Unul dintre primii zece bogatasi din lume in 2012 a pierdut 34 miliarde dolari si a ajuns milionar

26-07-2013 19:00


Eike Batista

Brazilianul Eike Batista, care in martie anul trecut ocupa locul opt in topul celor mai bogati oameni din lume, cu 34,5 miliarde dolari, nu mai este miliardar, ajungand la o avere de 200 milioane dolari.

Averea lui Batista a incasat o noua lovitura in iulie, potrivit Bloomberg. Fondul Mubadala Development a negociat cu o companie a lui Batista retragerea unei investitii de 2 miliarde de dolari. Astfel, Mubadala s-a inteles cu EBX Group, o companie a lui Batista, ca investitia de 2 miliarde de dolari sa fie transformata intr-o datorie de 1,5 miliarde de dolari, iar EBX sa plateasca inca 500 de milioane de dolari, au declarat surse apropiate situatiei pentru Blooomberg.

Mubadala nu mai detine nicio actiune la EBX in urma renegocierii. Prin conversia investitiei in datorie, fondul arab se protejeaza in cazul unei restructurari a companiei, intrucat creditorii au prioritate fata de actionari.

De asemenea, Batista inregistreaza pasive personale de 2 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca averea sa este de circa 200 de milioane de dolari, potrivit Indicelui Bloomberg al Miliardarilor.

Averea lui Batista s-a evaporat in circa un an, dupa ce ratarea unor tinte privind productia si rezervele la compania petroliera OGX Petroleo & Gas Participacoes a declansat vanzarea masiva a actiunilor si obligatiunilor acesteia. Actiunile OGX, un activ important al lui Batista, sunt in scadere cu 87% in acest an.

"Pierderea credibilitatii este explicabila prin nerealizarea rezultatelor promise la listarea companiilor. A avut loc o reactie in lant: a pierdut credibilitatea in privinta unei companii, dupa care a pierdut-o la toate celelate", a declarat Elad Revi, analist la firma Spinelli SA din Sao Paolo.

Declinul lui Batista, care anul trecut afirma ca vrea sa devina cel mai bogat om din lume, vine in contextul unei incetiniri economice a Braziliei, pentru care economistii estimeaza un avans al PIB mai redus de 3% pentru al treilea an consecutiv.

"Avand in vedere lipsa completa de credibilitate a lui Batista in piata la acest moment, este dificil de crezut intr-o revenire. Posibilitatea exista intotdeauna. Este mica, dar exista", a spus Revi.

Batista si-a folosit averea persoanla pentru a garanta un imprumut anul trecut si are, de asemenea, o datorie de 1 miliard de dolari in urma achizitiei unei companii in 2011, a declarat o persoana apropiata situatei pentru Bloomberg.

Impreuna cu datoria catre Mubadala, pasivele lui Batista, de 3,5 miliarde de dolari, sunt acum cu numai 200 de milioane de dolari sub valoarea activelor.

Averea lui Batista consta din investitiile in sase companii listate, cu o valoare de circa 2,4 miliarde de dolari in prezent, arata calculele Bloomberg. In urma unei analize a vanzarilor de active, taxelor si reinvestirii unor fonduri, Batista mai are probabil 950 de milioane de dolari in lichiditati, proprietati imobiliare si active investibile, inclusiv companii mai mici. O afacere legata de productia de aur este evaluata la 390 milioane de dolari.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO