Ancheta in dosarul Colectiv, impartita intre DNA si Parchetul General. Persoane ce pot fi puse sub acuzare, pe langa patroni
Ancheta in dosarul "Colectiv" a fost impartita in doua. Parchetul general urmareste sa-i gaseasca pe cei care se fac vinovati in mod direct de producerea incendiului si de moartea celor 32 de persoane, si ranirea altor 133.
Directia Nationala Anticoruptie a preluat partea legata de responsabilitatea autoritatilor care, prin coruptie si nepasare, au ajutat la producerea acestei tragedii. Printre ei se va numara si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Parchetul general a anuntat astazi ca cercetarea la fatza locului, in clubul Colectiv, se apropie de final. Pana acum insa procurorii nu au pus sub acuzare decat pe cei trei proprietari ai clubului Colectiv pentru care au obtinut si mandate de arestare. Suspectati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, cei trei s-au aparat aratand cu degetul catre pirotehnisti si primarie, ca responsabili alaturi de ei, in aceasta tragedie.
Investigatiile ii vizeaza si pe cei doi artificieri care ar fi organizat spectacolul pirotehnic ucigas. Unul dintre ei este ranit in spital pentru ca a fost surprins de flacari, celalalt s-a salvat dupa ce a iesit din club cu doar cateva miunte inainte de declansarea incendiului.
Tiberiu Nitu, procuror general: "A fost dispusa o expertiza tehnica in incendii pentru a se stabili cauza producerii, modul de propagare, astfel incat in etapa urmatoare vom stabili si alte responsabilitati cum spuneati si dvs.
Reporter: Dar procedural, cei care sunt in momentul de fata martori dar sunt implicati in mod direct in evolutia evenimentului, pot deveni ei insisi suspecti?
Procuror General: Procedural da.
Ancheta nu s-a extins deocamdata, dar DNA a decis sa investigheze si ea cazul.
Astfel ancheta de la clubul Colectiv se rupe in doua. In timp ce aici la Parchetul General vor trebui sa dea socoteala cei care au contribuit in mod direct la producerea nenorocirii, la DNA vor ajunge persoanele responsabile cel putin moral pentru ca daca ar fi luat masuri ar fi impiedicat tragedia, relateaza corespondentul PRO TV Ovidiu Oanta.
DNA suspecteaza un abuz in serviciu, daca un functionar public a obtinut pt sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Marius Iacob, procuror adjunct sef al DNA: "Rezulta ca sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de coruptie in legatura cu circumstantele in care s-au emis autorizatiile de fucntionare ale clubului Colectiv. Intr-o prima faza rezulta ca sunt vizati functionari din cadrul primariei, inclusiv primarul sectorului 4."
Intregul dosar al tragediei de la Colectiv se bazeaza nu doar pe marturiile cutremuratoare ale supravietuitorilor si martorilor, ci si pe constatarile procurorilor criminalisti de la fata locului. Politistii au strans lucrurile care si-au pierdut viata sau au fost raniti grav: telefoane, chei, acte de identitae, haine. Toate sunt la politia capitalei si pot fi ridicate in fiecare zi de rude, care pot suna la numarul de telefon cu tarif normal 021.313.12.26 intre orele 8-22.
Firul evenimentelor petrecute joi
UPDATE 18:06 Cei trei actionari de la Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au dat dovada "de o grava neglijenta si de iresponsabilitate in administrarea clubului", acesta fiind unul dintre motivele pentru care un judecator a dispus ca ei sa fie arestati preventiv.
“Cei trei inculpati prezinta un pericol social ridicat, iar prin atitudinea si comportamentul reflectat in activitatea desfasurata demonstreaza ca lasarea lor in libertate pericliteaza siguranta celorlalti membri ai societatii. De asemenea, judecatorul are in vedere gravitatea deosebita a faptelor, urmarile acestora (decesul multor persoane tinere si vatamarea corporala a altora, unele dintre acestea fiind internate in continuare in stare critica), precum si modul si circumstantele de comitere a acestora. Totodata, judecatorul apreciaza ca activitatea de urmarire penala se afla in etapa de inceput, exista un amplu probatoriu care urmeaza a fi administrat, iar pentru buna desfasurare a procesului penal se impune luarea masurii arestarii preventive a celor trei inculpati", se spune in motivare, conform Agerpres.
UPDATE 17:30 Dosarul Colectiv s-a rupt in doua. O parte din aceste investigatii vor fi facute de procurorii anticoruptie, partea care vizeaza autoritatile locale, in special primaria sectorului 4 si mai ales pe primarul care si-a dat demisia, Cristian Popescu Piedone, relateaza corespondentul PRO TV, Ovidiu Oanta.
Pana acum, procurorii Parchetului General au gasit elemente care ii fac sa creada ca la mijloc este vorba de coruptie, fie in ceea ce priveste autorizarea clubului Colectiv, fie in ceea ce priveste masurile pe care ar fi trebuit sa le ia cei de la primarie si nu le-au luat.
La Parchetul General continua sa fie investigate toate persoanele implicate in mod direct in producerea acestui dezastru. Si pe langa cei trei patroni ai clubului Colectiv, care au fost arestati, se strange latul si importriva altor persoane. Unul dintre pirotehnisti a fost audiat (celalatl este in ranit si internat in spital, dar are calitate de martor). Cei doi, pe baza informatiilor stranse si a declaratiilor facute de ceilalti martori, pot deveni suspecti si pot fi pusi sub acuzare pentru ucidere din culpa sau vatamare corporala din culpa.
Patroana firmei care i-a trimis pe cei doi pirotehnisti sa puna la punct acel spectacol pirothenic va trebui si ea sa dea socoteala in fata legii. Vor trebui sa dea explicatii si chiar sa raspunda in fata legii si managerii trupei care au inchiriat un spatiu impropriu, si-au asumat ca aduc acolo un numar foarte mare de spectatori si au insistat sa se faca acest spectacol pirothenic. Ramane de vazut daca acest spectacol a fost facut cu aprobarea ISU.
UPDATE 15:40 Procurorul sef adjunct al DNA, Marius Iacob: "Cercetarile vizeaza fapte de competenta DNA, respectiv abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la aceasta fapta si fals intelectual. (...) Din ordonanta de declinare rezulta ca sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte de coruptie in legatura cu circumstantele in care a fost emisa autorizatia de functionare pentru clubul Colectiv. Dintr-o prima faza, rezulta ca sunt vizati functionari din cadrul primariei, inclusiv primarul sectorului, care atrage competenta DNA”.
El a precizat ca seful DNA a dispus ca un colectiv format din doi procurori si mai multi ofiteri de politie sa efectueze acte de urmarire penala in cauza. "In cursul zilei de azi (joi - n.r.) vom stabili un plan de ancheta si putem sa va comunicam ca vom derula cu maxima celeritate activitatile care se impun in prezenta cauza", a afirmat procurorul sef adjunct al DNA, Marius Iacob.
Intrebat daca primaria putea sa emita autorizatie de functionare pentru club in conditiile in care nu avea autorizatia PSI, el a explicat ca acestea vor fi circumstante pe care le vor stabili in cel mai scurt timp. Referitor la posibilitatea sa se fi dat mita pentru eliberarea autorizatiei, adjunctul sefului DNA a aratat ca, din primele date ale anchetei, sunt doar indicii cu privire la fapte asimilate infractiunii de coruptie, respectiv abuz in serviciu.
UPDATE 14:30 Directia Nationala Anticoruptie informeaza joi ca ancheteaza modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare eliberata de primarul sectorului 4 Bucuresti, Cristian Popescu-Piedone, privind spatiul in care functiona clubul Colectiv.
Potrivit unui raspuns al DNA la solicitarea Agerpres, dosarul a fost inregistrat ca urmare a declinarii competentei de catre Parchetul Inaltei Curti in cazul unei parti din dosar.
