Tsipras: "Spuneti NU la referendum celor care va terorizeaza". Presedintele CE: Grecii voteaza daca raman sau nu in Zona Euro
In timp ce televiziunile elene, primarul Atenei, fotbalistii de la Olympiakos Pireu si chiar Biserica Ortodoxa pledeaza public pentru ramanerea in Europa, guvernantii ii indeamna de zor pe greci sa voteze impotriva acordului cu creditorii.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Premierul Alexis Tsipras si ministrul Yani Varoufakis se declara convinsi ca partenerii europeni vor ceda in fata unui refuz ferm al grecilor de a accepta noi masuri de austeritate.
In tara, seful Camerei de Comert spulbera sansele ca bancile sa fie redeschise marti, pentru ca lichidatile sunt pe terminate.
CITITI in acest articol:
-► Sondaj Proto Thema: Votantii DA au un usor avans
-► Presedintele Comisiei Europene: Votul de duminica decide daca Grecia ramane sau nu in Zona Euro
-► Tsipras: "Un NU la referendum inseamna respingerea santajului"
-► Pentru a evita restrictiile, grecii au inceput sa apeleze la bitcoin si chiar la leva, moneda Bulgariei
-► Europa de Est risca sa fie afectata de turbulentele din Grecia, au apreciat analistii de la Capital Economics
-► "Daca grecii voteaza NU, pozitia Greciei va fi dramatic slabita", a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
-► Sondaj de opinie in Grecia! Cum sunt impartite taberele pro si contra masurilor de austeritate, cerute de creditorii internationali, inaintea referendumului de duminica.
-► Taberele pro si contra masurilor de austeritate pregatesc mitinguri de amploare in Atena. Cu toate acestea, referendumul ar putea fi suspendat.
-► Soarta Zonei Euro ar putea depinde de intrebarea de la referendum, pe care putini o inteleg: "Nici macar nu o poti citi"
Cronologia evenimentelor, vineri, 3 iulie:
Ora 21:50 Tsipras a tinut un discurs scurt in fata manifestantilor din Atena, in care a cerut populatiei, din nou, sa voteze NU la referendum. "Indiferent ce se va intampla, castigatorul va fi Grecia. Spuneti NU celor care va terorizeaza", a transmis premierul
Ora 20:57 Reuters: Donald Tusk, presedintele Consiliului European, spune ca referendumul din Grecia NU este un vot care hotaraste daca Grecia ramane sau nu in zona euro.
El sustine ca daca Grecia voteaza NU la referendum, va fi mai putin loc ramas pentru negocieri, insa dorinta tuturor este sa se mentina Zona Euro unita.
"Poate ne vom obisnui sa traim cu un membru din zona euro aflat in faliment"
Ora 20:19 In Atena, grecii s-au strans langa stadionul Kalimarmaro si incurajeaza sa voteze DA pentru masurile de austeritate si DA pentru Europa.
Huge crowd in #Athens at Olympic stadium for the Yes campaign #Grexit pic.twitter.com/senBEOX5cV
— David Charter (@DavidCharter) July 3, 2015
YES rally in Athens pic.twitter.com/CuPoS30HDn
— Hugo Dixon (@Hugodixon) July 3, 2015
While media oligarchs refuse to show any #OXI demo, public @ErtSocial broadcasts live the #YES rally #Grefenderum pic.twitter.com/NzbenbRXDE
— george mastropavlos (@g_mastropavlos) July 3, 2015
Ora 20:06 Europenii sunt alaturi de Grecia si protesteaza fata de masurile de austeritate. Ei defileaza cu pancarte pe care scrie "OXI", adica "NU".
"NU inseamna suveranitate, NU inseamna demnitate, NU inseamna speranta", spun ei.
Locuitorii din Koln si Frankfurt din Germania, precum si cei din Glasgow, Scotia, isi exprima simpatia fata de greci si protesteaza impotriva masurilor de austeritate.
