O moara veche de 100 de ani e renovata de cativa elevi din Hunedoara. Voluntarii vor sa o introduca in circuitul turistic

Ultima actualizare: 25-07-2014 07:26

Cu bani putini, dar cu mult suflet si forta de munca, o mana de voluntari si elevi din Hunedoara si-au unit fortele si vor sa reconditioneze o moara veche de mai bine de o suta de ani.

Batrana constructie se afla la 70 de kilometri de Deva, in satul Pestera - intr-un cadru mirific, la poalele Muntilor Retezat. Tinerii sunt asistati pas cu pas de mesteri priceputi si, din mainile lor, vechea moara incepe incet, incet sa prinda viata.

Odata renovata, va fi introdusa pe harta obiectivelor turistice.

Tinerii sunt devotati si asculta cu sfintenie sfaturile mesterilor. Un singur gand ii mobilizeaza pe toti: vor sa aduca la lumina o veche moara peste care s-a asternut povara unui secol de tacere. Constructia prafuita este renovata sindrila cu sindrila.

"Cuiele la sindrila nu se bat de tot, pentru ca ele, cand ploua, incep sa se umfle. Cand se umfla crapa sindrila", explica Sebastian Cera, voluntar.

In urma cu multi ani, toti satenii din localitatile invecinate obisnuiau sa mearga la moara din Pestera.

"Macinam o faina de porumb buna, faceam grau si faceam paine din faina de la moara. Pana la urma, moara or lasat-o sa se strice, ca n-or mai avut oamenii vite", spune o localnica.

Satul este de o frumusete rara si are un mare potential turistic. De aceea, voluntarii lupta sa aduca zona in centrul atentiei.

Diana Marica, voluntar: "O experienta frumoasa si cred ca am invatat si ma descurc."

Dan Horatiu Popa, Centrul de Resurse pentru Actiuni Locale: "Am aflat povestea morii de aici de la localnici, am venit si am vizitat-o, si era evident ca ea nu va rezista asa cum era, afectata de trecerea timpului."

Pe langa moara, voluntarii vor sa reconditioneze si un cuptor de var, dar si o vartelnita - adica sora mai in varsta a masinii de spalat moderne.

Pentru materiale, voluntarii au obtinut o finantare de 4.000 de lei. Initiatorii proiectului spera ca lucrarile sa fie gata pana la sfarsitul lunii august si tot atunci, in zona, sa ajunga si primii turisti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO