iLike IT: Tehnologia 8K - Cum arată televizorul cu o imagine de 16 ori mai mare decât canalele care emit în România
Chiar avem nevoie de 8K? Până acum 30-40 de ani televizorul părea genul de produs electronic pe care puteai să-l lași moștenire. Și acum abia dacă mai putem să ținem pasul cu noile tehnologii.
Au trecut 5-6 ani de la primul val de televizoare smart, apoi au venit FullHD, 4K și 4K HDR. Cumva, producătorii de televizoare încearcă să imite ceea ce se întâmplă cu smartphone-urilor. Adică nu mai trebuie să-ți schimbi televizorul pentru că s-a stricat și pentru că nu mai ai unde să-l repari sau poate e prea scump să faci asta, ci pur și simplu să poți să fii în trend cu tehnologia.
Nu știm ce vrem până când nu ni se arată. E vorba după care se ghidează toată industria de tehnologie. Și, stați liniștiți, tehnologia 8K, cea care ni se arată acum e doar o previzionare a ceea ce ne așteaptă peste 5-6 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Există un singur mare producător de panouri OLED pentru televizoare LG. LCD, în schimb, e o tehnologie mult mai ieftină și mai ușor de crescut rezoluția ei. Așadar, pentru restul producătorilor rămași încă pe LCD, au o singura oportunitate să vândă produse premium, scumpe, pentru moment: 8K. Deci, noi suntem prinși într-o cursă a titanilor.
Pe un astfle de televizor se vede de 32 de ori mai clar decat pe televizoarele HD ready de acum 10 ani. De ce vrem mai multa claritate? Pentru ca vrem televizoare mai mari care sa se vada bine din orice colt al incaperii.
Desigur, iti mai trebuie si o luneta ca sa bati si sa vezi textul, detaliile sau scrisul de pe sticla de pe canapeaua din spatele sufrageriei. Televizorul poate afisa o imagine mai clara decat o pot vedea ochii nostri si asta nu e rau deloc.
Sharp Aquos 8K, cel mai nou model al japonezilor, se vinde la aproape 10.000 de euro. Arată impecabil și e un preț excelent pentru așa tehnologie aflată la început de drum. Dar, nu dați buzna în magazine să-l luați. În fiecare an, prețul o să-i scadă cu o treime. Abia peste 4 ani o să fie un chilipir.
Rar ne este dat sa vedem un televizor 8K. Si mai rar este dat sa ne vedem video filmat in 8K pentru acel televizor, avem imagini filmate de televiziunea din Japonia unde deja se produce la aceasta rezolutie.
O imagine de 16 ori mai mare decat canalele care emit in Romania, ca sa va faceti un ordin de mărime. Daca aduc camera mai aproape sau facem zoom, trebuie sa te apropii foarte mult ca sa vezi pixelii. Poti sa vezi omuletii, toate culorile. Este un televizor de 70 inch 8K, iar Sharp sunt printre pionerii acestei tehnologii.
In Japonia, de la 1 decembrie, televiziunea națională NHK va începe să emită la rezoluție 8K. Doar un canal 8K. Așadar, întreaga industrie TV știe că acesta este începutul 8K pentru că de acum există și un astfel de serviciu.
YouTube are deja video-uri la rezolutie 8K. Și pentru că majoritatea celor care fac televizoare, au si telefoane in portofoliu, in vreo doua generatii de smartphone-uri de-acum vom putea filma si noi la rezolutie 8K.
Continutul filmat acum in FullHD sau 4K poate fi marit pana la 8K, Samsung are o tehnologie spectaculoasa de "upscaling". Așadar, e o tranzitie lentă către noua tehnologie, dar inca nu merita upgrade.