Ce se intampla cu conturile romanilor din bancile grecesti. Guvernul a introdus pe 1 iulie noi reguli
Veste buna pentru romanii care au depozite la bancile grecesti din tara noastra. Depozitele lor nu vor mai depinde de deciziile venite de la Atena.
In contextul crizei din Grecia, Guvernul a aprobat pe 1 iulie doua proiecte de lege privind garantarea depozitelor. Primul dintre acestea reglementeaza cadrul general de oragnizare si functionare a schemelor de garantare a depozitelor iar celalalt introduce si in sistemul romanesc prevederile adoptate la nivelul UE.
In termeni mai simpli, este vorba de sumele pe care romanii le au in banci cu sediul in alte tarii ale Uniunii – de pilda, Grecia – si de plafonul garantat de stat in cazul in care respectivele banci incep sa aiba probleme.
La ora actuala, toate institutiile de credit din Romania si sucursalele bancilor straine cu sedii in tari din afara UE sunt obligate sa participe la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, care a trecut in administrarea Bancii Nationale a Romaniei. Insa depozitele plasate la sucursalele institutiilor de credit cu sediul in alte state membre ale Uniunii Europene (precum Grecia), care opereaza in Romania, sunt garantate de catre institutii similare Fondului din statul de origine, in conditiile prevazute de legislatia acelui stat.
Odata cu noile legi, aceste depozite ar urma sa fie garantate conform schemelor romanesti. Ceea ce inseamna ca indiferent ce decizie se ia la Atena, depozitele din bancile grecesti din tara noastra sunt garantate conform legislatiei romanesti – adica in limita a 100.000 euro de persoana la fiecare banca.
O alta schimbare importanta se refera la modul in care va puteti recupera acesti bani din banca, in cazul nefericit in care aceasta falimenteaza. Potrivit noii legi, „schemele de garantare a depozitelor au obligatia sa puna la dispozitia deponentilor garantati sumele reprezentand compensatii cuvenite, intr-un termen de cel mult 7 zile lucratoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile”. Pana acum, termenul era de 20 de zile.
Cele patru mari banci grecesti prezente la noi sunt National Bank of Greece (care detine Banca Romaneasca), Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank (care detine in tara noastra Banc Post). Acestea administreaza active de peste 40 de miliarde de lei si depozite - atat de la persoane fizice, cat si de la companii - de 24 de miliarde de lei. Impreuna, cele patru banci au o cota de piata estimata la 12%.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, euro, guvern, BNR, banci, lei, depozit, finante, plafon, fond,
Dată publicare:
02-07-2015 14:41