Victor Ponta promite ca noul Cod Fiscal va fi gata miercuri. Unde dai si unde crapa: cine castiga de pe urma noilor prevederi
Guvernul a avut, luni, o a doua sedinta extraordinara pentru noul Cod Fiscal, dar nici acum nu a reusit sa ajunga la forma finala.
Se pare ca discutiile au fost aprinse, iar dupa sedinta nu a existat o declaratie de presa, ca de obicei. Premierul promite insa ferm ca miercuri proiectul va fi aprobat si inaintat Parlamentului.
Premierul a explicat la Parlament care sunt piedicile intampinate de noul Cod Fiscal. "Sunt inca multe detalii, dar toate ministerele si-au finalizat propria parte de munca, ne-au dat avizele, si Ministerul Justitiei trebuie sa dea forma finala, alaturi de Ministerul Finantelor, cu care miercuri sa fim pregatiti sa venim in fata Parlamentului", a spus Ponta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Una dintre cele mai importante modificari pe care le aduce proiectul noului Cod Fiscal este reducerea de anul viitor a TVA-ului de la 24 la 20 la suta si la doar 9 la suta pentru carne si legume-fructe.
Proiectul va usura si viata automobilistilor, deoarece accizele la carburantii auto vor scadea cu aproximativ 20 la suta, renuntandu-se practic la supraaciza de 7 eurocenti pe litru introdusa anul trecut.
Salariile vor fi impozitate tot cu 16 la suta, dar se elimina deducerea de la impozit a contributiilor de sanatate, astfel ca un salariu net de 2000 de lei va scadea la 1952 de lei.
Va creste insa deducerea acordata persoanelor cu copii in intretinere, astfel ca salariul se va mari cu 8 lei la persoanele cu pana la 3 copii si cu 24 de lei, daca au 4 sau mai multi copii.
O schimbare importanta se va face la impozitul pe cladiri, care se va plati in functie de destinatia spatiului. Impozitul pentru locuinte va fi intre 0,08 si 0,2 la suta din valoare, fata de 0,1 la suta in prezent, in functie de hotararea fiecarui consiliu local.
Toate cifrele ar putea fi insa modificate la dezbaterile din Parlament.