UniCredit a cumparat de la Ion Tiriac UniCredit Tiriac Bank. Fostul tenismen ar incasa 700 mil. euro in urma tranzactiei

×
Codul embed a fost copiat

Ion Tiriac va deveni luna aceasta cel mai bogat om din Romania. Grupul Bancar UniCredit a anuntat oficial ca va cumpara toate actiunile detinute de omul de afaceri la UniCredit Tiriac Bank.

Cele doua parti implicate au cazut de acord sa nu dezvaluie pretul tranzactiei, insa presa italiana scria inca de anul trecut ca ar fi vorba de 700 de milioane de euro.

Anuntul despre vanzare a fost facut de reprezentanti ai UniCredit Bank Austria AG, care au precizat ca prin aceasta tranzactie grupul bancar european doreste sa 'consolideze si sa extinda pozitia pe piata din Romania'.

Potrivit unui comunicat al bancii remis Agerpres, UniCredit Bank Austria AG a cumparat actiunile reprezentand 45% din UniCredit Tiriac Bank S.A. detinute de Tiriac Holdings Ltd., majorandu-si astfel capitalul detinut in cadrul UniCredit Tiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%.

"'Tiriac Holdings Ltd. isi vinde cele 45 de procente din UniCredit Tiriac Bank S.A. catre UniCredit Bank Austria AG. Ca rezultat, capitalul detinut de UniCredit Bank Austria AG in UniCredit Tiriac Bank S.A. creste de la 50,6% la 95,6%. Finalizarea tranzactiei este preconizata inainte de sfarsitul lunii iunie 2015. Partile acordului au agreat sa nu dezvaluie pretul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzactiei. UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte actionarilor minoritari ai UniCredit Tiriac Bank S.A. pentru a le achizitiona actiunile detinute", arata comunicatul bancii.

Citește și
Mugur Isarescu - cover
Avertismentul transmis de Mugur Isarescu bancilor comerciale din Romania. "Ar fi o eroare pe care o veti plati in viitor"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

"As dori sa-i multumesc lui Ion Tiriac si reprezentantilor Tiriac Holding pentru colaborarea excelenta si pentru angajamentul aratat in ultimii ani. In urma achizitiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienti de retail si corporate din Romania, continuam acum sa ne consolidam si sa ne extindem pozitia pe piata din Romania prin aceasta tranzactie. Romania este o piata atractiva, care se incadreaza pe o tendinta crescatoare, al carei PIB este previzionat sa creasca in 2015 cu 2,7%. Ca tara din Uniunea Europeana orientata spre exporturi, Romania ar trebui sa poata beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legaturilor economice stranse cu Germania, in vreme ce politica BCE de relaxare cantitativa generata de programul de cumparare de obligatiuni si active din zona euro ar trebui sa stimuleze fluxurile de capital si sa tina nivelul costului de finantare scazut", a declarat Carlo Vivaldi, Vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit si seful Diviziei Europa Centrala si de Est a UniCredit Bank Austria AG.

Contractul convenit de Ion Tiriac cu Bank Austria, inainte ca banca austriaca sa fie preluata de grupul italian UniCredit, prevedea posibilitatea vanzarii pachetului de actiuni pana la mijlocul lui 2015.

UniCredit Bank Austria nu oferit informatii cu privire la pret si nici nu a dat alte detalii ale tranzactiei.

UniCredit isi desfasoara activitatea in regiunea CEE in mare parte prin intermediul filialei austriece Bank Austria. Grupul este prezent in 14 tari din CEE: Azerbaidjan, Bosnia -Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina si Ungaria. La acestea se adauga o serie de companii de leasing din tarile baltice.

UniCredit Tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare din Romania, oferind servicii si produse pentru aproximativ 600.000 de clienti activi, prin intermediul a 188 de sucursale si 3.350 de angajati. In 2014, grupul UniCredit a realizat un profit net de doua miliarde de euro, comparativ cu pierderile record de 13,96 miliarde de euro inregistrate in 2013.

Divizia din Romania - UniCredit Tiriac Bank - a obtinut un profit net consolidat (pe grup) de 143,8 milioane lei (32,3 milioane euro), in 2014, iar dupa interesele minoritare profitul net a fost de 118 milioane lei (26,5 milioane euro).

Ion Tiriac, cel mai bogat roman in 2014

Cu o avere estimata la peste 1,2 miliarde de euro, Ion Tiriac a revenit in 2014, dupa patru ani, pe primul loc in clasamentul celor mai bogati 300 de romani, realizat de revista Capital, ale carei calcule arata ca averea lui crescuse in ultimul an cu 400 de milioane de euro.

Ion Tiriac a urcat pe prima pozitie, dupa ce cu un an inainte era abia pe locul trei, cu 800-850 de miloane de euro. In 2014 averea lui a depasit 1,2 miliarde de euro, dar a ramas inca sub nivelul de un miliard si jumatate din 2010, ultimul an in care a fost tot pe primul loc.

Omul de afaceri controleaza un grup de firme specializat in mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Ion Tiriac a construit in padurea Baneasa si cel mai scump cartier rezidential din Romania. Are peste 500 de apartamente de lux si un complex sportiv de 18 milioane de euro.

Omul de afaceri are de asemenea in proprietate compania aeriana Tiriac Air cu o flota de avioane si elicoptere de lux . Pe segmentul Auto Tiriac Holding vinde in reprezentantele sale marcile Ford, Jaguar , Land Rover, Hyundai, Mitubishi si Mercedes,

Investitia de suflet a lui Tiriac ramane, probabil, turneul de tenis de la Madrid, cu premii de peste 3 milioane de euro. A reusit sa il aduca in ATP Masters 1000 si in fiecare an joaca acolo cei mai buni tenismeni precum Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic sau Venus si Serena Williams.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Povestea a doua surori romance care au ajuns sa conduca banci din Londra:
Povestea a doua surori romance care au ajuns sa conduca banci din Londra: "Aici nu se fac diferente de nationalitate"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 16. Dimineata incepe cu o cafea la birou, urmata de teleconferinte cu Singapore si New York. Campania Stirilor PRO TV "Romania din Regatul Unit" vi-i prezinta pe tinerii care fac cariera in sistemul financiar de la Londra.

Avertismentul transmis de Mugur Isarescu bancilor comerciale din Romania.
Avertismentul transmis de Mugur Isarescu bancilor comerciale din Romania. "Ar fi o eroare pe care o veti plati in viitor"

Daca puneti costurile erorilor din trecut pe spinarea celor care isi platesc la timp creditele, veti plati in viitor. Acesta este mesajul pe care guvernatorul Mugur Isarescu l-a dat bancilor comerciale din Romania.

Cu cardul e mai bine. Bucatica de plastic care a salvat aproape 40.000 de romani in acest an de cozile de la ghiseu
Cu cardul e mai bine. Bucatica de plastic care a salvat aproape 40.000 de romani in acest an de cozile de la ghiseu

Cei mai multi dintre noi prefera sa aiba cat mai putin de-a face cu institutiile statului. Cum sa faci insa ca sa nu te trezesti cu datorii, dar nici sa nu pierzi timp cu cozi la casierii

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.