Impozitul pe gospodarii propus de Guvern, contestat de oamenii de afaceri. "Cream un risc penal pentru 7 milioane de case"

25-04-2017 18:30


Impozitul pe gospodarii, pe care Guvernul il vrea de la anul, este criticat dur de oamenii de afaceri. Sefii multor companii spun ca nu e momentul potrivit pentru inlocuirea impozitului actual de 16% cu o taxa pe veniturile gospodariei.

Asta pentru ca ar complica si mai mult vietile romanilor, iar bugetul statului va fi saracit. In acest context, presedintele tarii indeamna Guvernul la prudenta, dupa ce ministrul Finantelor a anuntat o alta schimbare majora. De anul viitor, contributiile la pensii si sanatate achitate de angajatori ar putea sa treaca in sarcina salariatilor cu totul, iar modificarea ar putea reduce cu aproximativ 20 de procente salariile din mediul privat.

Impozitul pe gospodarii, cu care Guvernul ar vrea sa inlocuiasca actualul impozit pe venit de 16%, ar crea mari probleme, spun specialistii fiscali. Mai ales ca nu e clar ce inseamna "gospodarie", in ciuda unei definitii stufoase din proiectul discutat la Ministerul Finantelor.

Gabriel Biris, specialist fiscal: "Pentru 7 milioane de gospodari cream un risc penal, pentru ca va fi absolut incredibil pentru mine ca cineva sa poata sa completeze fara erori aceasta declaratie. Pentru 2 lei se cheama ca esti evazionist."

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o organizatie a oamenilor de afaceri, sustine ca un astfel de sistem va duce la inechitati si va pune presiune si mai mare pe fisc.

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: "Avem o alta problema daca introducem impozitul global, ca nu mai devine deloc sigur de unde incasam banii."

Guvernul mai pregateste si o alta schimbare: angajatorii sa nu mai achite contributiile la pensii si sanatate, ci sa le treaca in ''plata'' angajatilor. Adica angajatorii din sistemul privat ar trebui sa creasca salariile brute pentru ca salariatii lor sa incaseaze aceleasi lefuri. In cazul in care patronii nu vor dori sa majoreze salariile brute, angajatul pierde bani.

Unii consultati fiscali spun ca aceasta problema ar putea fi rezolvata printr-o lege exceptionala care sa-i oblige pe toti angajatori sa mareasca lefurile brute. Legea ar putea fi insa contestata de firme, avand in vedere ca ar putea fi considerata o intruziune in piata libera.

In acest context, presedintele tarii a lansat un avertisment.

"Indemn ferm la prudenta in legatura cu diverse propuneri fiscale care sunt vehiculate in ultima vreme, mai ales daca nu sunt temeinic fundamentate, fara un proiect coerent", a spus Klaus Iohannis.

Presiunea la Ministerul Finantelor creste si pe masura ce, in interiorul PSD, se discuta si despre o posibila remaniere a lui Viorel Stefan. Seful PSD Liviu Dragnea s-a declarat nemultumit de modul in care Viorel Stefan a prezentat proiectul legii privind impozitul pe venitul global.

In timp ce premierul evita un raspuns ferm in privinta remanierilor, ministrul Finantelor trebuie sa dea lamuriri daca si cum va fi reglementata trecerea contributiilor sociale doar in plata angajatilor, fara a le afecta salariile.

VIDEO PROTVPLUS.RO