REMBRANDT VAN RIJN, geniul care a schimbat pictura, sarbatorit la 407 ani de la nastere cu un DOODLE

REMBRANDT

REMBRANDT VAN RIJN, sarbatorit de Google printr-un Doodle special. REMBRANDT VAN RIJN, numele care a facut istorie in lumea artei implineste 407 ani de la nastere.

REMBRANDT VAN RIJN este sarbatorit de Google cu un Doodle pe 15 iulie 2013 la 407 ani de la nasterea sa. Imaginea speciala este afisata de Google pe pagina principala.

REMBRANDT VAN RIJN apare cu un autoportret in Doodle-ul special facut de Google in locul lui "g", intr-o forma similara picturilor sale celebre.

REMBRANDT VAN RIJN - POVESTEA UNUI GENIU

Citește și
vocea romaniei influenceri
Vocile din online pentru „Vocea României”. Cum cresc audiențele prin promovarea online

REMBRANDT VAN RIJN s-a nascut pe 15 iulie 1606 la Leiden si e vazut drept unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. Acesta recunoscut pentru desenele si gravurile sale. 

REMBRANDT VAN RIJN reprezinta pentru arta un nume urias care a semnat 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2000 de desene, fiind considerat un maestru care s-a facut recunoscut prin tehnica "clar-obscura" a picturilor sale.

Elie Faure, un mare istoric francez, l-a descris pe REMBRANDT VAN RIJN ca "singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis."

REMBRANDT VAN RIJN a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochten van Zuitbroeck, fiind si singurul dintre fratii sai care a invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina. A ajuns la Universitatea din Leiden in 1620, unde a stat pentru cateva luni pentru a urma pictura. REMBRANDT VAN RIJN si-a inceput studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde a stat timp de 3 ani, rezultatele remarcabile din acel moment convingandu-i pe parintii sai sa-l trimita sa studieze din 1624 la Amsterdam, in atelierul lui Pieterzoon Lastman. Acolo, REMBRANDT VAN RIJN si-a desavarsit tehnica clarobscurului.

REMBRANDT VAN RIJN s-a intors apoi la Leiden, unde si-a deschis alaturi de Jan Leivens, un tanar pictor extrem de talentat, pripriul atelier. Mai tarziu, a revenit la Amsterdam, datorita conditiilor mult mai bune.

MARILE OPERE ALE LUI REMBRANDT

"Lectia de anatomie a doctorului Tulp" a fost prima mare comanda pe care REMBRANDT VAN RIJN a primit-o in atelierul sau din Amsterdam. Prin aceasta pictura, REMBRANDT a reusit sa patrunda in premiera in cercul marilor pictori olandezi, fiind cautat in cele din urma de familiile bogate din Olanda, pentru portrete.

"Patimile Domnului", o alta opera celebra a lui REMBRANDT VAN RIJN a fost comandata in anul 1634 de Henric Frederic, acelasi an in care REMBRANDT VAN RIJN se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh.

"Ospatul lui Baltazar" a fost realizat de REMBRANDT VAN RIJN in anul 1635 si infatiseaza spaima lui Nabucodonosor in momentul in care mana lui Dumnezeu ii lasa un mesaj in ebraica: "Numarat, cantarit, impartit.", mesaj pe care acesta nu il descifreaza initial, intelegand apoi ca este vorba despre regatul sau, ce va fi divizat intre mezi si persi.

"Rondul de noapte" a fost realizat de REMBRANDT VAN RIJN in 1642 si este considerat una dintre marile sale capodopere, la acea vreme starnind un scandal urias. "Vrajitor, Rembrandt este capabil sa faca din noapte zi", a fost caracterizarea facuta de Eugène Fromentin, critic de arta francez.

"Batseba" a fost pentru REMBRANDT VAN RIJN un tablou inspirat de Hendrickje Stoffels si e intitulat dupa un personaj biblic. REMBRANDT VAN RIJN zugraveste clipa framantarii pe care Batseba o traieste in clipa in care este ispitita de regele David al Izraelului.

Autoportretele lui REMBRANDT VAN RIJN , 50 la numar, reprezinta viata pictorului in toate etapele ei. Primul a fost facut in 1625, cand acesta nu avea inca 20 de ani, REMBRANDT VAN RIJN realizand autoportrete pana in ultimele zile ale mortii sale.

TRAGEDIA LUI REMBRANDT VAN RIJN

In 1634, REMBRANDT VAN RIJN s-a casatorit cu Saskia van Uylenburgh, verisoara unui negustor de arta. Casatoria il ajuta sa intre in cercurile burgheziei din Amsterdam, insa viata cu Saskia va lua o turnura dramatica.

Primii 3 copii ai lor mor, pentru ca in 1641 sa se nasca Titus, care reuseste sa evite problemele de sanatate. Mama sa si sotia lui REMBRANDT VAN RIJN se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iulie 1642, schimbandu-i stilul pictorului, care incepe sa picteze mult mai intunecat.

Vaduv, REMBRANDT VAN RIJN angajeaza o educatoare pentru Titus, fiul sau, pentru ca din 1646 acest rol sa fie luat de Hendrickje Stoffels, de care REMBRANDT VAN RIJN se indragosteste. Cei doi traiesc impreuna pentru 9 ani, in ciuda normelor sociale din acel moment, REMBRANDT VAN RIJN devenind tot mai izolat, pictorul devenind in 1656 ruinat.

