Ce puteți face dacă facturile cresc de la 1 iulie. „Schimbarea furnizorului nu înseamnă schimbarea instalației electrice”
Începând din aprilie, prețurile plafonate pentru energie electrică au fost prelungite de Guvern pentru încă trei luni.
După aceasta perioadă, însă, facturile vor fi considerabil mai mari, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, la emisiunea iBani, moderată de Ștefana Todică.
Prețurile vor fi diferite, de la un furnizor la altul, așa că este recomandat să verificați ofertele în următoarea perioadă.
Laurențiu Urluescu: „În primul rând, întotdeauna este bine să te interesezi, să vezi și dacă sunt alte oferte. Atenție trebuie să avem în vedere că nu prețul e totul. De multe ori sunt furnizori care au servicii adiționale care pot să fie mai interesante decât prețul, dar întotdeauna este bine să te interesezi de prețuri și de ofertele din piață.”
Cel mai simplu mod este pe site-ul ANRE, unde există un comparator de oferte atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale.”
Comparatorul ANRE conține, însă, doar prețurile, dar unele oferte au și servicii adiționale. Specialiștii ne sfătuiesc să luăm în considerare și acestea, înainte să decidem mutarea la un furnizor.
„De exemplu, la gaze sunt oferte în care există și servicii tehnice de verificare a centralei, de verificare a instalației de gaze. La energie electrică, sunt oferte în care puteți să cumpărați și anumite echipamente în rate, aer condiționat, panouri fotovoltaice etc. La fel, sunt alte oferte care permit o plată mai târzie a a facturii”, a mai spus Laurențiu Urluescu.
După ce alegeți un furnizor, puteți să transferați contractul online. O variantă simplă ar fi să intrați chiar pe site-ul noului furnizor
„În general nu este foarte complicat. Trebuie să vă zic că în momentul în care ați încheiat contractul cu noul furnizor nu mai aveți nimic de-a face cu vechiul furnizor. Nu trebuie să anunțați, doar să plătiți factura curentă. Foarte important de menționat că, schimbarea furnizorului nu înseamnă schimbare de instalație electrică, de contor sau de altceva. Furnizorul este complet independent de distribuitor, cel care are firele cu care ajunge energia electrică la dumneavoastră în casă. Deci schimbarea de furnizor n-are nicio legătură cu cu instalația tehnică care o aveți. Dumneavoastră faceți un contract cu noul furnizor, care automat notifică vechiul că nu mai sunteți la la ei”, potrivit Laurențiu Urluescu.
Pentru consumatorii vulnerabili, Guvernul a anunțat că pregătește măsuri de sprijin. Mai multe informații despre tarifele la energie puteți vedea în cadrul emisiunii iBani.