#Cologne - #Glasgow - #Frankfurt - People of #Europe stand with #Greece #OXI #Greferendum #StopAusterity pic.twitter.com/s9pzQp5ch5
— george mastropavlos (@g_mastropavlos) July 3, 2015
Sunt proteste si in Berlin care incurajeaza grecii sa voteze NU:
Viele leute fuers #oxi - many people in berlin #greecebailout pic.twitter.com/lDGQxuEaf8
— Daphne Büllesbach (@piavonhier) July 3, 2015
Ora 19:15 Consiliul de Stat al Greciei, instanta suprema, a decis ca referendumul VA AVEA LOC, respingand sesizarea depusa de doi cetateni greci.
Ora 18:45 Un nou sondaj de opinie, prezentat de site-ul Proto Thema, arata tabara "DA" invingatoare la referendumul de duminica. Totusi, diferenta este extrem de mica: 41,7% ar vota DA, 41,1% ar alege NU, in timp ce 10,7% sunt indecisi.
ora 16:35 Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri, intr-un nou mesaj televizat catre natiune, ca un 'Nu' la referendumul pe tema propunerii facute de creditorii internationali 'nu este un 'Nu' fata de Europa', ci o respingere a 'santajului' de a accepta un acord ce nu cuprinde o solutie sustenabila pentru datoria externa a Greciei, transmite Agerpres.
'Toata lumea sa inteleaga. Nu este in joc iesirea Greciei din zona euro, ci daca suntem dispusi sa acceptam sub santaj acordul nesustenabil care ne este oferit', a insistat seful executivului grec.
El si-a reiterat astfel apelul catre populatie de a respinge la referendumul de duminica propunerile creditorilor internationali, invocand de data aceasta un raport publicat cu o zi in urma de Fondul Monetar International, unul dintre acesti creditori. 'Ieri s-a petrecut un eveniment de o importanta politica majora (...) FMI a publicat un raport privind economia Greciei, care da dreptate guvernului grec, intrucat confirma ceea ce era evident, ca datoria Greciei este nesustenabila', a spus Tsipras.
Conform documentului, elaborat inaintea esecului discutiilor dintre guvernul grec si creditorii internationali, Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o noua taiere a datoriei, de circa 30%, intrucat ritmul lent al reformelor face ca dinamica acestei datorii sa fie una 'nesustenabila', ea urmand sa ajunga in anul 2020 la circa 150% din PIB-ul Greciei.
In timpul negocierilor, 'creditorii nu ne-au spus', aceste lucruri, a sustinut Tsipras. In continuare, el a cerut populatiei sa voteze in mod calm si ca fiecare sa respecte opiniile celorlalti. 'Luni vom fi cu totii uniti. Un 'Nu' la referendum nu este un 'Nu' fata de Europa. Astazi fac apel sa se spuna 'Nu' ultimatumului si santajului, dar si un 'Nu' diviziunii (...) Sa votam cu calm si cu argumente, nu cu reprosuri', a incheiat el, urmand ca in cursul serii se rosteasca un alt discurs in fata simpatizantilor sai care se vor aduna la un miting in Piata Sintagma din Atena. Partidele si sindicatele care sustin acceptarea propunerilor creditorilor internationali vor organiza in acelasi timp un miting pe vechiul stadion olimpic din Atena.
ora 16:00 In conditiile in care retragerile de la ATM sunt limitate la 60 de euro pe zi iar depozitele in euro ar putea fi devalorizate prin convertirea in drahme, o solutie pentru greci de o ocoli restrictiile consta in convertirea in moneda virtuala bitcoin, transmite Reuters, citat de Agerpres. Desi nu exista cifre exacte, interesul grecilor in aceasta moneda virtuala, care nu poate fi controlata de nicio autoritate monetara si poate fi transferata cu ajutorul unui smartphone, a crescut in mod exploziv in ultima perioada.
Numarul noilor clienti care au depozitat cel putin 50 de euro la BTCGreece, singura platforma de tranzactionare a bitcoin din Grecia, a crescut cu 400% in ultimele doua luni iar fondatorul BTCGreece, Thanos Marinos, sustine ca numarul absolut al utilizatorilor se ridica la cateva mii. Utilizarea bitcoin permite grecilor sa faca unul din lucrurile pe care restrictiile asupra miscarilor de capital incearca sa il impiedice: sa transfere bani din conturile lor bancare si, daca doresc, peste hotare.
O alta solutie adoptat de multi greci din partea de nord a tarii este aceea a folosirii de leva, scrie EU Observer. Moneda bulgara are un curs fix legat de euro – 1,95 la 1. Proprietarii de hoteluri si restaurante din nordul Greciei accepta plati in leva, apoi trec granita in Bulgaria, unde schimba banii in euro in cel mai apropiat oras, Sandanski, aflat la 20 de kilometri de granita.
O alta varianta, spun analistii, este aceea in care cetatenii, dar si firmele grecesti, ar merge in tara vecina pentru a-si retrage banii de la filialele bancilor elene din Bulgaria, care nu sunt sunt supuse restrictiilor asupra miscarilor de capital.
ora 14.45 Cifrele publicate joi de Fondul Monetar International privind marile nevoi de finantare ale Greciei nu inseamna deloc in mod automat ca trebuie restructurata datoria colosala a tarii, a declarat vineri, la Berlin, un purtator de cuvant al ministrului de finante german, Wolfgang Schauble. "Nu se poate in niciun fel trage concluzia ca o restructurare a datoriei este necesara", a declarat Joger.
La trei zile pana la referendumul crucial in Grecia, FMI a estimat la 50 de miliarde de euro nevoile de finantare ale tarii intre octombrie 2015 si octombrie 2018, pe fondul previziunii de crestere drastic diminuata in acest an.
ora 14.30 Un vot majoritar pentru 'Nu' la referendumul de duminica din Grecia va slabi in mod dramatic pozitia de negociere a Atenei, a avertizat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, evitand sa spuna daca, in acest caz, creditorii internationali vor redeschide negocierile, transmit Reuters, DPA si AFP. "Daca grecii voteaza NU, pozitia Greciei va fi dramatic slabita", a declarat Juncker, intr-o conferinta de presa prilejuita de lansarea presedintiei luxemburgheze pe sase luni a Uniunii Europene.
'Programul a ajuns la sfarsit, nu mai au loc negocieri, iar daca grecii voteaza NU, fac orice altceva decat sa intareasca pozitia de negociere a Greciei', a subliniat seful Comisiei Europene. 'Chiar si in cazul unui vot cu DA, va trebui sa facem fata unor negocieri dificile', a adaugat Juncker.
ora 14.10 Banca Centrala Europeana va acorda sprijin Bulgariei si este gata sa ajute si alte tari din regiune sa evite riscul extinderii crizei din Grecia, au declarat, vineri, pentru Bloomberg, surse din interiorul BCE. Potrivit surselor, BCE va oferi Bulgariei acces la operatiunile sale de refinantare si, de asemenea, va oferi euro pentru sistemul bancar bulgar in schimbul unor garantii eligibile. Informatia nu a fost confirmata, insa, nici de BCE si nici de Banca Nationala a Bulgariei.
Europa de Est risca sa fie afectata de turbulentele din Grecia prin schimburile comerciale si legaturile financiare, in conditiile in care primele patru mari banci grecesti (Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece si Alpha Bank AE) controleaza aproximativ 28% din activele bancare din Bulgaria si 12% in cazul Romaniei. 'Amenintarea unui 'Grexit' arunca un nor negru asupra perspectivei regiunii. Legaturile cu Grecia sunt considerabile in unele locuri, inclusiv in Bulgaria si Romania', au apreciat analistii de la Capital Economics.
ora 10.55 Adeptii unui vot pozitiv la referendumul de duminica din Grecia ii devanseaza usor ca procent pe cei care intentioneaza sa voteze varianta 'nu', recomandata de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat vineri de ziarul Ethnos, relateaza AFP si Reuters, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, procentul celor care vor sa voteze 'da' este acum de 44,8%, in timp ce acela al adeptilor unui raspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scazut pana la 43,4%.
