Tariceanu nu e de acord cu Dragnea: "Este bine sa ramanem la cota de impozitare de 16%". Ce solutie propune
Unul dintre liderii Coalitiei de guvernare face primul pas inapoi in privinta impozitului pe gospodarii. Calin Popescu-Tariceanu, seful ALDE propune pastrarea impozitului de 16% pe venituri, in loc de 10%, cat vrea PSD.
''Cred ca multi dintre dumneavoastra sunteti bulversati'' - le-a spus si premierul oamenilor de afaceri, pentru ca proiectul lansat de Guvern pentru introducerea impozitului pe gospodarii a provocat multa confuzie.
Calin Popescu-Tariceanu: "Eu si colegii mei opinam ca e bine sa ramanem la 16%, dar trebuie sa mai facem ceva in plus". (...) Trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat. Nu putem, daca nu avem forta de munca, sa ii lasam pe unii sa stea acasa pe venitul minim garantat, trebuie sa isi caute locuri de munca."
Afirmatia liderului ALDE vine in contextul in care Guvernul pregateste un proiect prin care sa inlocuiasca actualul impozit pe venit de 16% cu unul pe gospodarii. Executivul ar vrea ca de la anul sa fie doar doua cote de impozitare - zero, respectiv 10%, iar impozitul sa fie platit pe ''gospodarie'' - un termen care a nascut insa multe semne de intrebare. Iar nedumeririle nu se opresc aici.
Potrivit proiectului Guvernului, fiecare gospodarie va primi un numar de puncte, in functie de care se va calcula plafonul neimpozabil, adica suma pana la care veniturile gospodariei NU vor fi taxate.
De exemplu, o gospodarie cu 4 membri - 2 adulti si 2 copii - are patru puncte plus unul din oficiu. Fiecare punct valoreaza 1.000 de lei, adica 5.000 de lei pe luna, iar asta inseamna ca 60.000 de lei este plafonul neimpozabil. Daca veniturile gospodariei sunt sub acest plafon, atunci ea nu plateste niciun impozit.
Daca insa gospodaria cu 4 membri are venituri de 100.000 de lei pe an, atunci trebuie sa plateasca impozit de 10%, dar nu pe toata suma! Din venitul total se scad 60.000 de lei, cat e plafonul neimpozabil, dar si deduceri de cel mult 5.000 lei. Raman 35.000 de lei, care sunt impozitati cu 10%.
In schimb, un pensionar singur nu va plati niciun impozit daca are o pensie sub 2.000 de lei. Insa, daca se inscrie in gospodarie cu fiica sau fiul, se schimba situatia. De exemplu, daca fiul are salariu 4.000 de lei pe luna, fara alte castiguri, atunci veniturile se aduna, iar la final impozitul platit de acea gospodarie este de 1.200 de lei.
Specialistii fiscali cred insa ca acest nou sistem de impozitare NU va putea fi sustinut de buget si ca Executivul ar putea decide reintroducerea cotelor progresive de impozitare pentru a face rost de bani. Cea mai mare povara ar cadea pe umerii romanilor care au castiguri peste medie.
Noul sistem de impozitare pune presiune atat pe contribuabili, cat si pe Fisc.
In lipsa unor explicatii de la Ministerul Finantelor, premierul a incercat sa-i linisteasca pe oamenii de afaceri.
Sorin Grindeanu: ''Am tot scazut taxe si impozite, dar cred ca multi dintre dumneavoastra sunteti bulversati de tot felul de proiecte aparute in spatiul public. (...) Toata discutia despre initiativa privind schimbarea metodei de impozitare, aceasta situatie nu ne-a facut bine.''
Mai mult, premierul vrea o analiza interna complexa a proiectelor fiscale, inainte ca ele sa fie facute publice. Primele impozite pe venitul gospodariilor ar urma sa fie declarate si achitate in mai 2019.