Primul spectacol de teatru din România în care un robot a jucat rolul principal

Dată publicare: 12-03-2021 18:34
Dată actualizare: 12-03-2021 20:07


Tehnologia a schimbat și modul în care arta este prezentă în viețile noastre. Lucrările sunt acum interactive, digitale sau animate.

Conceptul se numește "NEW MEDIA ART", iar în România este susținut chiar și de roboți. În țara noastră a avut loc primul spectacol de teatru în care un robot a avut un rol principal. Criticii internaționali au inclus piesa și în cel mai mare festival din lume dedicat artei și tehnologiei.

Andrei Mâţişor și Florin Nicolae au creat unul dintre cele mai mari studiouri de artă și tehnologie din țara noastră. Ideile prind viață într-o veche uzină din Capitală. Celor doi li se datorează și primul spectacol de teatru din România în care un robot... a avut rol principal.

Andrei Mâţişor, director de creație: „A fost o nebunie! Tindeam spre zona asta, în care robotul să nu mai fie doar un instrument, o sculă într-un spațiu industrial. A venit ideea să folosim robotul în colaborare cu un coregraf pentru că amândoi au capacitatea de a se mişca foarte, foarte elegant.”

300 de oameni au cumpărat atunci bilete. Alte câteva mii au urmărit piesa online, în cadrul ARS Electronica, cel mai mare festival de artă și tehnologie din lume. A fost prima dată când țara noastră a participat la eveniment.

Genul acesta de roboţi sunt folosiţi în mare parte în industria auto, acolo unde asamblează piese, vopsesc, sudează și fac ceea ce până la un punct făcea doar omul. Interesant este că în artă lucrurile sunt puțin diferite..nu vedem doar ceea ce face robotul, ci și cum ne văd roboții pe noi, cum roboții privesc oamenii.

La fel se întâmplă și în celebrele muzee din New York, Paris sau Londra. Îmbinările dintre tehnologie și artă sunt tot mai prezente. Un artist britanic și-a provocat simțurile, la începutul lui 2020, în cadrul unei expoziții care a uimit o lume întreagă. A creat muzică în timp real cu ajutorul unor brațe robotice. Iar un francez, specializat în arta digitală, a devenit cunoscut la nivel global datorită instalațiilor de sute de metri pătrați, unice în lume.

Subiectul va fi prezentat pe larg la emisiunea ILike IT, sâmbătă de la ora 10:00.