Procurorii cer o noua expertiza in dosarul Colectiv, din cauza neconcordantelor din rapoartele INEC si INSEMEX
Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au solicitat efectuarea unui supliment de expertiza in dosarul incendiului de la Colectiv.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii cer un supliment de expertiza deoarece exista neconcordante si anumite neclaritati in rapoartele de expertiza intocmite de Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) si INSEMEX Petrosani cu privire la tipul de artificii folosit in club si viteza de propagare a flacarilor.
Conform expertizei intocmite de INSEMEX Petrosani, incendiul izbucnit la clubul Colectiv in seara zilei de 30 octombrie 2015 a durat 153 de secunde, iar principala cauza care a dus la propagarea cu rapiditate a flacarilor a fost materialul folosit la antifonarea salii, respectiv spuma poliuretanica.
Specialistii sustin ca spuma poliuretanica este un material periculos, din cauza usurintei cu care se aprinde, a combustibilitatii ridicate si a toxicitatii mari a gazelor de ardere produse. Spuma poliuretanica se descompune in general la 180 de grade Celsius si la aproximativ 300 se autoaprinde. In clubul Colectiv, temperatura a ajuns la peste 600 de grade Celsius, iar la nivelul tavanului au fost peste 1.000 de grade.
Pe de alta parte, conform expertizei tehnice intocmite de un specialist in constructii, in clubul Colectiv au fost folosite materiale usor inflamabile in momentul in care a fost construit tavanul fals, "ventilatiile, atat pentru aportul de aer proaspat, cat si pentru exhaustarea celui viciat nu sunt pozitionate corespunzator", iar "instalatiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme".
In plus, numarul cailor de acces pentru spatii publice aglomerate trebuia sa fie minimum doua, insa la clubul Colectiv exista doar una utilizabila, dar si aceasta neconforma.