Mobilizare impresionanta in centrele de donat sange din Romania. "Este ingrozitor sa nu iti dea nimeni o mana de ajutor"

×
Codul embed a fost copiat

Una dintre reactiile impresionante in fata suferintei careia nu-i poti pune capat a fost dorinta a mii de oameni de a dona sange pentru supravietuitori.

S-au lansat campanii pe Facebook, dar au fost si indemnuri ale medicilor, care se confrunta cu situatii dramatice in spitale. Indiferent de imbold, sambata am fost martorii unei mobilizari emotionante, la centrele de transfuzii din Bucuresti si din tara.

Ea este Mihaela- pentru prieteni, numarul 800 in centrul de transfuzii, speranta- pentru cei a caror viata atarna de un fir de ata. Ca toti cei veniti la centrul de transfuzii, nu a putut ramane impasibila in fata acestei tragedii si a simtit ca TREBUIE sa doneze sange.

Mihaela Ciutacu: Suntem si noi tineri, si noi iesim in oras, chiar vorbeam cu o prietena care trebuia sa iasa in clubul ala. Nu a mai fost dar putea sa fie si ea acolo. Asta e ireal, nu crezi ca se poate intampla asa ceva. Este crunt, nu pot sa imi revin

Intalnim aici si cativa oameni indurerati de prierderea unor fiinte dragi, dar care incearca sa faca totusi ceva, ca sa-i salveze pe ceilalti. O singura recoltare poate salva trei vieti.

Citește și
explozie club capitala
Marturii de la tragedia din Capitala. "Probabil asa arata infernul. Am vazut baieti arsi si asistente fugind dezorientate"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Donator: Mi-a murit un prieten azi noapte si un altul are sanse minime de supravieturie. Am crezut ca este o gluma proasta cand am primit un sms. Este un dezastru. ce pot sa zic.

Donatoare: Ingrozitor. Si eu am un copil. Este ingrozitor. am venit pentru ca am auzit la stiri. Stiu ce inseamna sa fii in spital si este ingrozitor sa nu iti dea nimeni o mana de ajutor

Tragedia din capitala a avut ecou si in sufletelor celor aflati la zeci sau sute de kilometri distanta. La pranz, angajatii centrului de transfuzie din Bistrita au renuntat la ziua libera cand au vazut ca in fata institutiei zeci de persoane s-au asezat la coada, sa doneze sange.

Donator: Cred ca e de datoria noastra sa fim solidari intre noi mai ales ca putea fi oricare dintre noi in acea situatie grava. Nu se poate ca in Romania milienului 3 ca tineri nevinovati sa moara cand merg in astfel de locuri, in localuri publice.

Donator: Insanatosire grabnica, multa putere, grija pe mai departe, sfaturi bune pentru ceilalti, pentru ei si cu Dumnezeu inainte.

La Galati, personalul centrului a fost chemat de azi noapte si primele materiale au fost deja ambalate in lazi frigorifice, pentru Bucuresti.

"O parte din pungile cu plasma pe care le-am pregatit. Sunt din toate grupele si in special cu RH negativ."

Nu exista o statistica la nivel national, dar nu este greu de ghicit ca mii de oameni au dat astazi un exemplu de solidaritate si compasiune fata de cei aflati in suferinta. Donatorii sunt asteptati si maine, cand unii dintre supravietuitorii care depasesc perioada critica ar putea intra in salile de operatie.

Desfasurarea evenimentelor de sambata

UPDATE 19:50 Peste 100 persoane au donat sambata 45 de litri de sange la unitatea de transfuzie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Leonard Grecescu.

"Peste 100 de persoane au donat sambata 45 de litri de sange. Inca se mai doneaza", a afirmat medicul.

Potrivit unor surse medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr Carol Davila", necesarul de sange al spitalului este acoperit pentru urmatoarele doua zile dupa ce sambata s-au prezentat donatori la Centrul de donare al unitatii medicale.

"Necesarul de sange al Spitalului Militar Central este acoperit pentru urmatoarele doua zile", au declarat pentru AGERPRES surse medicale din interiorul unitatii.

Medicii hematologi recomanda ca donarea de sange sa se faca esalonat in urmatoarele zile pentru a se evita aglomerarea si suprasolicitarea personalului dar si din cauza faptului ca durata de depozitare a sangelului nu poate fi una mare.

UPDATE 18:40 Un numar de 820 de persoane au donat sambata sange la Centrul de Transfuzie Sangvina din Bucuresti, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unitatii medicale, Doina Gosa.

"S-au prezentat 820 donatori care au donat 716 unitati si am obtinut in urma prelucrarii 1.500 de componente din sange", a sustinut Gosa.

Potrivit acesteia, cele mai cerute grupe de sange folosite pentru ranitii in urma tragediei inregistrate vinei seara sunt 0 negativ, 0 pozitiv, A2 pozitiv, B pozitiv, AB4 pozitiv.

Medicul hematolog a adaugat ca acei care vor sa doneze sange duminica la Centrul de Transfuzie Sangvina din Bucuresti o pot face incepand cu ora 8,00. "Maine activitatea va incepe la ora 8,00. Vom sta pana cand toti donatorii vor intra sa doneze", a mai sustinut reprezentantului centrului.

UPDATE 16:00 Sute de oameni s-au asezat sambata dimineata, la coada pentru a dona sange la Centrul de Transfuzie Bucuresti pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului de azi noapte din clubul Colectiv. Imagine cu multimea de la Institutul National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti, sursa Agerpres.



