Cum arată spitalul de stat din Mioveni, printre puținele construite după 1989. ”Mulți s-au supărat că am început să muncim”
Uniunea Europeană ne dă 3 miliarde de euro ca să construim și să reabilităm cel puțin 30 de spitale, până în 2027. O misiune dificilă într-o țară în care pare că nimic nu se mișcă.
Însă, atunci când îți pasă, se poate. Stă mărturie spitalul ridicat de la zero în Mioveni, un oraș cu doar 30.000 de locuitori. Cum a fost posibil, aflați dintr-un nou reportaj, al campaniei Știrilor ProTv: ”Fonduri europene, succese românești”.
Spitalul de la Mioveni este printre puținele construite din bani publici după 1989. Este digitalizat, iar mare parte din aparatură a fost cumpărată cu fonduri europene.
Ce face însă cu adevărat diferența aici este echipa de medici tineri, în frunte cu directorul, în vârstă de 34 de ani. Mulți sunt din București sau au lucrat în străinătate. Pun pacientul pe primul loc, colaborează între ei, iar în doi ani a crescut de șase ori numărul celor care s-au tratat în acest spital.
Spitalul a fost construit de la zero, în Mioveni, un oraș mic, cu 30.000 de locuitori. Este o clădire modernă, unde lucrează 400 de angajați, din care 60 sunt medici. A fost finalizat în 2019, după trei ani, și a costat aproape 70 de milioane de euro, mare parte din bani fiind de la bugetul local.
40 la sută din aparatura de ultima generație a fost obținută cu fonduri europene. Spitalul are 250 de paturi și cinci secții, dar și compartimente de terapie intensivă și de urgență. În saloane, sunt cel mult 3 paturi.
Mircea Stoian, director: ”Toate au consolă în perete cu oxigen, curent electric, priză de internet, purificator de aer în fiecare salon, paturile sunt electrice, reglabile. Parchetul este bacteriostatic, atât pe pereți cât și pe jos, inclusiv prizele sunt antimicrobiane. Acum să va prezint și baia. Are duș, chiuvetă și toaletă, sistem de alarmare în caz de pericol”.
A devenit managerul spitalului la 32 de ani
Medicul radiolog Mircea Stoian, în vârstă de 34 de ani, este directorul spitalului din vara lui 2021. În acel moment, profesa la Spitalul Colentina din București. A preluat conducerea într-un moment dificil pentru unitatea de la Mioveni, pentru că pandemia a venit exact când spitalul trebuia să facă angajări și să renegocieze contractul cu casa.
”Reporter: Câți ani aveați când ați preluat conducerea spitalului?
Mircea Stoian: 32.
Reporter: Și cum a fost?
Mircea Stoian: Greu, ca să mă exprim elegant.
Reporter: Care sunt cele mai mari provocări în funcția asta?
Mircea Stoian: Prima și cea mai mare este birocrația. A doua, mentalitatea oamenilor, care este foarte greu de schimbat. Mulți dintre ei s-au supărat că am început să muncim”.
Când a preluat conducerea, în spital nu erau medici suficienți. Drept urmare, nici pacienți și nici bani. A luptat să construiască o echipă tânăra, cu care să poată aduce schimbarea. A convins prieteni și colegi din alte spitale, inclusiv din București, să-i fie alături. Primul care a venit a fost directorul medical, un chirurg de 33 de ani, pentru care lupta cu eventualele infecțiile nosocomiale a devenit una dintre priorități.
Director medical: ”Blocul operator are nevoie de un aer purificat. Aceste sisteme asta fac: primim aer de afară, îl filtrăm, îl introducem. Scoatem aerul impur. Din câte știu, în România mai există la trei sau patru spitale”.
Medicul urolog Florian Burtea a venit aici după cinci ani de rezidențiat la un spital din București. L-am cunoscut în salonul unui pacient care ajuns la Mioveni cu o afecțiune care îi punea viața în pericol și care nu a putut fi diagnosticată în alte spitale.