"La data de 5 noiembrie 2015, DNA a inregistrat un dosar penal, ca urmare a disjungerii unei parti din dosar si a declinarii competentei cu privire la aspecte privind modalitatea de emitere a autorizatiei de functionare eliberata de primarul sectorului 4 Bucuresti, privind spatiul situat in Bucuresti, strada Tabacarilor nr.7 (spatiul in care functiona clubul Colectiv)", se arata in raspunsul DNA transmis joi.
Cu trei persoane puse sub acuzare si un numar urias de victime, investigatia cuprinde sute de marturii, probe luate de la locul faptei, expertize ale modului in care s-a declansat incendiu.
"In incinta clubului au fost identificate si ridicate obiecte personale, de vestimentatie, chei, telefoane mobile, acte ce apartin victimelor ce s-au aflat in interior in seara de 30 octombrie 2015. Incepand cu data de 5 noiembrie 2015, ora 13,00, Politia Capitalei este in masura sa asigure restituirea acestor bunuri catre detinatorii legali sau apartinatorii acestora", se arata intr-un comunicat al Parchetului.
Pentru aceste persoane, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti pune la dispozitie linia telefonica 021/313.12.26, operabila de luni pana duminica, in intervalul orar 8:00 - 22:00, pana la restituirea tuturor bunurilor.
Incendiul, cercetat ca un accident colectiv de munca
Inspectorii de munca cerceteaza incendiul de la Clubul Colectiv, incadrat in categoria accidentelor colective, pentru a stabili imprejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentului, reglementarile legale incalcate, dar si pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate, informeaza Inspectia Muncii, printr-un comunicat remis, joi, Agerpres.
"O comisie formata din cinci inspectori de munca, doi de la Inspectia Muncii si trei de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, cerceteaza evenimentul petrecut in data de 30 noiembrie in incinta Societatii Pionierul SA, la Clubul Colectiv, care intra in categoria accidentelor colective. Cercetarea in curs are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate. Persoanele care au salvat vieti omenesti vor fi incadrate ca victime ale accidentului colectiv, conform prevederilor articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca', a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Potrivit acestuia, din verificarea bazei de date privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor al 'SC Club Colectiv SRL' a rezultat ca persoana la care mass-media face trimitere ca ar fi lucrat 'la negru' nu figura cu contract individual de munca inregistrat. Acest aspect va fi lamurit la finalizarea cercetarii.
Inspectia Muncii a intensificat, prin inspectoratele teritoriale de munca, controale in toata tara pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea respectarii prevederilor legale de securitate si sanatate in munca in cadrul unitatilor care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 - restaurante si alte activitati si servicii de alimentatie publica - baruri, cluburi de noapte, cafenele, restaurante si alte unitati de acest gen.
Conform comunicatului, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare de 393.200 de euro, a depistat 179 de persoane fara contracte individuale de munca intr-o saptamana si a intensificat la nivel national controalele in cluburi si baruri.
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 26-30 octombrie 2015, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.731.200 de lei, adica 393.454 de euro. Au fost depistate 179 de persoane care lucrau fara forme legale. Dintre acestea 44 erau din Bihor, 30 din judetul Calarasi, iar 14 din judetul Constanta. Inspectorii de munca au facut 5 propuneri de cercetare penala, deoarece a primit la munca mai mult de 5 persoane, fara contracte individuale.
In domeniul relatiilor de munca s-au aplicat amenzi in valoare de circa 1,286 milioane de lei, din care 930.000 de lei pentru munca la negru. Au fost sanctionati 360 de angajatori. Au fost sanctionate 16 persoane fizice pentru ca au acceptat sa munceasca la negru. 11 dintre ele erau din Bihor.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 445.500 de lei. Pentru deficientele constatate, inspectorii de munca au dispus oprirea din functiune a 4 echipamente in judetul Bacau si a unui echipament de lucru in judetul Dolj, pentru a fi prevenite posibile accidente.
Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 57 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Dintre acestea 22 au avut loc in Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, incendiu, ancheta, Parchet, colectiv,
Dată publicare:
05-11-2015 12:53