Ministerul Sănătății vrea să schimbe regulile în spitale. Familiile ar putea primi mai multe informații despre pacienți
După o mulțime de plângeri venite din partea pacienților și a rudelor celor internați în spitale, Ministerul Sănătății vrea să schimbe regulile.
Pune în dezbatere publică un proiect prin care, de exemplu, în cel mult două ore de la internare, familia bolnavului ar trebui să primească telefonic sau prin SMS informații despre el. Programul de vizitare să fie mult mai relaxat, inclusiv la Terapie Intensivă, iar comunicarea dintre ambele părți să funcționeze cu adevărat, nu doar în teorie.
Familiile pacienților internați se plâng adesea că ajung să îndure ore de așteptare până să capete informații despre rudele din spital. Și, uneori, nici după discuția cu medicul, nu sunt lămuriți.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rudă: „Abia am ajuns, dar este a doua spitalizare, prima oară am stat undeva la cinci, șase ore”.
Teoretic, toți doctorii și asistenții medicali, care urmează cursurile unei facultați de medicină, au în programa de studiu cursuri de comunicare medicală. Fiecare facultate decide câte ore alocă acestei materii, și în ce an trebuie studiată.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: „Există o problemă legată de transmiterea informațiilor dintre medic și pacienți și/sau familia pacientului. Din nefericire, în facultatea de medicină, se face doar medicină. Pentru a încerca să limităm acest fenomen, la Institutul Matei Balș, din această toamnă au început niște cursuri de comunicare”.
În străinătate, medicii au cu totul altă abordare față de pacienți și rudele lor.
Dr. Radu Lupescu, medic român din Franța: „Dacă sunt pacienți cu stare gravă, familia este lăsată chiar să doarmă cu pacienții. Persoanele de încredere telefonează și pot să aibă niște date de la asistentă și, deseori, cer să vorbească cu medicul, asistentele ne sună și discutăm cu familia, asta se întâmplă tot timpul. La finalul operației, chirurghul sună soția pacientului și îi spune cum a decurs”.
Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: „În marea majoritate a spitalelor din Statele Unite, există personal dedicat comunicării cu pacienții și cu familiile pacienților. Vorbim de personal calificat. Fie sunt psihologi, fie sunt ceea ce se numeșta în USA, asistent de medic”.
Un proiect al Ministerului Sănătății încearcă să schimbe lucrurile și la noi.
Astfel, bolnavii vor pot fi vizitați, de luni până vineri, între orele 15:00 și 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10:00 și 20:00, timp de 30 de minute. Dacă pacientul este la ATI ori în fază terminală, accesul rudelor ar trebui permis oricând.
În plus, la cel mult două ore de la internarea pacientului, aparținătorii care lasă datele de contact, ar trebui să primească telefonic sau prin SMS informații despre starea celui internat. Proiectul este pus în dezbatere publică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ministerul sanatatii, pacienti, program,
Dată publicare:
19-11-2022 19:31