O nouă rubrică la Știrile PRO TV ale dimineții, în fiecare luni: iBani, cu Ștefana Todică
Știrile PRO TV se pot lăuda cu o rubrică nouă: iBani, cu Ștefana Todică, specializată în ştirile economice.
Cu Ștefana și rubrica ei v-aţi întâlnit până acum doar online, pe site-ul stirileprotv.ro. Începând din 14 martie, ea va fi prezentă și în studio, în fiecare zi de luni.
În prima ediție a emisiunii, Ștefana şi invitaţii ei au vorbit despre bani, investiţii, inflaţie şi alte subiecte care implică banii.
Traversăm o perioadă cu incertitudini, din punct de vedere financiar, din cauza războiului, într-un context deja grav, cu scumpiri pe care le vedem deja la toate produsele și serviciile.
Inflația anuală a ajuns la 8,5%
Avem scumpiri din ce în ce mai mari. Conform datelor INS, avem o inflație de 8,5 % in luna februarie, față de luna februarie a anului trecut. Ce ne doare cel mai tare este că s-au scumpit alimentele.
Dacă ne imaginăm o pizza, în acest moment ne mai permitem doar nouă felii, nu 10 felii. Asta înseamnă inflația, când scade puterea noastră de cumpărare.
S-au scumpit în general toate ingredientele cu care gătesc romanii.
Uleiul s-a scumpit cu 26%, cartofii, cu peste 30%, făina, pâinea, legumele, carnea, brânza, ouăle. Toate s-au scumpit în ultima perioadă. Trebuie să ne regândim puțin bugetul și cheltuielile. Poate mai renunțăm la niște mofturi sau dacă vrem să cumpărăm trebuie să știm că vom plăti mai mult.
Cea mai mare parte a românilor nu câștigă suficient de mult încât să se descurce cu această inflație, așadar, cei mai mulți vor fi nevoiți să dea căldura mai încet în apartament, să se îmbrace mai gros, să meargă cu autobuzul, să renunțe la cheltuielile neesențiale.
Foarte mulți români pun bani deoparte. Este important să facem asta.
Este bine să avem un fond de urgență, în general între trei și șase luni de cheltuieli, adică să ne descurcăm cu rata, chiria și cu ce alte cheltuieli mai avem. Foarte important este și ca fondul să fie împărțit în lei și valută.
Statisticile arată, în general, că cei care reușesc să pună bani deoparte sunt oamenii cu venituri mai mici.
Mai multe detalii, în video.