iLikeIT. Aerul tot mai poluat a creat o nouă gamă de produse: măștile de aer "conectate"
28.000 de români mor anual din cauza aerului poluat, arată cifrele celor Agenției Europene de Mediu. E un clasament care ne pune în topul clasamentelor la acest capitol. De altfel, Bucureștiul este al 6-lea cel mai poluat oraș din Uniunea Europeană.
Aerul tot mai murdar din zonele urbane creează o nouă gamă de produse: măștile de aer "conectate".
Tehnologia pentru o lume mai bună este o nișă nouă, pe care o exploatează cele mai proaspete start-upuri din lume. Sunt asigurate finanțări de miliarde de euro pentru produsele care se pot vinde că pâinea caldă și care chiar pot schimba lumea. În această categorie intră foarte ușor produsele care pot curăța aerul poluat din jurul nostru. Aici au succes proaspetele lansate măști care pot filtra aerul folosite foarte mult de cei care fac naveta pe două roți.
R-Pur este un startup franțuzesc care vinde măști ce opresc particulele de praf și noxele să ajungă în nas. Sunt ideale mai ales atunci când facem efort. Funcționează și împotriva virușilor și bacteriilor. Mai mult decât atât, R-Pur se poate conecta la aplicația dedicată de pe smartphone. Oferă datele complete despre calitatea aerului pe care îl respirați, dar vă anunță și când filtrul trebuie schimbat. Toate aceste date sunt trimise înapoi la R-Pur, care poate crea o harta a punctelor de poluare.
Masca costă 150 de euro și este fabricată în Franța.
Și cei de la Xiaomi, cunoscuți pentru telefoanele mobile, produc o mască similară foarte populară în China, mai ales în zonele industriale foarte poluate. Produsul lor se numește AirPop și poate opri 98% din particulele fine din aer. Este foarte eficient și în smogul masiv din orașele mari ale Chinei. Și nu doar că se vinde foarte bine ca produs pentru sănătate, dar în China a ajuns și... accesoriu de fashion. AirPop este varianta cea mai ieftină și costă doar 5 dolari. Măștile cu tehnologie mai avansată ajung pe la 20 de dolari.
Airgloss este un alt startup pe val, care va lansa în următoarea perioada două produse noi care pot monitoriza constant calitatea aerului. Iau singure decizia când să pornească aerul condiționat sau încălzirea și folosesc senzori care pot detecta cât de poluat e aerul. Motivația din spatele produsului Airgloss este că poate să crească și productivitatea din spațiile de lucru.
Dar, dacă vreți un produs pe care să-l încercați acum, puteți să descărcați Airly pe telefon. Aplicația este gratuită, atât pentru Android cât și pentru iOS, și vă poate spune cât de poluat este aerul din orașul în care trăiți. Aplicația Airly își ia informație de la senzorii montați prin diverse locuri. Vă oferă date despre cât de multe particule sunt în aer și dacă este recomandat să petreceți mult timp pe afară.
Cel mai important indicator este cel al calității aerului dintr-o anumită oră. E notat de la 0 la 100, 100 fiind cel mai grav. De la un anumit prag, susținut pe o perioada mai lungă de timp, încep să apară problemele de sănătate. Aplicația poate să ofere și prognoze generate de inteligența artificială.
Airly poate fi descărcat, fără bani, din Google Play Store și Appstore.
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, poluare, airly, aer, george buhnici,
Dată publicare:
12-11-2018 09:05