Este pentru prima data cand sustinerea raspunsului afirmativ la referendum este mai mare decat cea a unuia negativ intr-un sondaj publicat in Grecia. Potrivit sondajului realizat de institutul Alco in zilele de 30 iunie si 1 iulie, chiar si dupa instituirea unui control strict al capitalurilor in Grecia, 11,8% dintre cei chestionati sunt inca indecisi cu doua zile inainte de referendumul de duminica. Anterior, in cele patru sondaje realizate de la anuntarea referendumului, adeptii unui raspuns negativ erau mai multi, dar proportia acestora a scazut drastic de la anuntul inchiderii bancilor si a plafonarii retragerilor din bancomate.
Grecii vad in proportie de 61% in actuala situatia un pericol de iesire din zona euro, fata de 30% care nu percep un astfel de risc si 9% indecisi. Intrebati daca un vot pentru 'nu' ar schimba pozitia creditorilor si s-ar ajunge la acordul dorit de tara, 51% dintre cei chestionati cred ca nu, in timp ce 30% au o parere contrara.
Grecii sunt inca in mare majoritate dornici sa ramana in euro (74%), in timp ce 15% vor sa se revina la moneda nationala, drahma, iar 11% sunt indecisi. Echivaleaza referendumul cu un 'da' sau 'nu' spus creditorilor, asa cum pretinde guvernul, sau cu un 'da' sau 'nu' pentru zona euro, asa cum sustin creditorii pentru dramatizarea dezbaterii? La aceasta intrebare grecii au ales in proportie de 43% fiecare varianta, in timp ce 14% sunt indecisi.
Ei sunt foarte impartiti si in privinta intrebarii daca decizia de a convoca un referendum este buna sau nu: 44% cred ca este o decizie buna, 46% cred ca este una proasta, in timp ce 10% au ales varianta 'nu stiu'.
Sondajul institutului Alco a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane reprezentativ pentru populatia greaca in varsta de peste 18 ani.
ora 10.30 BBC News scrie ca cele doua tabere rivale din Grecia - pro si contra masurilor de austeritate cerute de FMI - vor organiza mitinguri in Atena, inaintea referendumului de duminica, extrem de important pentru viitorul Greciei, dar si al Uniunii Europene.
Premierul Alexis Tsipras este de asteptat sa participe la unul dintre aceste evenimente, pentru a sustine voturile "NU", care resping planul de austeritate al creditorilor internationali. Liderii europeni au avertizat ca un rezultat "NU" ar insemna iesirea Greciei din Zona Euro.
Acum, amandoua tabere incearca sa castige cat mai multi votanti inainte de inceperea referendumului, cu ajutorul posterelor "DA" si "NU", imprastiate prin tara. Un sondaj de opinie publicat vineri de cotidianul Ethnos arata ca exista o tendinta slaba de dominare a taberei "DA", care ar conduce cu 44,8 % din voturi, in timp ce "NU" ar obtine 43,4 %.
Si totusi, exista posibilitatea ca referendumul sa fie suspendat. Institutia suprema de justitie a Greciei, Consiliul de Stat, judeca cererea prin care se reclama neconstitutionalitatea organizarii referendumului.
ora 10.00 Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat vineri ca un vot negativ la referendumul de duminica nu ar intari puterea de negociere a Atenei cu creditorii sai, ci dimpotriva, ar slabi-o, relateaza AFP, conform Agerpres. "Ar fi fals sa presupunem ca un vot pentru 'nu' ar intari pozitia de negociere greaca. Dimpotriva", a spus el intr-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, apreciind ca situatia din Grecia este 'mult mai rea decat saptamana trecuta', inainte ca premierul grec Alexis Tsipras sa intrerupa negocierile cu creditorii si sa anunte ca va organiza un referendum.
'Chestiunea referendumului nu este corecta nici faptic, nici juridic. Totusi grecii vor da duminica un semnal politic restului Europei', a apreciat Dombrovskis. Guvernul stangii radicale, care sustine ca nu are nicio intentie sa scoata tara din zona euro, estimeaza ca o victorie a lui 'NU' i-ar permite sa fie 'mai bine inarmat' pentru a negocia un nou ajutor din partea creditorilor si o restructurare a datoriei tarii. Chiar in cazul reluarii negocierilor 'asta ar putea necesita cateva saptamani, pentru a pune pe picioare un al treilea program (...) Marea necunoscuta este daca putem sa ne intelegem din punct de vedere politic', a avertizat vicepresedintele CE.
