ANCHETA LA COLECTIV. Geamuri astupate si usi blocate: cum a fost transformat clubul intr-o capcana de catre proprietari

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta procurorilor, in dosarul "Colectiv" scoate la iveala deciziile ucigase luate in timp, de administratorii acelui spatiu. Hala veche, in care se faceau candva pantofi, a fost transformata pas cu pas intr-o capcana gata oricand sa fure vieti.

Sumarul evenimentelor:
-►Procurorii au viozionat imaginile de pe camerele de supraveghere din Clubul Colectiv

S-au astupat geamurile, s-au blocat usile, iar peretii au fost izolati cu materiale inflamabile. Lipsea doar o scanteie care sa alimenteze iadul. A venit, in noaptea de 30 octombrie, cand peste bietii oameni s-a topit totul in jur.

Pompierii i-ar fi verificat si le-ar fi dat avizul, iar cei care au montat artificiile le-ar fi spus ca folosesc lumina rece, care nu provoaca incendii.

"Politistii criminalisti au investigat zilele trecute si gurile de aerisire ale Clubului Colectiv. Si au descoperit, nu o sa va vina sa credeti, 3 dintre acestea zidite in geamurile clubului. Hala era prevazuta cu 6 geamuri mari, pe care administratorii au decis sa le zideasca pur si simplu si sa puna in ele guri de aerisire. Daca aceste geamuri nu erau zidite, poate ca cei care au murit vineri seara in club, ar fi avut o sansa in plus sa supravietuiasca", relateaza corespondentul ProTV Daniel Nitoiu.

Citește și
Proteste - Colectiv - Agerpres
Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada: "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!" FOTO si VIDEO
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Sunt 10-11 ani de cand s-a inscris fabrica. La subsol nu mai stiu cum erau geamurile, erau inchise ermetic, dar pe etaj se deschideau", povesteste o fosta angajata a fabricii "Pionierul".

Procurorii au descoperit recent o alta usa, pe langa cea de acces, care facea legatura cu un club vecin. Pe acolo ar fi putut scapa o multime de tineri, daca nu era blocata. Iata ce au declarat patronii de la Colectiv:

Mincu Costin: "Usa din spate, care corespunde cu clubul Salsa, a fost inchisa, pentru ca asa au dorit cei de la Salsa, care nu au dorit sa ramana deschisa usa. Din punctul meu de vedere, da, putea ramane deschisa, dar nu au vrut cei de la Salsa."

Patronul clubului salsa neaga acum aceasta declaratie. Nu ar fi cerut el inchiderea usii. Pur si simplu s-a intamplat asa pentru ca erau firme diferite.

Anastasescu George: "Nu imi aduc aminte cum era inchisa usa dinspre Salsa, pe partea noastra fiind montate statii de amplificare. Nu stiu cu ce era inchisa usa."

Dupa zidirea geamurilor si blocarea usii secundare, noii patroni si-au adus si ei contributia la transformarea spatiului cu intentia de a-l imbunatati. Rezultatul a fost insa teribil.

Anastasescu George-Alin: "Imbunatatirile pe care le-am adus la cladire au fost aplicarea buretelui antifonant in spatiul interior si tavanul fals din lemn. Ca modificari structurale, a fost scurtat barul cu 2 metri pe o parte. Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan, stiam de la constructor ca era ignifugant."

Cel care a efectuat lucrarea a declarat insa ca a pus cele mai ieftine materiale, care se aprind extrem de usor, dar si ca ar fi facut asta la cererea proprietarilor. Cei trei patroni au fost arestati pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Chiar si asa ancheta parchetului general este abia la inceput.

Procurorii dau asigurari ca sunt suficiente probe sa urmeze si alte inculpari, posibil chiar de joi. Intre timp, sunt obligati de legea penala sa ia la pas spitalele si sa le ceara ranitilor sa depuna plangeri, altfel anchetatorii nu pot face cercetari in acest caz.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, in fata anchetatorilor

Alin, Costin si Catalin, cei trei patroni ai Clubului Colectiv, s-au aparat in fata procurorilor. Audiati marti seara aproximativ trei ore, au facut declaratii surprinzatoare, care ar putea schimba cursul anchetei. Costin Mincu le-a spus anchetatorilor ca anul trecut, clubul a fost controlat de pompieri: "In primavara anului 2015, (...) am fost apelat telefonic de catre unul dintre angajati (...) care mi-a comunicat ca la nivelul intregii fabricii Pionierul a fost un control efectuat de la PSI/Pompieri, ca s-au prezentat doua persoane."

Costin Mincu a fost cel care s-a intalnit cu pompierii. El sustine ca acestia s-au legitimat, i-au cerut avizul PSI si, pentru ca nu il avea, l-au pus sa semneze mai multe acte.

"Acel dosar PSI ne-a fost remis, si am stabilit ca aceste doua persoane sa se prezinte periodic la club pentru a ne asigura o pregatire in domeniul PSI" - a declarat Mincu.

Mincu isi aminteste ca la acest control, "persoanele respective au vazut spatiul si au intrebat despre numarul de extinctoare" iar "undeva in club era si un plan de evacuare, nu pot preciza cine l-a întocmit, insa cred că tot persoanele respective".

Controlul ar fi existat, informatia fiind confirmata de patronul unei alte firme din cadrul fabricii Pionierul.

"La punctul nostru de lucru au venit doua persoane, un barbat si o femeie, care au afirmat ca sunt de la ISU (...)Acestia au efectuat un control la societatea noastră" - declaratii martor, Sursa: Referat de arestare preventiva.

Persoana de sex feminin identificata ca reprezentantul ISU care a facut controlul nu-si aduce aminte de clubul colectiv.

Aceste declaratii ale inculpatilor si martorilor le contrazic flagrant pe cele ale reprezentantului ISU, facute in ultimele zile.

ISU ne-a comunicat ca una dintre persoanele mentionate lucreaza la pompieri, iar celalalta si-a dat demisia acum cateva luni. Ambele neaga ca ar fi controlat clubul Colectiv.

Cei trei patroni au mai adus un argument in apararea lor. Au sustinut ca prin contractul de inchiriere pe care l-au incheiat cu trupa Goodbye to Gravity raspunderea organizarii spectacolului le revenea in totalitate managerilor. Alin Anastasescu a declarat ca a aflat de folosirea artificiilor: "Eu i-am spus sa nu folosească artificii in interior. (...) am intrat in club, am strigat cine este desemnat cu artificiile, iar la mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus ca artificiile ard cu foc rece si nu sunt periculoase. Mi-a spus ca este autorizat."

Ancheta urmareste si conditiile in care firma Golden Ideas Fireworks a asigurat spectacolul pirotehnic. Aceasta a fost perchezitionata marti, iar patronul va fi audiat.

In acelasi contract semnat cu trupa, patronii clubului le cer artistilor sa asigure un numar de 400 de clienti la spectacol, daca vor sa nu mai plateasca chirie. Ori legea spune ca spatiile aglomerate in care se desfasoara spectacole sau intruniri au nevoie de avizul pompierilor.

Asadar, procuroriii au stabilit ca cei trei patroni ar trebui arestati pentru ca: "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare.

Tiberiu Nitu: "Toate persoanele vor raspunde... Toate am spus."

Procurorii au vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere din Clubul Colectiv

Intre timp, procurorii si-au continuat ancheta, au vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere instalate in local si au ajuns la concluzii socante. Intr-un minut si 19 secunde, intreg clubul a fost cuprins de flacari. Rapiditatea cu care s-au propagat flacarile a fost calculata de anchetatori, pas cu pas, in secunde.

Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Catalin Gancea au incercat in zadar sa il convinga pe judecator sa nu ii aresteze sau macar sa ii plaseze in arest la domiciliu. Indolenta de care ar fi dat dovada acceptand sa gazduiasca sute de oameni nevinovati intr-un spatiu care nu oferea siguranta, dar si marturiile celor care au scapat din infernul Colectiv, au contat mai mult.

