Calvar în spitale din cauza gripei. Medicii văd sute de oameni într-o gardă, pacienții așteaptă cu orele la urgențe
Situația infecțiilor respiratorii tinde să devină o problemă de sănătate publică. Autoritățile iau în calcul să declare joi epidemie de gripă.
Medicii sunt în alertă de câteva săptămâni, după ce sute de mii de români, de toate vârstele, au ajuns la camerele de gardă. Sunt cazuri grave, iar din farmacii încep să dispară medicamentele esențiale. Am ajuns aici pentru că prea puțini s-au vaccinat anti-gripal. Astfel, valul de îmbolnăviri pare de nestăvilit.
Ultimele zile au fost un calvar, atât pentru medicii care sunt nevoiți să vadă sute de pacienti într-o gardă, cât și pentru bolnavii care așteaptă cu orele în unitatile de primiri urgențe. Situația este grava atat la adulți, cât și în spitalele de pediatrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mamă: „Ea a fost la școală și apoi a luat băiețelul. A avut o durere în gât și acum are un ganglion foarte inflamat”.
Mamă: „A făcut febră de o săptămână. A început să nu mai suporte lumina și am venit de urgență”.
Cu o medie de până la 300 de pacienți pe zi, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, testele de gripă ies pozitive unul dupa altul. Râmân însă internați doar cei cu forme grave.
În această perioadă, în Institutul Matei Balș sunt locuri libere doar atunci când se externează din pacienții care se simt mai bine. Reprezentanții spitalului spun că sunt internați în principal copii cu vârsta până într-un an sau adulți peste 65 de ani.
Cei mai mulți se tratează acasă. Pentru cazurile de gripă, medicii recomandă un antiviral pe bază de oseltamivir.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: „Antiviralul împiedică replicarea virusului. Dacă vorbim de cineva bolnav, împiedicând replicarea virusului vom reduce intensitatea simptomelor, dar nu vom reduce durata gripei. Iar dacă este vorba de un contact care abia a apucat să ia virusul, evident, blocând replicarea virală, el nu va mai dezvolta boala. Gripa, forma ușoară, nu are nevoie de acest tratament”.
Oseltamivirul acționează specific asupra virusurilor gripale A și B și se ia doar la recomandarea medicului.
Andreea, farmacistă: „Acest medicament este un produs cu foarte multe reacții adverse, mai ales pe ficat și din acest motiv ele se dau doar pe baza de prescripție medicală. De preferat ar fi să se facă și analize pentru ficat înainte de administrare, dar din păcate timpul este foarte scurt și atunci mai întâi tratăm gripa”.
Cum numărul bolnavilor este în creștere, tratamentul antivaral se găsește cu greu.
Andreea, farmacistă: „În momentul de față avem gerericul de la oseltamivir, produsul original momentan este lipsă la furnizor. Comenzile sunt făcute, dar sunt în așteptare”.
O farmacie a primit 40 de cutii din medicamentul generic. În doar câteva ore s-au vândut aproape jumătate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că a verificat stocurile și că avem 4 milioane de comprimate de Oseltamivir. În acelasi timp, ordinul de ministru pentru restricționarea exportului de medicamente pentru răceala și gripă așteaptă încă avizul Comisiei Europene.
Criza de astfel de medicamente se resimte și în strainătate. Nemții de pildă trec granița în Olanda.
În Franța, din cauza crizei de medicamente, guvernul a interzis vânzarea online a produselor pe bază de paracetamol până la sfârșitul lunii ianuarie. Autoritățile franceze susțin că măsurile luate până acum nu au rezolvat discontinuitățile apărute în ultimele 6 luni.
Iar Guvernul chinez a interzis exportul de paracetamol, deși această țară produce o mare parte din ingredientul activ utilizat de laboratoarele din întreaga lume. Măsura vine după o explozie a cazurilor de COVID.