Discursul lui Tsipras, primit cu urale si huiduieli in PE. Eurodeputat german: "Extremistii Europei va aplauda". VIDEO

Alexis Tsipras - Getty

Premierul grec Alexis Tsipras a dat asigurari miercuri in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg ca va inainta noi propuneri de reforma in aceasta saptamana pentru a-si asigura un acord de finantare cu creditorii

Primit cu urale de colegii de stanga, dar si de eurodeputatii de extrema dreapta anti-UE, prim-ministrul elen a spus ca este hotarat sa rezolve problemele guvernarii proaste din ultimii ani, dar si sa diminueze inegalitatile tot mai mari cauzate de cei cinci ani de austeritate impusa de creditori, relateaza Agerpres.

"Vreau sa va asigur ca, dincolo de criza, vom continua angajamentele privind reformele", a spus Tsipras in PE, la o zi dupa ce liderii din zona euro, reuniti la Bruxelles, i-au inaintat un nou termen limita, pana duminica, pentru a accepta conditiile noului plan de salvare.

"Cerem un acord cu vecinii nostri. Dar unul care sa ne ofere un semnal ca suntem pe o baza durabila spre iesirea din criza, care sa demonstreze ca exista lumina la capatul tunelului. Obiectivul nostru principal trebuie sa fie combaterea somajului si incurajarea antreprenoriatului", a afirmat el.

Discursul sau a venit dupa interventia in plenul PE a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk. "Realitatea este ca mai avem doar patru zile la dispozitie pentru a ajunge la un acord final. Pana acum am evitat sa vorbesc despre termene limita, dar trebuie sa o spun clar ca termenul limita este sfarsitul acestei saptamani", a spus Tusk.

Citește și
Grecia, Grexit - GETTY
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Dupa discursul de 12 minute al premierului elen, au urmat interventiile liderilor grupurilor politice din PE, unde unii eurosceptici au salutat victoria lui Tsipras la referendum afisand pancarte pe care era scris “OXI” - “NU” in greaca -, raspunsul electoratului elen la conditiile propuse anterior de creditorii internationali ai Atenei pentru un nou plan de salvare.

Eurodeputatul german Manfred Weber, liderul PPE, cel mai mare grup din PE, si-a atras deopotriva huiduieli si urale prin atacarea esecului guvernului elen in cele cinci luni de la alegeri in a propune reforme. El l-a acuzat pe Tsipras ca pacaleste electoratul elen, ca distruge increderea in Europa si ca ii insulta pe alti lideri. "De la extrema-stanga si extrema-dreapta primiti multe aplauze. Extremistii Europei va aplauda", a spus Weber.

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, a fost aplaudat dupa ce i-a cerut lui Tsipras sa-si respecte promisiunile de a elimina privilegiile care au sugrumat economia Greciei.

Tsipras parea ca isi ia notite in timp ce Verhofstadt vorbea despre o astfel de lista de masuri care include privatizarea bancilor, liberalizarea accesului la unele profesii sau eliminarea tratamentelor speciale pentru magnatii din domeniul naval, armata si Biserica Ortodoxa.

"Alegerea pe care o aveti de facut este foarte simpla. Cum vreti sa ramaneti in istorie?", a spus Verhofstadt, precizand ca marea majoritate a grecilor vor sa ramana la euro. "Ca un accident electoral care si-a saracit si mai mult poporul? Sau vreti sa ramaneti in istorie, domnule Tsipras, ca un adevarat reformator revolutionar?", a adaugat el.

I got angry this morning at Mr Tsipras, because we need to see concrete proposals coming from him. We can only avoid a #Grexit if he takes his responsibility. Watch my speech again here

Posted by Guy Verhofstadt on Wednesday, 8 July 2015

Britanicul Nigel Farage, liderul UKIP, partid anti-UE, a spus ca criza din Grecia nu a facut decat sa confirme clivajul dintre economiile din nordul si cele din sudul Europei care a facut ca euro si Uniunea Europeana sa fie nefezabile.

"Proiectul european incepe de fapt sa moara", a spus Farage, adresandu-se lui Tsipras. "Sincer, daca aveti curajul, ar trebui sa conduceti poporul elen afara din zona euro cu capul sus", a adaugat liderul UKIP.


 

Tsipras: Grecia, un laborator in care s-au facut experimente esuate pe tema austeritatii

Seful executivului de la Atena le-a spus totodata eurodeputatilor ca referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a solutiona criza intr-o maniera sustenabila din punct de vedere social si economic. Tsipras a adaugat ca decizia poporului sau de respingere a propunerilor creditorilor internationali nu inseamna o despartire de UE, ci o intoarcere la valorile europene.

"Imi asum pe deplin responsabilitatea pentru ce s-a intamplat in ultimele cinci luni si vreau sa va asigur ca grecii au depus in ultimii cinci ani eforturi extrem de mari, care i-au epuizat", a declarat Tsipras, potrivit agentiei ANA-MPA.

El a mai atras atentia ca reformele trebuie sa permita o impartire a poverii, sa creeze locuri de munca si sa incurajeze antreprenoriatul. Seful guvernului de la Atena a subliniat totodata ca datoria publica a Greciei trebuie facuta sa devina sustenabila.

"Este nevoie de un acord care sa ne permita sa zarim luminita de la capatul tunelului, cu reforme credibile, dar care sa redistribuie in acelasi timp povara si pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit EFE. El a acuzat in acelasi timp ca banii primiti pana acum de Grecia ca imprumuturi nu au ajuns niciodata la cetateni, ci au fost folositi pentru salvarea bancilor.

“Vrem un acord care sa prevada reforme credibile si cu cat mai putine masuri de austeritate, dar cu o agenda de crestere economica. Propunerea noastra prevede de asemenea chestiunea restructurarii datoriei. Nu ar trebui s-o consideram un subiect tabu", a spus el.

Premierul elen s-a declarat totusi “increzator” ca Atena va putea raspunde “in urmatoarele doua-trei zile” obligatiilor sale, “in interesul Greciei si al zonei euro”, potrivit AFP. "Nu vom lasa Europa sa se divizeze", a adaugat seful guvernului grec, facand apel la asumarea unei “responsabilitati istorice” pentru a nu permite o astfel de ruptura a UE.

In discursul sau - primit deopotriva cu aplauze si huiduieli - Tsipras a acuzat ca tara sa a fost un laborator in care s-au facut experimente esuate pe tema austeritatii.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI
Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI

LIVE UPDATE| Grecia s-a angajat miercuri la reforme in domeniul impozitarii si al sistemului de pensii “incepand cu saptamana viitoare”, in schimbul unui imprumut pe trei ani acordat de Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European

LIVE UPDATE| Liderii Zonei Euro s-au intalnit marti seara in cadrul unui summit extraordinar pentru a hotari viitorul Greciei in UE.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.