100 de pungi cu plasma pentru din toate grupele de sange trimise spre Capitala din Centrul Regional de Transfuzii din Galati


UPDATE 15:00
Centrul Regional de Transfuzii din Galati a pregatit si a trimis spre Capitala, cu ambulantele, o suta 100 de pungi cu plasma din toate grupele de sange, a declarat sambata presei directorul institutiei, Camelia Stoichicescu. "Cele o suta de pungi cu plasma pregatite de noi vor ajunge la Centrul de Transfuzii din Bucuresti si de acolo vor fi distribuite catre spitalele unde sunt tratate victimele incendiului de noaptea trecuta. De luni, galatenii pot sa doneze si la sediul Centrului Regional de Transfuzii Galati. Ii rugam doar sa nu vina toti odata, ci esalonat pentru a nu depasi capacitatea noastra de donare. Deocamdata sange nu ne-a fost solicitat din Capitala', a precizat Camelia Stoichicescu

UPDATE 12:13 Cei care vor sa doneze sange o pot face si duminica de la primele orele ale diminetii pana la pranz, la toate centrele mentionate.

 

Apelul Ministrului Sanatatii catre populatie

UPDATE 11:30 Sute de oameni stau la cozi sambata sa doneze sange la Centrul de Transfuzie Bucuresti, au declarat pentru Agerpres surse medicale din interiorul unitatii.

 „Facem apel pentru a nu fi aglomeratie si pentru conservare pentru zilele urmatoare cand vom avea nevoie de cantitati suplimentare. Sa nu ne ducem toti... este asigurat necesarul. Sunt cele trei centre unde se pot duce oamenii” a spus Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.

Aproximativ 40 de politisti din Directia Politie Locala Sector 4 s-au prezentat, sambata dimineata, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, pentru a dona sange, relateaza Agerpres.

Directoarea CTS Bucuresti, doamna doctor Doina Gosa, a precizat ca in acest moment cererea de sange este acoperita de la donatorii de azi-noapte si astazi, la care se adauga rezervele strategice.

Rugamintea medicilor de la centrul de transfuzii este ca actiunea sa fie eficienta, oamenii sa vina LUNI, MARTI, MIERCURI SI JOI pentru ca dupa ce o sa fie stabilizati, pacientii vor avea nevoie de sange pentru operatii.

"Sambata, incepand cu orele 8,00, efectivele Directiei Politie Locala Sector 4 s-au deplasat la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, pentru a veni in sprijinul persoanelor ranite in urma tragediei intamplate noaptea trecuta, in Clubul Colectiv. Aproximativ 40 de politisti locali au simtit sa ajute la aprovizionarea bancilor de sange din cadrul spitalelor in care sunt internati ranitii, dand astfel o sansa celor care, din nefericire, in acest momente, se lupta pentru viata lor'', informeaza un comunicat al administratiei locale, transmis presei.

Sute de bistriteni au fost mobilizati sa doneze sange pentru victimele tragediei din clubul Colectiv, din Bucuresti. Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, a decis sa organizeze o actiune speciala de donare de sange, la acest sfarsit de saptamana, pentru victimele tragediei din clubul bucurestean, fiind mobilizate in acest sens atat institutiile publice, cat si cetatenii, prin intermediul retelelor de socializare.

Potrivit mesajului postat de presedintele CJ Bistrita-Nasaud pe un site de socializare, bistritenii vor putea dona sange sambata, incepand cu ora 12,00, dar si in cursul diminetii de duminica.

"Am aflat cu mare tristete de drama de aseara din Bucuresti, unde 27 de tineri si-au pierdut viata si peste 150 de tineri sunt grav raniti. Am rugat-o pe doamna dr. Paladic Laura, seful Centrului Judetean de Transfuzii Sanguine Bistrita-Nasaud, sa organizam un program special de colectare de sange, astazi, 31 octombrie, de la ora 12,00 la ora 17,00, si duminica, 1 noiembrie, de la 09,00 la 14,00. Va invit sa fim solidari cu acesti tineri si sa facem un minim gest care ar putea sa le salveze viata", se arata in mesajul lui Radu Moldovan.

Presedintele CJ Bistrita-Nasaud a precizat pentru AGERPRES ca se va prezenta personal la Centrul de Transfuzii si este foarte important ca donarile de sange sa se faca inca din aceste zile, avand in vedere ca multi dintre raniti urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale, iar medicii vor avea nevoie de rezerve de sange

Unde puteti dona

Puteti dona in zilele urmatoare la:

- Centrul de transfuzie din Bucuresti, de langa Piata Victoriei, dr. Caracas numarul 2
- Spitalul Universitar, la centrul de donare de acolo,
- Spitalul Militar
- Spitalul Fundeni
- Spitalul Floreasca

Conditii pentru a putea dona sange

varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 batai/minut.
tensiune arteriala sistolica intre 100 şi 180 mmHg
sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Clubul Colectiv NU avea autorizatie din partea ISU pentru eveniment. Momentul in care a pornit incendiul a fost fotografiat
Clubul Colectiv NU avea autorizatie din partea ISU pentru eveniment. Momentul in care a pornit incendiul a fost fotografiat

Concertul trupei "Goodbye to Gravity" s-a anuntat a fi unul incendiar si, din pacate, asa a fost la propriu. Formatia a avut un show de lumini, cu efecte pirotehnice, intr-un decor special creat.

Marturii de la tragedia din Capitala.
Marturii de la tragedia din Capitala. "Probabil asa arata infernul. Am vazut baieti arsi si asistente fugind dezorientate"

Un martor al tragediei din Capitala, unde un club a luat foc, a povestit cum s-a produs tragedia.

Iohannis, dupa tragedia din Capitala:
Iohannis, dupa tragedia din Capitala: "Moment foarte trist pentru natiunea noastra"

Klaus Iohannis a postat pe contul de Facebook un mesaj, dupa tragedia din Capitala, in urma careia zeci de oameni au murit.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.