De ce cresc dobânzile. Cristian Popa, BNR: “Căutăm să găsim acel dozaj care să lupte cu inflația, fără să creeze o recesiune”
Inflația în creștere atrage și dobânzi din ce în ce mai mari. BNR a majorat dobânda cheie de mai multe ori în ultimele luni, până la 2,5%, ceea ce a dus și la o creștere a dobânzilor la credite.
Indicele ROBOR la 3 luni, de exemplu, crește de la o zi la alta și a ajuns aproape de pragul de 4,5%, cel mai mare nivel din vara anului 2013 până acum, iar tendința este de creștere și în viitor.
Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a explicat de ce cresc dobânzile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ștefana Todică: Cum ajută la reducerea inflației creșterea dobânzilor?
Cristian Popa: Noi nu spunem că este rău sau bine, noi spunem că ținem lucrurile sub control. Dobânzile sunt cel mai important instrument pe care Banca Națională îl are în lupta cu inflația. Aș explica puțin și mecanismul, cum funcționează, de ce dobânzile mai mari combat inflația: dobânzile mai ridicate încurajează economisirea în defavoarea consumului, deci bănuții din buzunar sunt încurajați să meargă spre depozite, spre investiții și mai puțin spre consum. (...) Cumva să ușurăm această presiune pe partea cererii și să încurajeze până la urmă partea ofertei, deci să încurajăm economisirea.
Ștefana Todică: Ați spus că vreți să reduceți cererea, dar de data asta nu avem doar această cauza a inflației.
Cristian Popa: Avem un șoc exogen, noi așa îi spunem în termeni mai tehnici, 80% din creșterea prețurilor vine din prețurile la electricitate și gaz. De aceea, noi spunem că nu avem instrumente să ne luptăm cu prețul gazului, al electricității, nu putem face soarele să bată mai tare, însă trebuie să avem grijă, și asta facem, ca aceste creșteri de prețuri să nu se reverse în tot coșul de produse.
Cum ajung să crească și dobânzile la credite?
Cristian Popa: Consiliul de administrație al Băncii Naționale hotărăște nivelul dobânzii al Băncii Naționale. În jurul acestui nivel sunt două facilități: cea de depozit și cea de credit. Pentru discuția noastră este important să explicăm facilitatea de credit și aceasta este nivelul de dobândă la care băncile comerciale se pot împrumuta la Banca Națională. Facilitatea de credit este de 3,5%, când aceasta crește, atunci banii devin mai scumpi. Băncile accesează bani mai scumpi de la Banca Națională și desigur și ele când acordă mai departe credite percep o dobândă mai mare. Indicele care măsoară nivelul acestui preț, prețul banilor, este indicele robor la diverse maturități, mai avem și indicele IRCC, aceștia sunt indicii pieței montare, prețul banilor.
Ștefana Todică: ROBOR depășește record dupa record. A ajuns la 4,49%. Cum explicați această creștere, când facilitatea de creditare este 3,5%, adică teoretic acolo ar fi trebuit să se oprească.
Cristian Popa: Explicația este destul de simplă, și anume că vorbim de ROBOR la trei luni, reprezintă dobânda la care băncile se împrumută între ele la un interval de trei luni, interval în care băncile includ și prețuiesc și deciziile viitoare ale BNR. (...) Băncile prețuiesc și o anumită creștere viitoare a dobânzilor.
Ștefana Todică: Cât de mult credeți că ar putea să mai crească?
Cristian Popa: Noi am luat măsuri graduale, am operat patru creșteri de dobândă în ultimele șase luni, trei creșteri de 0,25 puncte procentuale, cea mai recentă decizie a BNR a fost de creștere cu 0,5 puncte procentuale. Cred că trebuie spus că măsurile sunt graduale, nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări majore de direcție, trendul este de creștere a dobânzilor nu doar în România, ci și global, și trebuie să avem acest aspect în vedere, trebuie să ne uităm la evoluțiile inflației, care a înregistrat o creștere. Mesajul corect este să ne așteptăm ca Banca Națională să rămână coerentă în continuare, să își ducă la îndeplinire atribuțiile. (...)
Unde se situează România față de alte țări?
Cristian Popa: Cred că cel mai important din aceste date este să spunem că este un fenomen global, că vedem evoluții similare și în țările dezvoltate, fie că vorbim de SUA sau vecinii noștri, Polonia, Bulgaria, Cehia, și vedem chiar că în multe țări cifrele de inflație sunt mai mari decât în România. Peste tot se iau măsuri similare, cam toate țările au început să crească dobânzile. Este un fenomen normal. Medicamentul pentru tratarea inflației este același și toate țările îl folosesc în același fel. Rămâne întrebarea privind dozajul, căutăm să găsim acel dozaj care să lupte cu inflația, dar care să nu creeze o recesiune, care să afecteze într-un mod limitat creșterea economică. Căutăm acest echilibru.
Sursa: Pro TV
Etichete: inflație, BNR, ibani, dobanzi, Stefana Todica,
Dată publicare:
22-03-2022 10:00