Bradul care a fost impodobit in fata clubului Colectiv. Mesajul emotionant pe care rudele l-au scris pe o panglica


Ultimul update: Sambata 26 Decembrie 2015 08:58
Data publicarii: Miercuri 23 Decembrie 2015 16:46
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV
colectiv

O parte din familiile celor care si-au pierdut viata in incendiul din 30 octombrie au impodobit, miercuri, impreuna cu ajutorul asistentilor sociali ASproAS, un brad in fata clubului Colectiv, aducand cate o steluta pentru fiecare dintre victime.

Pe stelute au fost agatate fotografiile celor care si-au pierdut viata in incendiu. De asemenea, familiile celorlalte victime sunt asteptate sa aduca fotografii sau alte amintiri care pot fi agatate in brad. In jurul pomului se afla si o panglica avand mesajul "Colectiv, nu va uitam de Craciun. Multumim pentru ca ne-ati facut mai buni". 63 de candele au fost aprinse la locul tragediei.

Laurentiu Istrate, tatal lui Claudiu Bogdan, cea de-a 54-a victima din clubul Colectiv, a declarat ca prin acest gest familiile vor sa ii pastreze in suflet pe cei plecati, dar si sa traga un semnal de alarma asupra lipsei de responsabilitate, incompetentei si ignorantei.

"Vrem sa ii pastram in suflet ca pe niste ingeri buni si dragi noua. Cu speranta ca sufletele lor ne vor ocroti de acolo de sus, pe noi toti, ne-am gandit ca acum, in ajunul nasterii lui Iisus Hristos, sa ii avem aici. Mai mult, nu am vrea sa se uite tragedia asta. Aceasta a fost o tragedie, dar si o crima, iar crima aceasta este - in imaginatia noastra, a parintilor doborati de tristete si durere pentru pierderea copiilor nostri - un efect al modului cum este condusa tara aceasta, al lipsei de responsabilitate, al incompetentei si ignorantei celor care ne conduc. Este doar unul din efecte, pentru ca efectele a ceea ce se intampla astazi in Romania, chiar daca nu sunt niste tragedii colective, se petrec in fiecare zi. Mor oameni in spitale, mor oameni pe santiere, sunt oameni saraci. Peste 50% din copiii Romaniei traiesc intr-o saracie lucie", a spus el.

De asemenea, considera ca responsabilii pentru tragedia din 30 octombrie trebuie trasi la raspundere, acest lucru reprezentand astfel un avertisment pentru toti ceilalti. "Aceasta crima nu trebuie lasata asa, iar vinovatii trebuie sa plateasca. Oricare ar fi ei. Acest sistem si toti cei care lucreaza si vegheaza la siguranta si la acordarea acestor autorizatii de functionare, la controalele care trebuie facute trebuie sa stie ca sunt responsabili si, prin exemplul celor care sunt vinovati aici, oricare ar fi ei, toti ceilalti ar trebui sa inteleaga ca si ei sunt responsabili", a mai spus el.

Iancu Eugen, tatal lui Iancu Mihai Alexandru, cea de-a 59-a persoana care si-a pierdut viata in urma incendiului, a declarat ca bradul a fost inaltat in fata Clubului, deoarece familiile celor care au murit nu mai pot sarbatori acasa Craciunul.

"Am facut acest pom pentru ei, pentru ca acasa nu il mai putem face. Nu e nimeni in stare sa gateasca, sa pregateasca, sa faca lucruri. Ne-am gandit ca prin acest pom - nici nu stiu cum sa spun - vom "sarbatori" Craciunul. De fapt, ei vor fi impreuna, un grup mare, pentru ca de acum inainte vor fi impreuna tot timpul. Le-am pus fotografiile, vor mai urma sa le puna si ceilalti parinti care vor dori si vor veni in etape. Sunt 63 de stelute, sunt 63 de fotografii. Sunt globulete - toate pentru copiii nostri. Sa speram ca intr-adevar se vor duce intr-o lume mai buna, pentru ca aici, cei care ar fi trebuit sa se ocupe de ei si-au batut joc de ei. Nu au fost in stare sa aiba grija si, din ce vedem, nu sunt in stare in continuare sa aiba grija de cineva, pentru ca nu se intampla absolut nimic bun. Dupa doua luni noi nu vedem decat un spectacol gratuit si nicio masura", a spus el.

Iancu Eugen s-a declarat nemultumit de faptul ca dupa doua luni nu a fost sanctionat nimeni pentru tragedia care a avut loc. "Avem judecatori care ii elibereaza pe banda rulanta pe toti. Toata lumea este fericita, stau si ma intreb daca copiii astia au murit sau nu, pentru ca traim cu senzatia ca nu s-a intamplat de fapt nimic. Doar noi suntem o gasca de nebuni, care consideram ca a luat foc ceva si ca au murit unii, dar pentru restul factorilor de decizie, pentru judecatori nu s-a intamplat nimic. Cred ca, la urmatorul incendiu, toti indivizii astia, de la ministri, directori de spitale, toti care au coordonat activitatea, care acum ar trebui sa ia masuri si nu au luat masuri, la urmatorul incendiu la care vor muri copii, vor trebui acuzati de crima, pentru ca s-a intamplat, li s-a atras atentia, iar ei nu fac nimic", a spus el.

Director general ASproAS, Ioana Radulescu, a precizat ca asociatia asistentilor sociali, care a oferit suport familiilor dupa incendiul din 30 octombrie, s-a implicat si in amenajarea bradului din fata clubului Colectiv. "Este un eveniment pe care familiile l-au organizat si au dorit sa aiba un brad de Craciun pentru copiii lor, aici. Ne-au cerut suportul si noi am spus "da". (...) Nu este orice brad, este un brad care poarta amintiri, in primul rand este un brad care are 63 de stelute, este un brad care are mesaje din partea familiilor. Fiecare familie a venit cu un globulet pe care a scris ceva sau cu o amintire de acasa si a pus-o in acest brad", a spus ea.
 

Sursa foto: Facebook / Împreună rezistăm

Sursa: Agerpres

Tags: colectiv, brad, victime,

VIDEO PROTVPLUS.RO