Ziua portilor deschise la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Lupta de cucerire a dacilor a fost recreata pentru turisti

Ultima actualizare: 07-08-2014 07:07

Fosta capitala a Daciei Romane, Sarmisegetuza Ulpia Traiana, si-a deschis duminica portile pentru curiosii care au vrut sa afle mai multe despre istoria noastra.

Ghizii de la Muzeul Civilizatiei i-au condus pe oameni printre ruinele cetatii vechi de 2000 de ani. Special pentru ei au recreat pentru cateva zeci de minute lupta de cucerire a dacilor de catre armata romana. Peste 500 de oameni au venit sa vada costumele, si sa asculte povestile cetatii.

Canicula nu i-a descurajat pe amatorii de istorie, veniti cu sutele la cetate.

Marius Barbu, arheolog: "Ulpia Traiana Sarmisegetuza este primul oras intemeiat in provincia Dacia dupa cucerirea romana, deci este practic actul de nastere al provinciei Dacia. Candva, probabil in 108-110, a fost intemeiat acest oras in numele imparatului Traian, chiar de ziua sa, in 18 Septembrie si deci e un certificat de nastereal acestei provincii."

Cel mai asteptat moment a fost de departe lupta dintre daci si romani.

"Am vazut in Franta un eveniment similar si e foarte placut sa vad ceva asemanator si aici, in Romania. Nu stiam multe despre daci, dar multumita ghidului acum stiu multe despre istoria lor, cultura lor si modul in care traiau pe aceste meleaguri", spune Sophie Chasou, turista.

"E o placere sa vii sa descoperi istoria si chiar descopar chestii pe care nu le-am vazut. De exemplu, forumul asta nu l-am vazut niciodata", spune un alt turist.

Ziua portilor deschise la cetatea Sarmisegetusa Ulpia Traiana se afla deja la a doua editie si a reusit sa stranga peste 500 de vizitatori.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO