Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie. Vor fi impozite pentru loterie sau jocuri de noroc

19-04-2017 07:22


Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, de anul urmator, in functie de un venit anual global pe gospodarie.

Din 2018, ar trebui sa punem bani deoparte ca sa ne achitam singuri impozitul pe salariu, dar si pe castigurile din dobanzi, loterie sau jocuri de noroc.

Impozitul pe venit nu va mai fi retinut in fiecare luna de angajator, ci lasat in buzunarul salariatilor. Iar din primavara lui 2019, vom achita impozitul pe toate veniturile obtinute in anul precedent, potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor.

Se vor acorda deduceri pentru taxele scolare, abonamentele la fitness sau biletele la teatru.

Ministerul Finantelor vrea ca toti romanii sa-si declare veniturile pentru a fi impozitate. Salariile lor, dar si castigurile suplimentare din banii pusi la banca sau jucati la loterie vor intra in calculul unui venit global anual. Pentru veniturile obtinute in 2018, romanii vor plati impozit incepand cu luna mai 2019.

In proiectul de modificare a Codului Fiscal pregatit de Ministerul Finantelor se precizeaza ca o jumatate din impozitul datorat va fi platit la data depunerii declaratiei de venit global, iar celalalta in termen de 60 de zile.

Practic, angajatorii vor retine din salariu doar contributiile sociale. Consultantii spun ca intreaga procedura pune mari probleme atat pentru Fisc, cat si pentru contribuabili.

Gabriel Biris, consultant fiscal: "In Romania sunt foarte multi oameni care-si duc viata de azi pe maine. (...) In momentul in care acesti oameni vor avea in buzunar tot salariul, e putin probabil ca nu il vor cheltui."

In prezent, angajatorii retin ca sa vireze lunar, catre stat, impozitul de 16% pe salarii. La fel si bancile, dar si alte institutii care retin impozitul, precum si Loteria.

Potrivit estimarilor, 7 milioane de gospodarii trebuie sa-si declare veniturile la final de an catre Fisc. 35.000 de consultanti fiscali ii vor ajuta cu calculele.

Gabriel Biris, consultant fiscal: "In momentul in care vom avea 7 milioane de contribuabili in loc de 300 de mii, are statul capacitatea sa faca aceste controale, sa urmareasca?"

Si fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici crede ca noul sistem de impozitare este complicat: "Fara taxe si impozite noi, sa incerci sa le reduci pe cele existente si sa simplifici foarte mult, pentru ca de multe ori ne incurca ce este facut de catre stat deja".

In proiectul pregatit de Finante apare si propunerea pentru un nou impozit - toate mostenirile si donatiile de peste 100.000 de euro sa fie taxate cu 3%.

VIDEO PROTVPLUS.RO