Trei persoane, retinute in legatura cu artificiile de la Colectiv. Procurori: Au distrus probe incriminatorii

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta in clubul Colectiv este in a saptea zi de cercetare penala. Procurorii isi continua investigatiile in legatura cu pirotehnistii care au declansat artificiile in acea noapte.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
► Procurorii militari DNA ridica documente de la ISU
► Patroana firmei responsabila cu efectele pirotehnice din seara incendiului din Colectiv, audiata vineri, la Parchetul General
► Patronii clublui Colectiv, adusi din arest la DNA
► Mai multe cadre militare ale ISU Bucuresti, anchetate de DNA in dosarul Colectiv
► Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in rem, in dosarul "Colectiv"
► Procurorii DNA ridica documente de la Primaria Sectorului 4 in dosarul “Colectiv“

UPDATE 22:25 Trei persoane retinute de procurori in legatura cu artificiile de la Colectiv

Procurorii Parchetului General au dispus, vineri, in dosarul incendiului de la Colectiv, retinerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpa, si a lui Cristian Mihai Nita si a Danielei Ioana Nita, pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri, toti trei in legatura cu furnizarea artificiilor pentru clubul in care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Nita, administrator si actionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, si Cristian Nita (director), au fost retinuti pentru savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpa.

Citește și
Gabriel Oprea
Oprea a folosit coloana oficiala de 1607 ori, mai mult decat Iohannis si Ponta la un loc. Explicatia:"Nu mi-am luat concediu"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Procurorii sustin ca Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta clubului Colectiv, in ziua de 30 octombrie, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens.

De asemenea, dupa producerea incendiului din 30 octombrie, in calitate de reprezentanti ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Nita (administrator) si Cristian Nita (director) au distrus si sustras documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile procurorilor, precum si pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia.

Retinerile au loc dupa ce procurorii au efectuat perchezitii la sediul social din Bucuresti al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL si la un depozit al acesteia din comuna Bucsani, judetul Giurgiu.

Procurorii militari DNA ridica documente de la ISU

Procurorii militari ai DNA ridica, vineri, documente de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) in dosarul "Colectiv", au declarat surse judiciare, conform Agerpres.

Sursele mentioneaza ca sunt avute in vedere aspecte privind controalele facute pe domeniul prevenirii incendiilor, respectiv daca au fost respectate dispozitiile legale de control si metodologia.

Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu de catre cadre militare ale ISU Bucuresti-Ilfov.
 

Procurorii Parchetului General fac perchezitii la SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, firma responsabila cu efectele pirothenice din Colectiv

Procurorii Parchetului General efectueaza vineri mai multe perchezitii in dosarul incendiului de la clubul Colectiv, printre care si la firma SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabila cu efectele pirotehnice din seara tragediei.

Surse judiciare au declarat ca sunt efectuate perchezitii la sediul social al firmei din str. Drumul Sarii din Bucuresti, precum si la un depozit al acesteia din comuna Bucsani, judetul Giurgiu, relateaza Agerpres.

De asemenea, sunt efectuate perchezitii la domiciliile mai multor persoane - Daniela Nita (reprezentant al firmei de artificii), Cristian Nita, Florin Bescu, Adriana si Marin Moise, Andreea Sirbu.
 

Patroana firmei responsabila cu efectele pirothenice din seara incendiului din Colectiv, audiata vineri, la Parchetul General

Vineri ar trebui sa ajunga la Parchetul General si patroana firmei specializata in efecte pirotehnice, care si-a trimis angajatii in acea seara la club Colectiv. Iar impreuna cu cei doi, aceasta ar putea fi acuzata de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.

Patronii clublui Colectiv, adusi din arest la DNA

Cei trei actionari de la Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au fost adusi vineri la sediul DNA, conform Agerpres. Gancea, Anastasescu si Mincu sunt arestati preventiv, dupa ce instanta a stabilit marti ca acestia au dat dovada "de o grava neglijenta si de iresponsabilitate in administrarea clubului".

Mai multe cadre militare ale ISU Bucuresti, anchetate de DNA in dosarul Colectiv

Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu de catre cadre militare ale ISU Bucuresti-Ilfov. "Sunt indicii si date potrivit carora s-a vatamat dreptul la viata si integritatea corporala a peste 180 persoane si s-a realizat un folos necuvenit administratorilor clubului Colectiv, constand in permiterea functionarii acestuia in afara cadrului legal si obtinerea de venituri patrimoniale din activitatile desfasurate in aceste conditii", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala in rem, in dosarul "Colectiv"

Procurorii DNA anunta ca au inceput in dosarul "Colectiv" urmarirea penala in rem, pentru fapte, pe care le-ar fi savarsit persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria Sectorului 4, acuzatiile fiind de abuz in serviciu si fals intelectual.

"Ca urmare a disjungerii, de catre PICCJ, unei parti din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv si a declinarii cu privire la savarsirea unor infractiuni aflate in competenta DNA, procurorii de la Sectia de combatere a coruptiei au dispus urmarirea penala fata de mai multe fapte, presupus a fi savarsite de persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria Sectorului 4 Bucuresti: abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat si complicitate), fals intelectual (autorat si complicitate).

