Dosarul Colectiv. Judecătorii au respins cererea de introducere a statului român ca parte responsabilă


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 07 Mai 2018 16:05
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Tribunalul Bucureşti, pe rolul căruia se află dosarul Colectiv, a respins, luni, cererea de introducere a statului român ca parte responsabilă civilmente în acest proces.

DNA a formulat, la un termen anterior, o cerere de introducere în cauză a statului român prin Ministerul Finanţelor Publice, drept garant pentru plata despăgubirilor către familiile victimelor incendiului.

La termenul de luni, procurorul a cerut, printre altele, ca instanţa să aibă în vedere jurisprudenţa CEDO, dar şi faptul că în acest caz a fost întocmit un raport de control al Guvernului, care a statuat vinovăţia statului cu privire la derularea evenimentelor.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea de introducere a statului român ca parte în acest proces.

Decizie luată astăzi 07 Mai 2018 în dosarul Colectiv; Statul român nu va garanta plata daunelor către victimele incendiului și rudele acestora. Nimic surprinzător, de fapt ce garantează statul român?
Viața? Nu.
Sănătatea ? Nu.
Educația? Nu.
Justiție? Nu.

Pentru ce plătim taxe și impozite? Pentru ce avem o constituție care ne garantează sănătatea, viața, siguranța, libertatea? După Colectiv, nimeni nu a schimbat nimic, singura lege dată mută responsabilitatea unui eventual dezastru, la noi, consumatorii. Este vina noastră că circulăm pe stradă, este vină noastră că mergem la spectacole, este vina noastră că ieșim la o bere. Plătiți-va taxele și impozitele, statul veghează.” - a fost reacția pe Facebook a președintelui Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

În martie 2017, mai mulţi avocaţi care reprezintă victimele incendiului de la Colectiv au solicitat introducerea ca părţi responsabile civilmente a Ministerului Sănătăţii şi statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi acoperite daunele pe care instanţa le va stabili la finalul procesului.

"Bunurile pe care le au inculpaţii nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele. Doar statul poate să ofere cuantumul pecuniar, pentru a asigura părţile vătămate că li se va face dreptate", a declarat unul dintre avocaţi, potrivit Agerpres, în martie 2017.

Un alt avocat a susţinut că, după tragedia de la Colectiv, multe persoane au decedat ca urmare a unui ordin dat de ministrul Sănătăţii, prin care a fost refuzată trimiterea în străinătate a pacienţilor care nu puteau fi trataţi în spitalele din România. De asemenea, a spus el, ministerul de resort nu a luat măsurile necesare pentru ca în spitalele din ţară pacienţii să fie trataţi corespunzător.

"Statul român nu şi-a respectat obligaţiile constituţionale de a-şi proteja cetăţenii. (...) La Spitalul de Arşi, un bloc operator nu era funcţional", a afirmat avocatul.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis în instanţă de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfăşurat în camera preliminară.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire, suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

VIDEO PROTVPLUS.RO