Soarta Zonei Euro ar putea depinde de intrebarea de la referendum, pe care putini o inteleg: "Nici macar nu o poti citi"
"Votati impotriva austeritatii la referendum si vom obtine un acord convenabil cu creditorii, iar bancile vor fi redeschise". Acesta este planul mai mult decat optimist al ministrului grec de Finante, care se declara sigur ca partenerii europeni vor ceda in fata unui refuz ferm al grecilor de a accepta noi cresteri de taxe si reduceri bugetare.
Pe de alta parte, Fondul Monetar International a sporit presiunea asupra guvernului de la Atena cu o serie de previziuni sumbre. A anuntat ca economia greaca va stagna, iar in urmatorii trei ani tara va avea nevoie de noi imprumuturi, in valoare totala de 50 de miliarde de euro.
Caderea noptii i-a gasit pe greci la cozi, in fata bancomatelor. O imagine ce a devenit la ordinea zilei in Grecia: oameni stand la coada, asteptand sa isi retraga bani de la bancomat. Situatia ii afecteaza si pe grecii care nu se afla in tara. Cativa tineri, plecati in luna de miere in Statele Unite, au descoperit ca nimeni nu accepta plati cu cardurile emise de bancile elene.
Tineri: "Ne-am intrebat de ce ni se intampla tocmai noua asta. Mama mea, familiile noastre nu au putut sa ne ajute, findca nu aveau cum sa ne trimita bani. Iar aici nu cunoastem pe nimeni."
Disperati, au cerut ajutorul unei bisericii ortodoxe din New York si au reusit sa stranga bani pentru a supravietui pana cand s-au intors acasa.
Fie ca militeaza violent pentru un vot anti-austeritate ... fie ca intentioneaza sa spuna "da" masurilor cerute de creditori, putini inteleg intrebarea care le va fi adresata la referendum.
Katie Stallard, corespondent Sky News: "Intrebarea este lunga si destul de complicata. Le cere alegatorilor sa spuna daca sunt sau nu de acord cu propunerile creditorilor inaintate pe 25 iunie."
Reporter: "Intelegeti intrebarea?"
Localnic grec: "Nici macar nu o poti citi. Dar nu ai alta solutie decat sa votezi. Votezi pentru sau impotriva a ceva ce nu exista."
Alegatorii vor trebui sa raspunda duminica la intrebarea: "Trebuie acceptata propunerea inaintata de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International in cadrul reuniunii Eurogrup de la 25 iunie?". Propunerea a fost facuta publica de guvern pentru care alegatorii sa o cunoasca. Prima casuta pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".
Situatia se va ameliora curand, in cazul in care grecii vor alege, la consultarea populara de duminica, varianta sustinuta de guvern.
Reporter: "Se vor deschide bancile?"
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Bineinteles ca da. Cu siguranta."
Reporter: "Se vor deschide luni?"
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Nu, marti."
Reporter: "Si daca nu se ajunge la o intelegere cu creditorii?"
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Se va ajunge la un acord. Asta e sigur."
Reporter: "Ati spus ca un acord este sigur."
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: "Da, bineinteles ca este. Credeti ca Europa nu stie ce este in interesul sau?"
Oficialii europeni au insa alta parere...
Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrupului: "Daca ei vor vota NU, atunci nu mai avem baza de discutii. Se pune chiar intrebarea daca pot ramane in zona euro..."
Pe de alta parte, pe surse, in presa internationala au inceput sa apara deja informatii ca autoritatile elene se pregatesc sa introduca o moneda paralela in caz ca duminica, la referendum, rezultatul va fi nu. Daca se adevereste, acesta ar putea fi un prim pas pentru Grecia de a iesi din zona euro si de a se intoarce, de ce nu, chiar la drahma.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, euro, banci, criza, banca, yanis varoufakis, Alexis Tsipras, Grexit,
Dată publicare:
03-07-2015 07:45