De ce cresc dobânzile. Cristian Popa, BNR: “Căutăm să găsim acel dozaj care să lupte cu inflația, fără să creeze o recesiune”

×
Codul embed a fost copiat

Inflația în creștere atrage și dobânzi din ce în ce mai mari. BNR a majorat dobânda cheie de mai multe ori în ultimele luni, până la 2,5%, ceea ce a dus și la o creștere a dobânzilor la credite.

Indicele ROBOR la 3 luni, de exemplu, crește de la o zi la alta și a ajuns aproape de pragul de 4,5%, cel mai mare nivel din vara anului 2013 până acum, iar tendința este de creștere și în viitor.

Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a explicat de ce cresc dobânzile.

Ștefana Todică: Cum ajută la reducerea inflației creșterea dobânzilor?

Citește și
ibani
iBani. De ce a crescut prețul gazului. Care sunt soluțiile
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cristian Popa: Noi nu spunem că este rău sau bine, noi spunem că ținem lucrurile sub control. Dobânzile sunt cel mai important instrument pe care Banca Națională îl are în lupta cu inflația. Aș explica puțin și mecanismul, cum funcționează, de ce dobânzile mai mari combat inflația: dobânzile mai ridicate încurajează economisirea în defavoarea consumului, deci bănuții din buzunar sunt încurajați să meargă spre depozite, spre investiții și mai puțin spre consum. (...) Cumva să ușurăm această presiune pe partea cererii și să încurajeze până la urmă partea ofertei, deci să încurajăm economisirea.

Ștefana Todică: Ați spus că vreți să reduceți cererea, dar de data asta nu avem doar această cauza a inflației.

Cristian Popa: Avem un șoc exogen, noi așa îi spunem în termeni mai tehnici, 80% din creșterea prețurilor vine din prețurile la electricitate și gaz. De aceea, noi spunem că nu avem instrumente să ne luptăm cu prețul gazului, al electricității, nu putem face soarele să bată mai tare, însă trebuie să avem grijă, și asta facem, ca aceste creșteri de prețuri să nu se reverse în tot coșul de produse.

Cum ajung să crească și dobânzile la credite?
 

Cristian Popa: Consiliul de administrație al Băncii Naționale hotărăște nivelul dobânzii al Băncii Naționale. În jurul acestui nivel sunt două facilități: cea de depozit și cea de credit. Pentru discuția noastră este important să explicăm facilitatea de credit și aceasta este nivelul de dobândă la care băncile comerciale se pot împrumuta la Banca Națională. Facilitatea de credit este de 3,5%, când aceasta crește, atunci banii devin mai scumpi. Băncile accesează bani mai scumpi de la Banca Națională și desigur și ele când acordă mai departe credite percep o dobândă mai mare. Indicele care măsoară nivelul acestui preț, prețul banilor, este indicele robor la diverse maturități, mai avem și indicele IRCC, aceștia sunt indicii pieței montare, prețul banilor.

Ștefana Todică: ROBOR depășește record dupa record. A ajuns la 4,49%. Cum explicați această creștere, când facilitatea de creditare este 3,5%, adică teoretic acolo ar fi trebuit să se oprească.

Cristian Popa: Explicația este destul de simplă, și anume că vorbim de ROBOR la trei luni, reprezintă dobânda la care băncile se împrumută între ele la un interval de trei luni, interval în care băncile includ și prețuiesc și deciziile viitoare ale BNR. (...) Băncile prețuiesc și o anumită creștere viitoare a dobânzilor.

Ștefana Todică
: Cât de mult credeți că ar putea să mai crească?

Cristian Popa: Noi am luat măsuri graduale, am operat patru creșteri de dobândă în ultimele șase luni, trei creșteri de 0,25 puncte procentuale, cea mai recentă decizie a BNR a fost de creștere cu 0,5 puncte procentuale. Cred că trebuie spus că măsurile sunt graduale, nu ar trebui să ne așteptăm la schimbări majore de direcție, trendul este de creștere a dobânzilor nu doar în România, ci și global, și trebuie să avem acest aspect în vedere, trebuie să ne uităm la evoluțiile inflației, care a înregistrat o creștere. Mesajul corect este să ne așteptăm ca Banca Națională să rămână coerentă în continuare, să își ducă la îndeplinire atribuțiile. (...)

Unde se situează România față de alte țări?
 

Cristian Popa: Cred că cel mai important din aceste date este să spunem că este un fenomen global, că vedem evoluții similare și în țările dezvoltate, fie că vorbim de SUA sau vecinii noștri, Polonia, Bulgaria, Cehia, și vedem chiar că în multe țări cifrele de inflație sunt mai mari decât în România. Peste tot se iau măsuri similare, cam toate țările au început să crească dobânzile. Este un fenomen normal. Medicamentul pentru tratarea inflației este același și toate țările îl folosesc în același fel. Rămâne întrebarea privind dozajul, căutăm să găsim acel dozaj care să lupte cu inflația, dar care să nu creeze o recesiune, care să afecteze într-un mod limitat creșterea economică. Căutăm acest echilibru.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
ROBOR, la maximul ultimilor 13 ani. Cât de mult vor mai urca dobânzile
ROBOR, la maximul ultimilor 13 ani. Cât de mult vor mai urca dobânzile

Lovitură după lovitură pentru românii care au de plătit rate.

iBani. De ce a crescut prețul gazului. Care sunt soluțiile
iBani. De ce a crescut prețul gazului. Care sunt soluțiile

Prețul gazului și cel al petrolului au avut creșteri istorice de când a început războiul din Ucraina și reprezintă una dintre cele mai îngrijorătoare probleme ale momentului, la nivel global.

O nouă rubrică la Știrile PRO TV ale dimineții, în fiecare luni: iBani, cu Ștefana Todică
O nouă rubrică la Știrile PRO TV ale dimineții, în fiecare luni: iBani, cu Ștefana Todică

Știrile PRO TV se pot lăuda cu o rubrică nouă: iBani, cu Ștefana Todică, specializată în ştirile economice.

Bursele sunt în declin din cauza războiului. Sfaturi pentru investitori
Bursele sunt în declin din cauza războiului. Sfaturi pentru investitori

Războiul din Ucraina are și efecte economice. Toate bursele relevante au fost în declin, de când a început invazia, un semn că ar putea urma probleme economice.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.