acestui an referitoare la plata tratamentului pentru pacientii din Colectiv care au fost tratati in strainatate sau care urmeaza sa fie tratati in strainatate.

Astfel prelungim cu inca doi ani posibilitatea ministerului de a deconta aceste tratamente in strainatate pentru toti pacientii din Colectiv", a afirmat Vlad Voiculescu, conform Agerpres.

Comunicatul de presa al Guvernului:

"Ranitii din accidentul de la Clubul Colectiv vor beneficia in continuare de sustinerea statului pentru tratamentele in strainatate pana la sfarsitul anului 2018, conform unei ordonante de urgenta adoptata astazi de Executiv.

Decizia a fost luata deoarece tratamentul marilor arsi dureaza cativa ani. Actul normativ aproba plata din bugetul Ministerului Sanatatii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate, in continuarea tratamentului acordat in regim de spitalizare in unitati sanitare publice din Romania si din strainatate.

Sunt exceptate de la plata cheltuielile care se deconteaza din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, precum si cele din donatii sau sponsorizari.

De asemenea, sunt simplificate procedurile care trebuie indeplinite pentru primirea acestui ajutor, atat pentru pacienti, cat si pentru autoritati.

Totodata, avand in vedere faptul ca in cazul unor tratamente medicale si interventii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitata in avans de catre unele spitale din strainatate, s-a introdus si posibilitatea de plata in avans pentru tratament.
Lista care stabilea spitalele din strainatate unde se puteau face tratamente a fost abrogata, aceasta fiind valabila doar in faza initiala a tratamentului, atunci cand victimele au fost transferate in afara granitelor Romaniei.

In prezent, un numar de 27 de pacienti se afla in tratament in unitati sanitare din tara si strainatate, insa numarul acestora se modifica permanent, in functie de nevoile concrete si de evolutiile care apar in procesul de recuperare a victimelor."

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca evenimentele de la Colectiv inca provoaca revolta si asteptari, in special din partea clasei politice si a anuntat ca va participa la unele manifestari comemorative.

"Evenimentele de la Colectiv inca provoaca multa tristete, inca provoaca multa revolta si cred ca inca provoaca multe asteptari, in special, de la clasa politica. Comemoram un an de zile.

Voi participa si eu la unele evenimente comemorative, sper sa o faca si multi alti romani", a spus Iohannis, la Adevarul Live.

Presedintele Romaniei nu a a specificat exact locul unde va fi prezent, insa duminica, 30 octombrie, la implinirea unui an de la tragedie, la Clubul Colectiv va avea loc o ceremonie religioasa si dezvelirea unui monument.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO