Cristian Matei, supravietuitor al tragediei din Colectiv, dupa o luna in coma, cu 2 bacterii: "Nu s-a schimbat nimic!"

×
Codul embed a fost copiat

1 an de la colectiv. Peste doar 4 zile comemoram un an de la ''Colectiv'', cel mai negru episod din istoria recenta. Desi au murit 64 de oameni extrem de tineri, ce se intampla in Romania, continua sa ne socheze.

Dincolo de starea jalnica a spitalelor si de faptul ca ancheta in acest caz este abia in fata preliminara, revoltator este ca multe localuri functioneaza inca fara autorizatie de securitate la incendiu, semn ca suntem un popor caruia ii place sa indure.

Nu este suficient sa ne amintim de ''Colectiv'', trebuie sa si schimbam ceva. Pentru toti cei care au pierit si pentru copiii care cresc in aceasta tara.

"Oamenii au fost revoltati dupa Colectiv, dar la cateva luni distanta au uitat de politicienii corupti si au votat primari aflati in puscarie" - o spune cu furie, din fata clubului in care era sa moara, Cristian Matei, unul dintre ranitii in incendiul care a socat Romania.

Mumu, asa cum ii spun prietenii, s-a trezit din coma dupa o luna- in Israel si a aflat ca n-o va mai vedea niciodata pe Teo, prietena sa si colega noastra.

Citește și
1 an de la Colectiv
Greselile pe care le-a facut Romania in tratarea victimelor Colectiv. Interviu cu medicul belgian care i-a salvat pe romani

Intors la Colectiv, nu si-a mai gasit prietenii, ci un altar de lumanari si poze. Cel mai tare il doare ca traim in continuare intr-o tara in care incompetenta si coruptia ne pun vietile in pericol.

"Nu s-a schimbat absolut nimic. Oricand se poate intampla orice in Romania. Efectiv nu ma simt in siguranta. Chiar daca exista legi, nu se respecta." - spune Mumu.

Furie si indignare. Cu aceste sentimente traiesc si acum multe dintre victimele incendiului de la Colectiv. Pentru ca la un an distanta, realizeaza cu durere ca romanii nu au invatat mai nimic din aceasta lectie infricosatoare.

Cristian Matei, sau Mumu, cum ii spun prietenii, mai este si acum printre noi, doar printr-o minune.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Colectiv nu e doar un club. Inseamna viata si inseamna moarte. Aici, practic, la mine s-a resetat viata. La 40 de ani m-am nascut din nou."

Se intoarce mereu acolo, ca sa nu uite, dar mai ales pentru ca este locul in care i-a vazut pentru ultima oara multi dintre prieteni.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Moartea lui Teo si a celorlalti 63 de tineri este cel mai dureros lucru. Nu ma intereseaza ranile pe care le am si faptul ca poate am ramas mutilat din treaba asta, chiar nu ma intereseaza, dar faptul ca au murit 64 de tineri nevinovati mi se pare revoltator, asta ma doare cel mai mult si de asta vin aici, ca sa ma asigur ca n-o sa uit niciodata ce s-a intamplat aici."

Alaturi de colega noastra fotograf, Teodora Maftei, Mumu a realizat cu doar o saptamana inainte de concert, ultimul interviu acordat de trupa Goodbye to Gravity.

In seara concertului, Teo statea acolo unde ii placea cel mai mult - in fata scenei.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "I-am facut cu mana ca am ajuns in club, pentru ca ii promisesem ca nu o sa ratez concertul asta. Ea a fost cea care a insistat foarte mult sa vin la concert si de aia m-am dus la concert. Am zis: ok, nu pot sa nu ma duc, i-am promis lui Teo. Efectiv de asta m-am dus. Am zis: ma duc, stau o ora si ma intorc. Si m-am intors dupa 3 luni…"

Si Mumu si Teo au fost transferati la spitale din Israel. Din pacate Teo, nu s-a mai intors.

Trezit dupa aproape o luna de coma indusa, Mumu a aflat, treptat, care au fost proportiile dezastrului. Sotia sa, Oana, a incercat cat a putut de mult, sa ii ascunda cea mai dureroasa veste.

Oana Matei, sotia lui Cristian Matei: "Am iesit sa mananc, iar el, cu un deget, singurul deget pe care putea sa il foloseasca, s-a dus si a deschis laptopul. Si primul titlu pe care l-a vazut a fost cu Teo. Si ala a fost iarasi un moment foarte greu" ..

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Mi se parea ciudat. Cum, nu stii nimic de Teo? N-ai cum. Trebuie sa stii. Si atunci mi-am dat seama ca ceva nu este in regula. Si am cautat pe internet si am aflat ca a murit.  Dupa aceea am aflat ca erau mai multe victime si a fost un soc. A fost un soc, pentru ca nu mi-am inchipuit ca ar putea sa moara atatia. Adica logic era ca lumea sa poata sa iasa de acolo. De ce nu a putut sa iasa din club?"

Oamenii nu au putut sa iasa pentru ca una dintre usi era blocata. Pentru ca geamurile erau zidite, iar fumul toxic a fost pentru multi, fatal.

Pentru ca spatiul era autorizat pentru 80 de persoane, iar in acea seara erau la concert peste 300. Pentru ca toti s-au blocat intr-un container al mortii.

Iar toate acestea pentru ca cei care ar fi trebuit sa verifice localul, au inchis ochii ani la rand, in fata ilegalitatilor.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "E o chestie de cum iti faci meseria pana la urma. Incompetenta. Pana la coruptie. Abuz in serviciu."

Pentru ca nu s-a gandit in niciun moment ca viata ii este in pericol, Mumu a filmat inceputul incendiului.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Aveam in mana dreapta, tineam telefonul si filmam, si a fost acea pala de foc, explozie, ce o fi fost, habar nu am, care a venit din spate si mi-a ars toata mana dreapta, cu tot cu telefon. A fost o schimbare de situatie, asa cum n-am vazut niciodata in viata mea. In doua minute, totul era un cosmar acolo. Pe jos..unii cazuti, calcati. A fost groaznic. S-a oprit curentul electric, fum, foc din tavan, oameni striviti ..."

Doar sansa si o lupta extraordinara pentru supravietuire au facut ca Mumu sa fie scos de cineva, din container. Din cauza adrenalinei, nu a realizat ca avea arsuri grave.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Voiam sa chem un taxi, acel tanar, barbat, a zis ca nu ma poate duce la taxi, ma duce la salvare. S-a prefacut ca ma duce la taxi si m-a impins intr-o ambulanta".

"Am iesit cu tanarul ala de care spuneam. Mergeam asa, umar la umar, mergeam descult ca nu mai aveam…am iesit fara adidasi. Si descult asa, am mers pana pe aici pe undeva, nu stiu exact pe unde. Si pe aici erau ambulantele. Cica da, hai ca te bag intr-un taxi. Si m-a impins in aia."

"Am vazut inregistrari cu morti intinsi pe jos, cu arsi, cu nu stiu ce. Eu nu le-am vazut pe astea. Nu le-am vazut nu ca nu existau. Poate nu le-am vazut, ca eram eu…iesea fum din mine. Ca asa mi-au zis medicii si Oana, ca inca fumegam cand am ajuns la spital."

A ajuns la spitalul Bagdasar Arseni.

Oana Matei, sotia lui Cristian Matei: "Mi-au spus ca dintre cei de la Bagdasar era cel mai bine, ca era 25% suprafata arsa, ca n-are leziuni interne."

Dar nu era asa.

Oana: "A doua zi l-au scos din sala de operatie intubat, ventilat mecanic, cu support pentru inima, cu hemoragie interna si mi-au spus ca are 50% suprafata arsa si cu caile respiratorii aproape distruse".

Pe 6 noiembrie a fost transferat in Israel. Abia acolo, sotia lui a constientizat diferentele uriase dintre spitalele noastre si ale lor.
Si a decis sa faca totul public atunci cand, in Romania, ranitii incepeau sa se stinga, unii dupa altii.

Oana Matei: "A murit Serian. Serian era fata care a stat langa patul lui Matei. N-o cunosteam, dar am stat acolo cu parintii ei si se crease asa o legatura…chiar am sperat pana in utima clipa ca Serian traieste."

"La momentul respectiv nu realizam ce inseamna sa steau 4 arsi mari in acelasi salon de spital si sa se plimbe o asistenta de la unul la altul. Am aflat in Israel."

Starea lui era extrem de grava.

Oana Matei, sotia lui Cristian Matei: "Vreo 2-3 saptamani inca nu-mi spuneau daca scapa sau nu".

Cristian Matei: "Au fost victime cu mai putine arsuri pe suprafata corpului care au murit. Cu arsuri 10-15% din suprafata corpului si au murit. Eu am avut mai mult si am scapat. Deci e noroc clar."

Timp de o luna, Mumu s-a zbatut intre viata si moarte.

"Am avut niste cosmaruri incredibile atunci, pe care nu le pot povesti, nu ca nu pot. Nu stiu sa le descriu. Au fost in halul asta de groaznice, incat nu stiu sa le povestesc. Oana mi-a aratat fotografia copiilor si eu nu i-am recunoscut..."

