Bursele sunt în declin din cauza războiului. Sfaturi pentru investitori
Războiul din Ucraina are și efecte economice. Toate bursele relevante au fost în declin, de când a început invazia, un semn că ar putea urma probleme economice.
Bursele europene sunt pe roșu, iar acțiunile americane înregistrează și ele scăderi. Afectată este și Bursa de la București, care a pierdut peste 40 de miliarde de lei de la începutul războiului.
Lucian Isac, directorul firmei de brokeraj Estinvest, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani unde a oferit și recomandări pentru investitori. Care sunt acestea puteți vedea în video.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Ștefana Todică: Ce înseamnă această reacție a burselor?
Lucian Isac: Ca la orice eveniment negativ sau poate chiar mai mult de atât, se pare că este cel mai negativ eveniment care se poate întâmpla în viața unei generații, bursele sunt foarte sensibile, reacționează. Pe de altă parte, economia globală este într-o corelație foarte mare, tot ce se întâmplă pe o piață se transmite în jurul lumii. Și atunci primele salve de tun care s-au întâmplat, au dus, odată cu deschiderea piețelor, la niște corecții, niște scăderi ale principalelor societăți listate pe toate piețele și astfel au suferit corecții toate piețele, în ziua respectivă.
Ștefana Todică: Și de atunci au tot urmat scăderi. Ne puteți explica ce s-a întâmplat?
Lucian Isac: Piața este o chintesență a cererii și a ofertei. În condițiile în care cererea este mai mare decât oferta, prețurile acțiunilor cresc. În cazul în care oferta, de data asta, este mult mai mare decât cererea, în sensul în care investitorii văzând ce se întâmplă, (...) nici în cele mai negre vise nimeni nu putea să își imagineze situația asta. Și iată că se întâmplă, și atunci, investitorii stau în expectativă. S-ar putea ca unii dintre ei, în bătaia tunurilor, chiar să fi ieșit la vânzare, să iasă din poziții. În momentele astea, automat dacă cererea este mai mare decât oferta, prețul acțiunii scade. În cazul de fața, toate piețele au fost afectate de nenorocirea care tocmai a început.
Ștefana Todică: Din acest motiv au fost afectate mai mult piețele europene? Pentru că am mai văzut și reveniri în săptămâna care a urmat în Statele Unite, de exemplu.
Lucian Isac: Din cauza vecinătății, europenii sunt un pic mai afectați decât ce se întâmplă pe piețele mari, pe piața americană. Deși piețele sunt globalizate, așa cum spuneam, și banii circulă cu o viteză fenomenală, totuși una este piața din America, unde sunt probleme de cu totul altă natură, nu au riscul unui conflict armat, pe de altă parte noi fiind mai apropiați, automat grijile sunt mai mari. Pe de altă parte, indicii au scăzut și din cauza unor expuneri pe care unele banci le au pe anumite state, Rusia, Belarus, astfel încât sancțiunile cu care statele europene au venit într-un gest de unitate și solidaritate foarte impresionant, sancțiunile respective s-ar putea să afecteze și anumite bănci. Peste weekend am văzut din ce în ce mai multe știri (...) au urmat scăderile, cred că scăderile de acum au și mai mare drive emoțional. Încă nu este panică de piețe, dar este multă emoție.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi, stirile protv, ibani,
Dată publicare:
08-03-2022 09:55