iLikeIT. Cum functioneaza un "jammer", echipamentul care bruiaza telefoanele mobile
Stop fraudelor telefoane mobile din penitenciare. Institutiile statului cauta solutia care sa blocheze celularele folosite de dincolo de gratii de detinuti pusi pe capatuiala.
Un proiect de lege, care tocmai a fost aprobat de Guvern, permite Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa foloseasca dispozitive ce vor bruia semnalul mobilelor, folosite ilegal de detinuti.
Vorbim despre un fenomen scapat de sub control si extrem de periculos. Tocmai oamenii pe care credem ca i-am trimis in celule ca sa nu mai faca rau se preocupa din spatele zidurilor inchisorii cu unele dintre cele mai perverse metode de inselaciune.
Apeleaza telefonic, in general, oameni in varsta pe care ii pacalesc ca o ruda apropiata a avut accident si cer sa li se trimita bani. Mii de romani au fost deja pacaliti. Acum guvernul pregateste introducerea in inchisori a acestor echipamente.
Cateva informatii despre "jammere", conform Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)
Jammerele (care apar la ofertanti cu diferite denumiri: dispozitiv bruiaj GSM; GSM jammer, bruiaj telefon mobil, bruiaj GPS etc.) sunt declarate in cadrul Uniunii Europene aparate neconforme cu unele dispozitii existente in legislatia comunitara de armonizare.
Utilizarea acestor aparate este interzisa in toate statele membre ale Uniunii Europene deci si in Romania.
Deoarece jammerele cauzeaza interferente prejudiciabile comunicatiilor radio autorizate, adica perturba sau impiedica functionarea normala a comunicatiilor care utilizeaza frecvente radio, acestea sunt considerate aparate care nu sunt conforme cu dispozitiile Directivei 1999/5/CE (privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora) transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 88/2003 – republicata), precum si ale Directivei 2004/108/CE (referitoare la apropierea legislatiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetica si care abroga Directiva 89/336/CEE.) transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 982/2007.
Punerea la dispozitie pe piata a unui astfel de aparat neconform, adica furnizarea aparatului pentru distributie, consum sau utilizare pe piata comunitara in cursul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit constituie contraventie si se sanctioneaza conform reglementarilor mai sus mentionate.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, ilikeit, telefon, detinuti, penitenciare,
Dată publicare:
17-10-2013 08:17