Ponta explica de ce este necesar noul Cod Fiscal: Suntem ca un avion care a turat motoarele, dar nu decoleaza

20-03-2015 13:11


Victor Ponta

Reforma fiscala trebuie realizata in acest an, deoarece Guvernul se afla in situatia unui avion aflat pe pista, cu motoarele turate, dar care, daca nu decoleaza, impune ca, in anii urmatori, sa fie reluat totul de la capat, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a sustinut declaratia in cadrul atelierului "Finante" al Consiliului National al PSD, in contextul in care a vorbit despre necesitatea adoptarii proiectului noului Cod Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala.

"Sunt de acord cu ceea ce zic niste analisti, chiar daca ei sunt de dreapta, care spun:: <<Domne', daca n-o facem in 2015, nici n-o mai facem.>>. Suntem direct ca avionul care a pornit, e pe pista, a turat motoarele. Daca nici acum nu decolam, inseamna ca sigur in 2016 nu mai reusim, iar electoral, iarasi o luam de la capat. In 2017, Dumnezeu stie ce se mai intampla, asa ca eu cred ca 2015 e un moment unic in care avem toate conditiile intrunite ca sa facem aceasta mare reforma", a spus Ponta.

El a amintit ca pentru redactarea noului Cod Fiscal s-a lucrat mult timp si pe mandatul mai multor ministri.

"S-a lucrat din 2013 la acest Cod, din pacate a prins trei ministri, ca asa e in Romania, nu exista o meserie mai riscanta decat cea de ministru. Cei de la FMI si de la Comisia Europeana sigur ca la inceput nu vor fi de acord, cum nu au fost de acord nici cu reducerea CAS, nici cu (reducerea-n.r.) TVA la paine, dar daca noi dovedim ca e sustenabil - si am dovedit pana acum - poate fi trecut", a spus Ponta.

Premierul aadaugat ca proiectul Codului fiscal nu este perfect, dar ca, in timpul dezbaterilor parlamentare, pot fi depuse amendamente. Totodata, el a facut un apel catre Parlament sa respecte calendarul stabilit.

"Nu pretind si nu pretindem ca este un document perfect. De aceea, la Senat, intai, dupa aceea la Camera, evident ca vor fi amendamente, evident ca vor fi imbunatatiri ale Codului, evident ca unele lucruri poate ne-au scapat, evident ca nu tinem la ideea: <<Domne', sa fie asa cum a zis Guvernul>>. Singurul lucru la care tin - si e un apel atat pentru Parlament, cat si pentru asociatiile private - sa respectam calendarul in sensul in care sa avem Codul aprobat si promulgat pana la 1 iulie, ca pentru prima data sa avem si noi predictibilitate, sa stie toti oamenii, de la 1 ianuarie, cand intra in vigoare, exact ce reguli se aplica", a mai spus Ponta.

Proiectul Codului Fiscal va fi finalizat la sfarsitul acestei saptamani si rediscutat in Guvern luni, urmand sa fie aprobat miercuri, impreuna cu cel al Codului de Procedura Fiscala, si transmis Parlamentului, saptamana viitoare, spre dezbatere.

Premierul Ponta a anuntat anterior ca cele doua proiecte vor fi aprobate si transmise Parlamentului pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, astfel incat documentele sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor pana la finele lunii aprilie.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO