România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.
Cu o finanțare de 420 de milioane de euro, obținută prin PNRR, cercetătorii de la noi vor proiecta, de la zero, microcipuri.
Cu o finanțare de 30 de milioane de euro, la Universitatea Politehnica Timișoara se va construi o rețea de laboratoare unde să se poată cerceta și proiecta microcipurile - elemente fără de care niciun dispozitiv electronic nu ar funcționa.
Alegeri 2024
18:25
Ludovic Orban, reacție după anularea alegerilor: „CCR a distrus democraţia din România”
18:19
CNA: După ce Guvernul va stabili data alegerilor, va fi emisă o nouă decizie privind regulile de desfăşurare a campaniei
18:16
UPDATE: Alegerile prezidențiale au fost anulate. Judecătorii CCR au anulat procesul electoral pentru alegerea Președintelui
18:11
Dominic Fritz, după anularea prezidențialelor: Sper să vedem o anchetă solidă. Elena Lasconi va candida din nou
Aurel Gontean, profesor la Universitatea Politehnica din Timișoara: „Acest proiect speră să reducă această dependență, dar și să creeze locuri de muncă High Tech, care mie mi se pare că sunt vitale pt industria românească”.
O companie care produce automobile a accesat și ea peste 70 de milioane de euro pentru cercetare în domeniu.
Christian von Albrichsfeld, manager general companie automotive: „Noi am văzut o posibilitate pentru economia României să o ducem la un nivel mai înalt de multe ori invențiile s-au făcut în Europa, dar altcineva a beneficiat. Și noi trebuie să vedem acum cum să industrializăm invențiile în Europa, să creștem competitivitatea și prin asta să aducem joburi cu valoare adăugată în Europa și în România”.
În prezent, majoritatea companiilor din domeniul tehnologiei sunt dependente de Taiwan, unde se produc peste 90 la sută dintre semiconductori.
În acest context, Comisia Europeană a pus la dispoziție peste 8 miliarde de euro pentru 14 țări.
României i-au revenit 420 de milioane de euro, bani accesați de trei mari companii și peste 20 de instituții de învățământ. În primă fază, nu se vor produce microcipuri la noi. Ar fi nevoie de investiții de miliarde de euro numai într-o fabrică.
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara: „În momentul în care proiectul va începe și acest lucru se va vedea prin faptul că oamenii se dezvoltă, se dezvoltă capacități mai mari în universități, sunt convins că aceste companii vor veni spre noi, dorind să investească în România”.
Procesul de producție este dificil. Elementul de bază este siliciul, care trebuie prelucrat pentru a ajunge la structura ideală.
Ilieș Elisei, asistent univ. la Universitatea Politehnica din Timișoara: „Se ia siliciul, se crește așa într-o formă cilindrică, un tub, cristalul din siliciu se feliază, se implantează cu electroni”.
Firmele și universitățile care au accesat banii europeni trebuie să înceapă cercetarea în 2027.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Asia, microcip, Universitatea Politehnica,
Dată publicare:
18-11-2024 10:54