Care sunt cele mai populare rase de câini din România. Rex, Max, Bobiță și Bella, cele mai comune nume
Românii iubesc animalele, dovadă numărul mare de câini din locuințe. Sunt aproximativ patru milioane de câini înregistrați în sistemul național, ceea ce înseamnă că au un microcip - altfel spus, un cod numeric personal.
Numărul lor real este însă mult mai mare. La orașe sunt mai mulți câini de talie mică, iar Bichonii și Pechinezii conduc clasamentul.
Dacă în urmă cu câțiva ani vedeam pe stradă mulți câini din rasa Dalmațian, Doberman, Boxer sau Cane Corso, acum cei de talie mică sunt preferați la orașe: Bichon, Pechinez sau Yorkshire.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proprietar: „L-am ales mic că să pot să-l iau în brațe, să-l mângâi și să-l spăl de trei ori pe zi la chiuvetă”.
Proprietar: „Într-adevăr, dacă este un pic mai mare este mai greu, dacă nu e curte. E să-l ai în apartament. Îl spălă mai repede, cu tunsul la fel”.
Câinii de talie mare sunt mai des întâlniți la curte. În top se află câinele Ciobănesc, Labradorul și Amstaff-ul.
Un câine de talie mică are totuși avantajele lui. Nu necesită la fel de multă atenție, poate trăi liniștit în apartamente mici și nici nu este la fel de costisitoare îngrijirea lui. Oamenii sunt atenți și la problemele de sănătate asociate cu rasa și nu mai cumpără câini doar după înfățișare.
Alexandru Buzdea, medic veterinar: „S-a schimbat puțin și comportamentul oamenilor față de animale. Dacă înainte pentru mulți era doar un animal din casă căruia trebuiau să-i facă două injecții ca să fie bine, acum sunt tratați din ce în ce mai mult ca parte din familie. Sunt mult mai atașați și ei de oameni și oamenii de ei, față de cum era înainte”.
Cele mai întâlnite nume de căței sunt Rex, Max, Bobiță și Bella, iar ca procent, în România există mai mulți masculi decât femele.
Potrivit ultimul raport al colegiului medicilor veterinari, în țară există patru milioane de căini înregistrați în sistem. Cei mai mulți din rasa comună și metiși. Real, numărul lor este mult mai mare.
Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari: „Suntem siguri că numărul nu este cel corect. În sensul că nu toți proprietarii de câini și i-au identificat și înregistrat în sistem. Și acest lucru este reflectat de discrepanța pe care o avem între județe. Nu se poate ca Bucureștiul să aibă cu câteva zeci de mii de câini mai mulți decât un județ cum este Timișul sau Iașiul”.
Conform legii, orice câine care se naște pe teritorul României trebuie să fie înregistrat în sistem până la vârsta 90 de zile.