iLikeIT. Cartea in format electronic. Tot ce trebuie sa stiti despre audiobook, eReader si eBook
Cand ati citit ultima data o carte? Ati putea spune relaxat ca ati renuntat la lectura, fara sa sune nepotrivit. Tot mai multe lucrari pot fi de acum citite cu… urechea. Adica pot fi ascultate in format electronic.
George Buhnici insista ca hartia este depasita si ca ideile unui scriitor nu au nevoie de celuloza ori de mirosul de cerneala tipografica pentru a deveni interesante. El crede in eBooks, cartile electronice pe care le citesti pe ecran, pe orice ecran - fie ca vorbim de un smartphone, tableta, eReader sau computer.
Dar poti si citi si fara sa stai cu privirea in ecran. In loc sa citesti cu ochii, citesti cu urechile. Audiobooks se cheama. In traducere: carti audio.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand citim, de fapt recitam in gand. Este ceea ce se numeste "voce interioara”. De aceea si cand citim carti-text, de fapt citim tot audio, dar ni le recitam singuri in gand. Adica verbalizam.
Exista si o tehnica de citire prin care renunti sa iti vorbesti in minte si vei citi mai repede.
Iata cateva linkuri pentru cei care vor sa incerce un AudioBook sau un eBook:
-► Proiectul Gutenberg (audiobooks)
-► Ivona Mini Reader (orice text de pe computer este citit "de calculator"
-► Cateva carti in format electronic, in limba engleza:
♦ Aventurile lui Huckleberry Finn
♦ Aventurile lui Sherlock Holmes
Carti audio in limba engleza sunt recitate si de cei mai mari actori de la Hollywood: de la Clint Eastwood si Meryl Streep pana la Johnny Depp, Umma Thurman sau Cate Blanchett. Apoi sunt diverse vedete din sport sau showbiz, cum ar fi Sharon Osbourne care a scos recent un audiobook. Dar foarte multi autori isi recita singuri cartile, cum ar fi Stephen King sau George RR Martin.
Interviu cu Vlad Puescu, reprezentant al unei edituri:
I: Cate carti audio gasim la noi de cumparat?
R: Deocamdata sunt putine in jur de 400 de titluri. Majoritatea cartilor audio de la noi se gasesc de cumparat pe CD, putine pot fi descarcate si ca MP3. Probabil din cauza ca editorii sunt reticenti fata de digital si din cauza ca fisierele audio nu le poti proteja. Dar le poti copia de pe CD in format MP3 si le poti asculta pe smartphone sau pe MP3 player.
In limba romana sunt actori celebri, ca Mircea Rebengiuc, Marin Moraru sau Razvan Vasilescu. Sunt si voci celebre de radio ca Marius Vintila sau Mihai Dobrovolschi. Iar dintre autori putem aminti de Neagu Djuvara, Mircea Cartarescu sau Andrei Plesu.
I: De ce asa putine?
R: Sunt foarte scumpe de produs. Inregistrarea dureaza mult, actorul trebuie platit, exista post-procesare si in Romania pana acum cartile audio nu au fost foarte populare, si pentru ca nu prea stie lumea de ele.
I: Cate carti electronice sunt disponibile in limba romana si cate se gasesc in format clasic, pe hartie?
R: In momentul de fata avem peste 40.000 de carti tiparite si 2.700 de eBooks in romana.
I: De ce atat de putine carti in format electronic?
R: E un produs nou -- carti tiparite se fac de 500 de ani, in timp ce ebooks in Romania avem cu adevarat doar de 2 ani. Patronii de edituri sunt in general oameni in varsta si privesc digitalul cu neincredere :) In plus mai e si problema drepturilor de autor -- pentru editia electronica e un contract separat care trebuie semnat.
I: De ce e asa complicat sa citesc un ebook, de ce nu pot sa il citesc in ce aplicatie vreau eu si pe ce dispozitiv vreau eu?
R: Pentru ca oamenii nu sunt intotdeauna corecti. Un fisier electronic il poti multiplica si trimite la 100 de oameni intr-o secunda. De aceea, ca editorii sa doarma linistiti noaptea, se folosesc sisteme de protectie, care te obliga sa iti instalezi o anumita aplicatie si sa te autentifici.
I: Sa imi creez un cont si asa mai departe...
R: Da, cont prin care demonstrezi ca e cartea ta si o poti citi pe mai multe device-uri. Dar dupa ce ti-ai instalat aplicatia si te-ai autorizat, lucrurile sunt foarte simple.
I: Ce facem cu posesorii de Kindle? Cartile in romana parca nu mergeau pe Kindle...
R: Nu mergeau pentru ca Amazon sunt un sistem inchis si doar ei pot vinde carti pentru device-urile lor. Dar intr-un final i-am convins si acum pot fi descarcate mii de carti in limba romana direct din Kindle Store si direct de pe dispozitiv.
I: Cum fac sa le gasesc?
R: Trebuie ca in setarile de cont Kindle sa ai selectata ca tara Romania si in Kindle Store sa dai cautare dupa „Romanian edition”.
I: Ce dispozitive sunt acum la moda pentru eBooks?
R: Cele mai interesante sunt eReaderele nou-aparute, care au ecrane cu cerneala electronica, dar sunt acum si iluminate. Asta inseamna ca poti citi pe eReader si pe intuneric. E o alta tehnologie decat la tablete sau telefoane, pentru ca ecranul nu e retro-iluminat, ci e iluminat din exterior si lumina cade peste ecran, dar fara sa iti bombardeze ochii. De aceea e mai comod si mai putin obositor. Poti de asemenea sa reglezi intensitatea luminii.
Cateva exemple de eReader-e: Kindle Paperwhite, cel mai cunoscut de pe piata, dar si un jucator nou - Pocketbook Touch Lux - o firma din Ucraina care a intrat recent pe piata, iar eReaderul lor are ecran cu rezolutie HD si iluminare frontala.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, carti, audiobook, carte, gadget, ebook, george buhnici, e-reader,
Dată publicare:
16-10-2013 08:57