Colectia de arta a lui REMBRANDT VAN RIJN este scoasa la licitatie si vanduta, operele ii sunt imprastiate, pentru ca in 1663 Hendickje sa moara. REMBRANDT VAN RIJN este ingrijit de fiul sau Titus, care avea sa moara in 1668, pentru ca un an mai tarziu, pe 14 octombrie 1669, pictorul sa se stinga intr-o casa mica din cartierul Rozengracht. REMBRANDT VAN RIJN a fost inmormntat intr-un mormant nemarcat, din Westerkerk.

ROMANUL CARE A DESCOPERIT SECRETUL LUI REMBRANDT VAN RIJN

Putini sunt cei care inteleg ca in spatele unei mari opere de arta nu sta doar talentul pictorului, ci si cunostintele sale in domeniul chimiei.

Un tanar clujean a reusit sa descifreze in 2012 marile mistere ale retetelor dupa care isi preparau culorile artistii consacrati ai lumii, precum REMBRANDT VAN RIJN.

Desigur, asta dupa ce a studiat nu mai putin de 12 ani in biblioteci din Europa. Apoi a comandat ierburi din intreaga lume, a colaborat cu chimisti si cercetatori si in final a descoperit formula magica.

Pentru Tudor Scripor, retetele dupa care au pictat Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh sau REMBRANDT VAN RIJN nu mai sunt un secret.

Tudor Scripor: "Este o vorba... daca nu este pe internet, nu exista. Ei bine, retetele de pictura nu se gasesc pe internet. Carti si multa munca practica. Inclusiv in bibliotecile din Occident, unde scolile de arta au mare traditie".

Iar ingredientele si le procura din toate colturile lumii. Din Brazilia, importa uleiul de mac, iar din India cumpara pigmenti naturali.

Cot la cot cu el a lucrat si prietenul sau.

Viorel Iosif, pictor: "Ne-am impotmolit chiar de multe ori, au fost momente in care am fost foarte necajiti, dar au fost momente in care am alergat prin curte de bucurie".

La fel ca REMBRANDT VAN RIJN Michelangelo sau Van Gogh, clujeanul lucreaza intr-un atelier modest. Aici a descoperit retetele dupa care pictorii consacrati ai lumii isi preparau culorile. De azi inainte vopselele vor putea fi folosite si de amatori, si de profesionisti.

Vopseaua creata de el va ajunge si peste hotare, in prima faza in Italia, la Milano si in Statele Unite ale Americii, unde este profesor. Retetele vor ramane, insa, secrete.

DETROIT, ORASUL CARE S-A SALVAT DE LA FALIMENT PRIN PICTURILE LUI REMBRANDT VAN RIJN

Lovit puternic de criza, una dintre metropolele Americii, orasul Detroit, a hotarat sa se salveze folosindu-se de operele sale de arta.

Picturile lui REMBRANDT VAN RIJN, dar si operele lui Matisse, Van Gogh si Picasso ar putea fi scoase la lictitati de Institutul de Arta din Detroit pentru a acoperi gaura de 17 miliarde de dolar de la buget, scrie Mediafax.

Un "coordonator de urgenta", Kevyn Orr, numit in martie de guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, inzestrat cu puteri depline pentru asanarea bugetului municipal, a redactat forma finala a unui raport care prezinta reducerile bugetare inevitabile pentru un oras a carui populatie a scazut de la 1,8 milioane de locuitori la 701.000 de locuitori in ultimii 40 de ani si care si-a vazut incasarile fiscale scazand dramatic in ultimii ani. Unele dintre aceste masuri erau asteptate: reduceri de personal in randul functionarilor, scaderi ale salariilor, ale pensiilor si ale primelor de pensionare. Altele, precum scoaterea la vanzare a "comorilor" expuse la DIA, i-au surprins chiar si pe cei mai pesimisti. Potrivit expertilor, vanzarea a 38 de tablouri celebre ar putea aduce municipalitatii suma de 2,38 miliarde de dolari.

Doar "La Fenêtre", de Matisse, si un "Autoportret", de Van Gogh, sunt estimate intre 100 milioane de dolari si 150 milioane de dolari. Lichidarea integrala a colectiilor muzeului ar genera o suma care ar trece de 15 miliarde de dolari. Aceasta suma ar putea stinge datoria publica a orasului, privandu-l insa de mostenirea sa culturala, picturile unor artisti precum REMBRANDT VAN RIJN fiind imposibil de recuperat.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Vocile din online pentru „Vocea României”. Cum cresc audiențele prin promovarea online
Vocile din online pentru „Vocea României”. Cum cresc audiențele prin promovarea online

Vocea României are trei voci din online. Le cunoaștem, la iLike iT, și vedem și ce fac în culisele show-ului.

Instagram, o sursă de inspirație pentru Crăciun. Conturile recomandate la iLikeIT
Instagram, o sursă de inspirație pentru Crăciun. Conturile recomandate la iLikeIT

Iulia Ionescu ne spune, la iLikeIT, de unde ne luăm inspirația pentru Crăciun. Ce conturi sunt recomandate.

Cum alegem instalația pentru bradul de Craciun. Sfaturi și ponturi de la designerul Cristina Joia
Cum alegem instalația pentru bradul de Craciun. Sfaturi și ponturi de la designerul Cristina Joia

Cristina Joia, designerul din echipa emisiunii „Visuri la cheie” ne dezvăluie care sunt cele mai potrivite instalații pentru pomul de Crăciun.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.