Medic urolog Florian Burtea: ”Odată ajuns la noi s-a pus diagnosticul corect, s-a început terapia medicamentoasă, intervenția chirurgicală necesară și acum după două săptămâni pacientul este foarte bine și va pleca acasă în curând”.
Medicii nu au ales Mioveniul doar pentru dotări și condiții. Ci și pentru că aici formează cu adevărat o echipă, iar pacientul este întotdeauna pe primul loc.
Medic urolog: ”Ascultă toată lumea pacientul, ceea ce prin alte părți e destul de dificil și nu li se explică foarte mult așa cum se explică la Mioveni. Colaborarea asta bună pe care o avem între colegi face că pacientul să primească mai multe consulturi în timpul unei internări”.
Aparatură medicală de ultimă generație, luată cu fonduri europene
Performanță cere însă și aparatură de ultima generație. Cu cinci milioane de euro fonduri europene au fost cumpărate mai multe echipamente, printre care un computer tomograf, trei aparate de radiologie mobile, laparoscoape și o stație care produce oxigen.
Director: ”Cât de importante sunt fondurile europene pentru sănătate? Din punctul meu de vedere sunt vitale pentru sănătate, pentru că ajută. Aparatură se schimbă, se perimează moral la doi-trei ani și dacă vom aveam șansă să mai putem să accesăm, am putea să fim și noi în rând cu lumea civilizată”.
Tot cu fonduri europene, au fost cumpărați roboți care curață și dezinfectează secțiile critice.
”Aici aleg eu unde să se ducă”.
Spitalul este digitalizat. În saloane, există camere video la fiecare pat, iar medicii pot vorbi între ei oriunde s-ar afla. La 31 de ani, Tudor Constantin este medic specialist ATI și a venit la Mioveni după ce a profesat doi ani în Irlanda.
Medic: ”Ăsta este sistemul de monitorizare. Tot timpul pacienții sunt monitorizați 24 din 24”.
”Cu cât îi merge ropi la cezariană? Îi merge ropi cu 5 în momentul asta. Îi merge cu 5 mililitri și nu avem dureri, da? Doare ceva? Nu. Perfect. Bravo! Stăm bine. Am născut un bebeluș astăzi. Matei Ștefan”.
La 32 de ani, Mirel Leoveanu este șeful secției de chirurgie generală din spitalul de la Mioveni. A venit aici de la Spitalul Colentina.
Medic: ”Ori de câte ori putem face o operație laparoscopic, facem chestia asta. Pacientul ăla nu trebuie să se gândească că are o tăietură, că va avea dureri, că va trebui să țină regim, că va trebui să facă controale periodice și frecvente, practic se va integra socio-profesional mult mai rapid”.
Echipa de la Mioveni luptă să schimbe un sistem sanitar bolnav
Investițiile și nouă echipa de medici au câștigat încrederea pacienților. Numărul lor a crescut de la 100, câți erau când s-a schimbat conducerea, în 2021, până la 600, în decembrie anul trecut.
Pacient: ”Au avut grijă de mine, de la domnul doctor, până la femeia de serviciu”.
Echipa de la Mioveni luptă să schimbe un sistem sanitar bolnav, pe care legislația și mentalitățile învechite nu îl lasă să se vindece complet. Este un exemplu pe care ar trebui să-l urmeze toți cei care au puterea să investească cele șase miliarde de euro din programul de sănătate aprobat recent de Uniunea Europeană. Este vorba de noul exercițiu financiar, care începe în acest an.
Camelia Donțu: ”Știm deja ce ar trebui să facem cu fondurile europene pentru sănătate, până în 2027. Aproape trei miliarde de euro sunt pentru investiții în infrastructură spitalicească nouă. Ar trebui să construim de la zero trei spitale regionale la Craiova, Cluj Napoca și Iași. Iar tot până atunci, ar trebui să mai avem cel puțin șapte spitale județene noi sau reabilitate și alte 20 de spitale mici construite sau refăcute. Câtă nevoie avem de ele, știm cu toții. Iar acum nu mai avem scuză că nu sunt bani. Să sperăm că toți cei implicați în sistemul sanitar, mai ales cei cu putere de decizie, se vor mobiliza și vor demonstra că se poate”.