Vlad Hosu, avocatul unuia din inculpati: "Nimeni nu incearca sa arunce vina pe nimeni. Tot ceea ce incearca acesti oameni care se afla acum in stare de arest preventiv este sa se afla adevarul in cauza si, daca au vreo parte de vina, cu siguranta, si-o vor asuma."

Procurorii au finalizat si una dintre perchezitiile informatice. Ei au vizionat si analizat, secunda cu secunda, imaginile surprinse de cele patru camere de supraveghere din incinta clubului Colectiv.

Din cuprinsul procesului-verbal, sunt relevante pentru cauza urmatoarele aspecte:

- la ora 22:02:01, la cateva secunde dupa inceperea concertului, in partea dreapta a imaginii se observa cum artificiile montate pe stalpul schelei tehnice ce deserveste scena sunt aprinse pentru prima data. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scanteile rezultate in urma arderii sunt orientate direct catre stalpul de sustinere al imobilului situat in partea stanga langa scena;

- La ora 22:32:00, se observa cum se aprind artificiile montate
pe un suport situat langa stalpul schelei tehnice ce deserveste scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scanteile rezultate in urma arderii sunt orientate direct catre stalpul de sustinere al imobilului, situat in partea stanga in imediata apropiere a scenei;

- La ora 22:32:16, imediat dupa ce artificiile s-au stins se observa cum spatiul dintre stalpul de sutinere al imobilului si scena ramane in continuare luminat, iar lumina creste foarte repede in intensitate acoperind o suprafata tot mai mare;

- Astfel, la ora 22:32:26, se observa, de fapt, cum tavanul situat intre stalpul de sustinere al imobilului si scena arde, iar din acesta incep sa cada bucati incandescente;

- Suprafata tavanului care arde creste foarte repede, flacara devine violenta, iar primele persoane se indreapta spre iesire la ora 22:32:35;

- Mai departe, suprafata tavanului cuprinsa de flacari creste extrem de repede, iar in aproximativ un minut de la initiere focul ajunge in dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montata pe stalpul de sustinere al imobilului situat diametral opus fata de locul de unde a inceput incendiul;

- La ora 22:33:01, se observa ca in interiorul clubului se afla un nr. mare de persoane care sunt stranse in jurul spatiului deschis care realizeaza accesul in holul de unde se iese afara din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzand intregul club.

Aspectele mentionate mai sus sunt surprinse de toate cele 4 camere de supraveghere amplasate in interiorul clubului, aspectele care difera fiind unghiurile de filmare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
In timp ce oamenii ii cereau demisia in strada, Piedone anunta ca va face un monument si ca nu e raspunzator de tragedie
In timp ce oamenii ii cereau demisia in strada, Piedone anunta ca va face un monument si ca nu e raspunzator de tragedie

In timp ce oamenii sunt revoltati si cer in strada ca primarul Cristian Popescu Piedone sa faca un pas inapoi si sa explice cum a fost posibil ca un club din sectorul condus de el sa se transforme in cuptor, cel vizat anunta ca va face un monument.

Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada:
Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada: "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!" FOTO si VIDEO

Dupa trei zile de doliu national si mai multe marsuri ale tacerii, oamenii au rabufnit de indignare. 25.000 de oameni, potrivit autoritatilor, au iesit marti seara in strada in Bucuresti si au cerut demisii.

Cabral a recuperat aparatul foto al prietenului lui, Alex, ranit in tragedia de la colectiv:
Cabral a recuperat aparatul foto al prietenului lui, Alex, ranit in tragedia de la colectiv: "Ne-au mutilat prietenii"

Printre tinerii raniti in tragedia din clubul Colectiv s-au aflat si cativa dintre prietenii lui Cabral. Unul dintre ei este Alex Chelba, un tanar serios si pasionat de fotografie.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.