Din ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem au rezultat date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:  S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentatie publica situata in Bucuresti, sector 4, de tip bar/club, avand o suprafata totala de 425 mp din care spatiu de servire 335 mp.
La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de functionare, iar la aceeasi data autorizatia de functionare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate desi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisa de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotarare prevede obligativitatea unei astfel de autorizari pentru cladiri sau spatii amenajate in cladiri avand destinatia de alimentatie publica cu aria desfasurata egala sau mai mare cu 200 mp.
Se constata, deci, ca atat acordul de functionare nr. 3909/14.01.2015, cat si autorizatia de functionare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, intrucat incalca, in mod flagrant, dispozitiile care reglementeaza apararea impotriva incendiilor, neexistand vreun document de autorizare din partea I.G.S.U.
Prin cele descrise mai sus reiese ca s-a produs vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei sectorului 4 Bucuresti, cu obtinerea unui folos necuvenit pentru reprezentantii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, obtinand in primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidentelor A.N.A.F., fara indeplinirea conditiilor legale de autorizare.
Intrucat in spatiul respectiv s-au desfasurat mai multe manifestari cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, in conditii vadite de insecuritate publica, a fost pusa, permanent, in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a spectatorilor si persoanelor angajate, aflate in incinta clubului. Totodata, au fost afectate si interesele legitime ale Primariei sectorului 4 Bucuresti ca institutie publica abilitata de lege sa asigure desfasurarea in conditii de siguranta publica si cu respectarea tuturor normelor legale a oricarei manifestari cu participarea publicului.

Pentru stabilirea detaliata a starii de fapt, a aflarii adevarului si a raspunderii persoanelor implicate, in cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectueaza ridicari de documente de la mai multe institutii publice situate in Bucuresti si urmeaza sa audieze mai multe persoane la sediul DNA din Bucuresti.

In plus, in cursul zilei de 6 noiembrie, si Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neindeplinire sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre cadrele militare ale I.S.U. Bucuresti-Ilfov. Sunt indicii si date potrivit carora s-a vatamat dreptul la viata si integritatea corporala a peste 180 persoane si s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constand in permiterea functionarii acestuia in afara cadrului legal si obtinerea de venituri patrimoniale din activitatile desfasurate in aceste conditii.

Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultima fapta a avut in vedere ca incendiul produs in data de 30.10.2015, in incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinta decesul a 32 persoane si ranirea grava a peste 140 persoane, precum si datele si informatiile aparute in spatiul public, conform carora clubul in cauza ar fi fost avizat pe linie P.S.I. si ar fi fost controlat de catre cadre militare din raza de competenta pe linia respectarii normelor legale referitoare la securitatea la incendiu."

Contabila clubului Colectiv, audiata, la DNA

Contabila de la Colectiv, clubul unde a avut loc incendiul in urma caruia au murit 32 de persoane, este audiata vineri la DNA, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Pe de alta parte, Directia Nationala Anticoruptie a preluat partea legata de responsabilitatea oficialilor care prin coruptie si nepasare au contribuit la producerea acestei tragedii. Printre cei vizati este si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Procurorii DNA ridica documente de la Primaria Sectorului 4 in dosarul “Colectiv“

Procurorii DNA ridica vineri documente de la Primaria Sectorului 4 si de la Administratia financiara in dosarul in care ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Paul Gancea, actionar la Colectiv, adus la DNA

La DNA a fost adus dimineata din arestul preventiv Paul Gancea, unul dintre patronii clubului si cel care a depus cererea de obtinere a avizului de la autoritatea locala.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ancheta in dosarul Colectiv, impartita intre DNA si Parchetul General. Persoane ce pot fi puse sub acuzare, pe langa patroni
Ancheta in dosarul Colectiv, impartita intre DNA si Parchetul General. Persoane ce pot fi puse sub acuzare, pe langa patroni

Ancheta in dosarul "Colectiv" a fost impartita in doua. Parchetul general urmareste sa-i gaseasca pe cei care se fac vinovati in mod direct de producerea incendiului si de moartea celor 32 de persoane, si ranirea altor 133.

Oprea a folosit coloana oficiala de 1607 ori, mai mult decat Iohannis si Ponta la un loc. Explicatia:
Oprea a folosit coloana oficiala de 1607 ori, mai mult decat Iohannis si Ponta la un loc. Explicatia:"Nu mi-am luat concediu"

Ancheta in cazul politistului mort in timp ce alerga cu motocicleta, ca sa-i deschida calea catre casa fostului ministrul Gabriel Oprea, a fost preluata de Parchetul General.

ANCHETA LA COLECTIV. Geamuri astupate si usi blocate: cum a fost transformat clubul intr-o capcana de catre proprietari
ANCHETA LA COLECTIV. Geamuri astupate si usi blocate: cum a fost transformat clubul intr-o capcana de catre proprietari

Ancheta procurorilor, in dosarul "Colectiv" scoate la iveala deciziile ucigase luate in timp, de administratorii acelui spatiu. Hala veche, in care se faceau candva pantofi, a fost transformata pas cu pas intr-o capcana gata oricand sa fure vieti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.