iLikeIT. Nero, primul câine robot din România. Ce poate să facă și cât costă

Dată publicare: 02-03-2021 10:26
Dată actualizare: 02-03-2021 10:52


iLikeIT. Nero, primul câine robot din România. C...
iLikeIT. Nero, primul câine robot din România...

Dansează, aleargă, urcă scările, ne privește și ascultă cu mare atenție. Vorbim despre un robot, care a venit în platoul nostru.

 

Și are și un nume, Nero. Este primul câine robot care ajunge în România, un robot care cred că va face treabă bună aici, pentru că, din câte am înțeles de la Ana Maria Stancu și Costin Răileanu, de la Bucharest Robots, îl vom vedea în agricultură.

”Este unul dintre domeniile care au nevoie de foarte mult ajutor, se preconizează că trebuie să producem mult mai multă mâncare decât până acum și lucrăm împreună cu un alt start-up din România, Agri Cloud, care face agricultură de precizie și vrem să-l introducem în vie și în agricultura mare, să preia date de pe frunze, astfel încât să dea alerte timpurii de boală”, a spus Ana Maria Stancu.

”Suntem deja în discuții cu o organizație de producători de tomate din Teleorman, care ar fi interesați de această soluție, pentru că dacă vezi dinainte că vine boala la plante poți să le dai tratamentul la timp și astfel să salvezi recolta și să faci economii”, precizează ea.

”Spre deosebire de modelul Spot, de la Boston Dynamics, acesta este puțin mai mic și mult mai ieftin. Pentru ce vrem să facem, nu avem nevoie de un robot de capacitatea lui Spot. Acela e făcut să reziste în condiții mult mai grele și să care mult mai multe lucruri, noi avem nevoie să ducă câteva camera, să preia date și să ni le transmită. De asemenea, suntem în discuții pentru un parteneriat cu un operator de date 5G din România, astfel încât să fim siguri că vin datele în timp util către robot și către platforma care le analizează”, a mai spus Ana Maria.

 

Poate fi folosit în zone de dezastru

 

”Robotul se folosește de 4 motoare pentru a-și mișca picioarele, are și câteva articulații în plus ca să-i ofere mai multe grade de mișcare, poate urca și scări”, ne-a explicat Costin Răileanu.

Cu bateria din fabrică are o autonomie de 2 ore – 2 ore 30 minute, dar i se pot adăuga mai multe baterii.

”Costă de la 25.000 de euro în sus, dar fără alte adiționale, dacă vreau să-l folosească pur și simplu cineva pentru entertainment. Avem discuții să-l folosim și pentru inspecții. Poate fi folosit în spații care nu sunt accesibile omului, plus că poate fi folosit în zone de dezastre. Sigur că mai există roboți, dar faptul că poate să meagră îl ajută să de descurce mult mai bine pe teren accidentat. Cei mai mari dușmani ai lui sunt lipsa de baterie și apa”, precizează Ana Maria Stancu.

 

 

Tags: caine robot, nero,