Interviu cu Raed Arafat si doctorul Ioan Lascar: "Ceea ce s-a intamplat vineri seara este un dezastru, o catastrofa"

×
Codul embed a fost copiat

In studioul Stirilor PRO TV au fost prezenti doi dintre oamenii direct implicati in salvarea celor prinsi de incendiu in club, vineri-noapte.

Domnul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, si domnul profesor universitar doctor Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Urgenta Floreasca, acolo unde au ajuns multi dintre raniti.

Intrebare: "Cand ati stiut cat de grava este situatia?"
Raed Arafat: "Centrul de Conducere si Monitorizare de la Minister este activ 24 de ore pe zi. Cand apar situatii care atrag atentia, informeaza. Sunt situatii in care se da telefon catre secretar de stat sau vicepremier. De la primul telefon a fost pentru mine clar ca este ceva foarte grav."

Intrebare: "Cum ati gasit tabloul la fata locului?"
Raed Arafat: "Am gasit echipe care incercau sa ii resusciteze pe cei raniti. O parte erau deja evacuati la spital. Iar o parte, cei decedati, erau izolati intr-o zona in care nu a avut nimeni acces."

Raed Arafat, despre oamenii veniti de acasa sa ajute: "Cel mai mult m-a impresionat ca au venit medici tineri, studenti la medicina. Oameni care au venit si spuneau ca "vrem sa ne implicam". Solidaritatea a functionat chiar foarte bine."

Citește și
club Colectiv
Marturii dupa tragedia din Colectiv."Parintii aratau poza copilului lor celor din jur, in speranta ca poate l-a vazut cineva"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intrebare: "Domnule Ioan Lascar, la dumneavoastra in clinca au venit oameni raniti grav. Care este acum situatia?"
Doctor Ioan Lascar: "Am mai trecut prin astfel de situatii. Imi amintesc de cutremurul din 1977 si de Revolutie. Au fost situatii asemanatoare. Practic, urgentele minore au trecut pe planul doi si tot efortul a fost pentru salvarea persoanelor ranite in incendiu."

Intrebare: "In urma acestei tragedii, ati constatat ca va lipseste ceva? Oameni, aparatura, legislatie?"
Doctor Ioan Lascar: "Toate sunt acolo unde ne putem permite. Raspunsul a fost insa prompt si eficient."
Raed Arafat: "A fost o situatie evitabila, daca se respectau prevederile legale. Este necesar sa intarim controalele si sa facem totul pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. Modificarile care s-au facut la legislatie ne permitem sa luam masuri."

Raed Arafat: Ceea ce s-a intamplat vineri seara este un dezastru, o catastrofa

"Eram acasa in apartament in afara Bucurestiului si cand am aflat l-am informat pe domnul vicepremier Oprea, am urcat in masina si am plecat. Ceea ce s-a intamplat aseara este un incident pe care noi l-am caracterizat ca pe un dezastru, o catastrofa pe termen scurt cu un impact foarte mare si devastator pentru ca acolo simti limita sistemului chiar daca am reusit sa venim cu un numar impresionant de echipaje,de masini, dupa care simti sistemul cum reactioneaza la nivelul spitalelor unde din nou am avut un sprijin extraordinar al colegilor care au venit singuri de acasa, care au venit fara sa fie chemati. Spitalul Militar care din dispozitia ministrului ne-a pus locuri la dispozitie la terapie intensiva si la chirurgie plastica Spitalul SRI. Toti au reactionat extraordinar, dar in acest situatii ramai cu ideea ca un lucru care putea sa fie prevenit s-a intamplat si ca acest lucru nu vrei sa-l mai vezi si altadata", a spus secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, Bucurestiul este un oras foarte viu, un oras mare, cu riscuri, in care astfel de situatii pot sa apara "intotdeauna".

"Noi am luat in considerare acest lucru si dovada este ca in luna iulie a iesit o lege noua care inaspreste foarte mult masurile impotriva acestor operatori care atunci cand ii spui 'opreste-te' si il amendezi, el plateste amenda, asa era pana acum, platea amenda, dar continua. Acum continuarea va insemna infractiune cu risc de a intra in puscarie daca continua in cazul in care pompierii ii spun: 'Stop aici!'. Mai este nevoie de un alt normativ secundar", a sustinut Arafat.

El a precizat ca vor fi facute controale fara "exagerari si fara abuzuri".

"O sa inceapa actiuni de control fara exagerari, nu se vor face abuzuri. in alte tari, cand intra pompierii sa controleze un club, o discoteca noaptea si gasesc acolo doua persoane peste numarul la care este autorizata discoteca sau ce este. Daca este autorizat la 400 de oameni si ei gasesc 405 sau 410, riscul este inchiderea imediata. Amenzile ating si 50.000 lei", a mai spus Raed Arafat care a tinut sa precizeze ca modificarea legislatiei in domeniu a fost intreprinsa inainte sa apara tragedia.

Secretarul de stat a marturisit ca a avut un soc imens cand i-a vazut pe cei declarati morti.

"Cand am ajuns erau in locul respectiv 15 si colegii de la SMURD de la Ambulanta lucrau pe inca cateva persoane pe care incercau sa le resusciteze", a afirmat Arafat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cea mai mare mobilizare de forte din Capitala ultimilor 5 ani. Filmul zilei in care a fost activat COD ROSU de interventie
Cea mai mare mobilizare de forte din Capitala ultimilor 5 ani. Filmul zilei in care a fost activat COD ROSU de interventie

Puse in fata unei situatii fara precedent, cu zeci si zeci de victime, total lipsite de aparare, multe prinse intr-o cladire in flacari, autoritatile de la Bucuresti au declansat cod rosu de interventie.

Marturii dupa tragedia din Colectiv.
Marturii dupa tragedia din Colectiv."Parintii aratau poza copilului lor celor din jur, in speranta ca poate l-a vazut cineva"

"Nimeni din club n-a realizat initial ce s-a intamplat" spun supravietuitorii. Toata lumea credea ca flacara de pe stalp se va stinge repede. Dar, in cateva secunde, clubul "Colectiv" s-a transformat intr-un infern.

Mobilizare impresionanta in centrele de donat sange din Romania.
Mobilizare impresionanta in centrele de donat sange din Romania. "Este ingrozitor sa nu iti dea nimeni o mana de ajutor"

Una dintre reactiile impresionante in fata suferintei careia nu-i poti pune capat a fost dorinta a mii de oameni de a dona sange pentru supravietuitori.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.