Adevarul despre impozitul pe venitul gospodariilor, pregatit de Guvern. Ce spun oamenii de afaceri din Romania
Impozitul pe venitul gospodariilor, pe care Guvernul vrea sa-l introduca de anul viitor, este de fapt un pas spre impozitarea progresiva a castigurilor romanilor.
Asa spun oamenii de afaceri, nemultumiti de inlocuirea impozitului de 16 % pe venit, cu unul global, pe gospodarie.
Patronii sustin ca statul va avea mari goluri in buget si vorbesc chiar de o ipotecare a viitorului Romaniei - ca sa faca rost de bani pentru salariile promise bugetarilor. Presiunea taxelor va fi mai mare, iar lefurile angajatilor de la privat ar putea sa scada cu 20 de procente.
Patroni de restaurante, clinici medicale, firme de curierat si de constructii sunt revoltati de proiectului Guvernului, care prevede introducerea impozitului pe gospodarii.
Mihail Marcu, seful unui lant de clinici: "Cota pe gospodarie este taxa de impozitare progresiva! Va fi introdusa pentru a surmonta deficitul bugetar. De unde vor scoate banii?! O sa-i scoata de la antreprenorii romani! De fapt, e o mare ipotecare a viitorului Romaniei! "
Angela Rosca, specialist fiscal: "Acest sistem propus face o trecere netransparenta la un sistem progresiv de impozitare. Vor fi 4 cote: 0, 3%, 10% si 16%."
Guvernul vrea sa elimine de anul viitor impozitul de 16% pe venit si sa impuna cu doua cote: 0 si 10%.
Veniturile de pana la 2.000 de lei vor fi scutite de impozit, iar tot ce depaseste acest nivel va fi impozitat cu 10 procente. Acest impozit va fi platit de 7 milioane de gospodarii din Romania, dar nu in 2018, ci abia in mai 2019 pentru anul precedent.
Asta inseamna ca statul NU va incasa nici un ban din aceasta taxa pe parcursul anului viitor, cand salariile bugetarilor vor fi marite.
In acest context, apare o alta schimbare fiscala majora pentru anul viitor: trecerea contributiilor la pensii si sanatate pe care acum le platesc angajatorii, exclusiv in grija salariatilor. Povara contributiilor va creste cu aproape 25% pentru angajati.
Ca sa ramana la final de luna cu aceiasi bani in mana, angajatorii ar trebui sa le creasca lefurile brute, fara sa aiba cheltuieli in plus. Cel putin asta isi doreste ministrul Finantelor, care insa nu a explicat daca ii va obliga prin lege sa mareasca lefurile.
Dorin Teodorescu, consultant fiscal: "Statul poate sa impuna la ora actuala doar salariul minim pe economie. Faptul ca statul muta niste contributii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului asta nu inseamna obligatoriu ca si angajatorul va mari salariul brut!"
Majoritatea angajatilor din Romania si-au negociat salariile nete, nu brute, asa ca pentru multi va fi o mare problema cum sa-si pastreze lefurile de acum, iar volumul de contracte care ar trebui sa fie modificate este urias - acum sunt 5.700.000 de contracte de munca.
Chiar daca patronii vor mari bruturile, ingrijorarea lor e ca vor avea cheltuieli mai mari cu salariile.
Angela Rosca, consultant fiscal: "Asta induce o problema de majorare de salarii pe care, inteleg, legea ar urma sa o prevada obligatoriu, tocmai pentru a egaliza, pentru a face ca impactului asupra netului sa nu fie mare. Pe toate industriile se va incepe o negociere de salarii si o migrare a fortei de munca de la un competitor la altul."
Solicitat sa dea lamuriri cu privire la modul prin care care va fi reglementata trecerea contributiilor de pensii si sanatate in sarcina angajatilor, Ministerul Finantelor nu a dat pana acum un raspuns.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, salarii, ministerul finantelor, gospodarie,
Dată publicare:
26-04-2017 18:11