Tragedia din Colectiv schimba legislatia de avizare a spatiilor publice. Ce prevede proiectul de lege al MAI
Ministerul Afacerilor Interne a pregatit o lege care prevede ca avizele ISU sunt obligatorii pentru spatiile in care se organizeaza concerte, cladirile de cultura si blocurile cu mansarde. Legea prevede si niste exceptii.
Hotararea de Guvern propune noi categorii de constructii si spatii care urmeaza sa fie avizate sau autorizate pentru securitatea la incendiu. Cei care detin amenajari sportive de peste 200 de scaune in interior sau peste 5.000 de scaune in aer liber vor fi obligati sa obtina avizul.
La fel si administratorii spatiilor de spectacole de peste 200 de locuri. Toate cladirile de cultura, cu suprafete mai mari de 600 metri patrati, trebuie sa fie autorizate de ISU.
Alegeri 2024
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
17:59
Artiştii, sportivii şi actorii îndeamnă românii să meargă la vot. „E zi de asumare a faptelor noastre”
17:50
Răsturnare de situație la rezultatele EXIT-POLL de la alegerile prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2 - date neoficiale
17:43
Ambasadoarea SUA este observator internațional acreditat la alegerile din România. ”Suntem încântați”
Daca aveti o parcare de cel putin 10 locuri intr-o cladire, nu o veti putea folosi decat dupa ce obtineti avizul ISU. De asemenea si in cazul centrelor de agrement de peste 600 de metri patrati cu piscine, terenuri ori sali de fitness.
Spatiile pentru supravegherea copiilor, dar si a batranilor, de peste 100 de metri patrati vor obtine aviz de la pompieri. In aceasta categorie intra si cladirile de locuit, de cel putin 4 etaje, pe care s-a construit mansarde.
Pe hartie lucrurile arata bine, insa in realitate, doar 7% din scoli au in prezent avizul pentru securitate la incendiu. Obtinerea documentului nu este ieftina, iar autoritatile ar putea investi si 100 de mii de euro intr-o scoala, spun expertii. In afara de sistemul de detectie a fumului, zonele de acces trebuie sa fie suficiente si bine delimitate.
Potrivit specialistilor, scolile ar trebui sa aiba acces lejer pentru autospeciale. Usile sa fie dotate cu dispozitive de autoinchidere. In plus, scolile trebuie sa aiba hidranti.
Mansardele au intrat in atentia pompierilor, dupa ce cateva au ars in intregime.
Specialistii sustin ca la constructia mansardelor blocurilor de peste 4 etaje trebuie folosit metal si nu lemn. Chiar daca este ignifug, lemnul nu opreste focul, ci arde mai greu. Foarte important, peretii ar trebui sa reziste la foc cel putin 150 de minute.
Proiectul se afla in dezbatere publica pana la inceputul lunii iunie, apoi urmeaza sa fie adoptat intr-o sedinta de Guvern.
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, scoala, lege, ministerul de interne,
Dată publicare:
23-05-2016 18:35