Sotia si mesajele prietenilor l-au ajutat, insa, sa mearga mai departe, iar in ianuarie s-a intors acasa.

De atunci, face aproape zilnic terapie extrem de dureroasa - pentru recuperarea mobilitatii mainilor.

Terapeut: "Si-a pierdut anumite functii. Si sistem nervos si tot. Si atunci incercam sa aducem sange aici, local si sa stimulam pielea sa se hraneasca, sa se hidrateze".

Mumu: "Dreapta, de exemplu, e mai rece, fiindca nu circula sangele. Aici, dupa cateva minute, simt ca ia foc…vorba aia. Am avut o perioada in care ma intepa pielea peste tot. Din senin asa. Si iti dai seama ca aveam reactii d'alea, ziceai ca sunt nebun..."

Din luna iulie Mumu a revenit si in redactie, unde scrie stiri despre o Romanie pe care, din nefericire, a gasit-o la fel cum a lasat-o.

Cristian Matei, supravietuitor Colectiv: "Toata lumea era furioasa pe politicieni, pe parlamentarii care chiulesc, pe aia care au afaceri cu statul, a fost tot valul asta de furie, dupa care dupa 2-3 luni au uitat toate lucrurile astea, au fost alesi primari care erau cercetati penal."

Oana Matei, sotia lui Cristian Matei: "A fost o nebunie la inceput, dupa care dupa doua saptamani au inceput sa apara iar pozele cu pisici pe Facebook… Exact asta se reflecta si in mentalitatea oamenilor."

Cristian Matei: "Cluburile in momentul de fata functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu. De ce? Pentru ca s-a prelungit termenul pana cand patronii pot intra in legalitate. Si atunci? Nu e la fel ca inainte?"

Traim intr-o tara in care alesii ALEG sa ne puna in pericol, zi de zi. Iar in aceeasi tara cresc si copiii nostri.

Cristian Matei: "Eu am doi copii care traiesc aici, in Bucuresti."
Reporter: Si in acest moment ii simti in siguranta?
Cristian MateiNu. In momentul asta nu."
 

Articol recomandat de sport.ro
Echipa cu ”buget nelimitat” care pregătește transferul lui Neymar
Echipa cu ”buget nelimitat” care pregătește transferul lui Neymar
Citește și...
Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului
Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului

Absurd. Acest cuvant defineste pe deplin tot ce se intampla in sistemul romanesc de sanatate.

Greselile pe care le-a facut Romania in tratarea victimelor Colectiv. Interviu cu medicul belgian care i-a salvat pe romani
Greselile pe care le-a facut Romania in tratarea victimelor Colectiv. Interviu cu medicul belgian care i-a salvat pe romani

1 an de la Colectiv. A trecut un an de la Colectiv, cea mai mare tragedie din istoria recenta a Romaniei.

UN AN DE LA COLECTIV. Pavlos si-a salvat prietenul, dar a ramas mutilat:
UN AN DE LA COLECTIV. Pavlos si-a salvat prietenul, dar a ramas mutilat: "Vreau o viata normala! Sper ca nu cer mult!"

1 an de la Colectiv. In aceasta saptamana se implineste un an de la "Colectiv", iar Romania are inca ranile deschise. Focul a furat atunci 64 de vieti si a mutilat pe vecie destine.

Recomandări
Cum vor să își împartă PSD, PNL, USR și UDMR principalele funcții în stat. Ședință la Palatul Victoria
Cum vor să își împartă PSD, PNL, USR și UDMR principalele funcții în stat. Ședință la Palatul Victoria

După mai multe amânări, marți seară ar putea începe negocierile între partidele democratice pentru formarea unei coaliții.  

România va adera la spațiul Schengen de la 1 ianuarie. Decizia finală va fi luată joi
România va adera la spațiul Schengen de la 1 ianuarie. Decizia finală va fi luată joi

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne va vota joi asupra ridicării controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025, a confirmat marţi pentru Agerpres un oficial al UE.

O mare bancă din România a închis 15 conturi ale lui Potra: Riscuri de fraudă, spălare a banilor și finanțare a terorismului
O mare bancă din România a închis 15 conturi ale lui Potra: Riscuri de fraudă, spălare a banilor și finanțare a terorismului

Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, a fost eliberat din custodia poliției după aproape trei zile. Judecătoria Ploiești a respins cererea procurorilor de arestare preventivă, plasându-l în schimb sub control judiciar pentru 60 de zile.