Administratia Penitenciarelor si Autoritatea de Comunicatii vor bloca mobilele detinutilor
In viitorul apropiat, telefoanele mobile vor deveni inutile in inchisori. Un proiect de lege, care tocmai a fost aprobat de Guvern, permite
Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa foloseasca dispozitive ce vor bruia semnalul mobilelor, folosite ilegal de detinuti.
Autoritatile asteptau de mult aceasta lege si spera ca vor putea in sfarsit sa reduca infractiunile comise de puscariasi cu ajutorul mobilelor. Pana acum, 10 mii de celulare au fost confiscate de la detinuti.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Aceasta discutie cu un detinut din penitenciarul Giurgiu s-a purtat dupa ce individul a folosit in mod ilegal un telefon mobil. Barbatul tocmai fusese perchezitionat in buzunare si in celula, pentru ca era banuit ca face parte dintr-o grupare care se ocupa cu inselaciuni prin cunoscuta deja metoda "accidentul".
Victimele, care se inmultesc din pacate in fiecare zi, sunt oameni de rand sau chiar persoane publice. Alexandru Arsinel a fost vizat si el de escroci acum cateva luni.
"Sotia mea a primit un telefon pe fix cum ca baiatul meu cel mare ar fi facut un accident. Ar fi dispusi sa nu depuna reclamatie, plangere la politie, cu conditia sa depun 15000 de lei intr-un cont", spune Arsinel.
Din fericire, actorul si-a dat seama la timp ce este o inselatorie si a anuntat politia.
Nu la fel de precaute au fost insa alte 700 de persoane, care ulterior au depus plangeri la politie pentru insleciune. In cele mai multe cazuri, escrocii sunau din puscarie. Si nu doar la astfel de infractiuni folosesc detinutii telefoanele ascunse in celula, ci si la coordonarea infractiunilor de crima organizata.
Fenomenul a scapat de sub control, asa ca oficialii au aprobat astazi un proiect de lege care prevede folosirea sistemelor de blocare a radiocomunicatiilor in penitenciare.
Detinutii vor putea folosi doar telefoanele de pe culoarul penitenciarelor, la care au acces in baza unei cartele, 30 de minute. Pot apela insa cel mult 15 numere de telefon - propuse de ei si aprobate de conducerea penitenciarului.